Доступність посилання

ТОП новини

«Курськ – це фінал для Путіна» – Зеленський у відеозверненні


«Росію потрібно примушувати до миру, якщо вже Путін так хоче й далі воювати»
«Росію потрібно примушувати до миру, якщо вже Путін так хоче й далі воювати»

Росія принесла війну іншим, тепер це повертається на її територію, наголосив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 12 серпня.

«Ми бачимо, як Росія за часів Путіна насправді рухається: 24 роки тому була катастрофа «Курська» (12 серпня 2000 року у Баренцевому морі під час навчань затонув російський атомний підводний човен «Курськ» – ред.) – символічний початок його правління; зараз видно, що є фіналом для нього. І теж Курськ. Катастрофа його війни. Так завжди буває з тими, хто зневажає людей та будь-які правила», – сказав Зеленський.

Лідер України додав, що провів сьогодні засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій обговорили необхідність дипломатичної роботи щодо дозволів від партнерів на застосування далекобійної зброї.

«Цілком справедливо знищувати російських терористів там, де вони є, там, звідки вони завдають своїх ударів. Російські військові аеродроми, російську логістику. Ми бачимо, яку користь для наближення миру це може принести. Росію потрібно примушувати до миру, якщо вже Путін так хоче й далі воювати», – йдеться у зверненні.

Раніше Президент Володимир Зеленський і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський вперше підтвердили проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії. На засіданні Ставки Сирський повідомив, що під контролем ЗСУ перебуває близько тисячі квадратних кілометрів території Російської Федерації.

Також сьогодні виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

Водночас, за підрахунками аналітичної організації Deep State, українська армія контролює не 28, як заявляє російська влада, а орієнтовно 44 населених пункти в РФ, а статус ще 10 – невідомий. В організації зазначили, що ця оцінка – «вкрай консервативна».

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті від 11 серпня заявив, що наступ українських військових у Курській області РФ «дозволив Силам оборони хоча б тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту й продовжити протистояння на всій території воєнних дій».

Форум

XS
SM
MD
LG