Доступність посилання

ТОП новини

Вже 90 кілометрів від кордону? Прорив ЗСУ у Курську область: тактичний ризик чи стратегічний хід


Пожежа в Суджі, Курська область Росії, 7 серпня 2024 року
Пожежа в Суджі, Курська область Росії, 7 серпня 2024 року

Україна неодноразово перетинала кордон з Росією з початку повномасштабного вторгнення російської армії: розвідники проводили таємні операції, безпілотники вражали аеродроми за сотні кілометрів, а неофіційні рейди російських добровольців сягали прикордонних сіл.

Цього разу все інакше.

Сотні українських військових в офіційній формі, за підтримки бронетехніки та іншого важкого озброєння прорвали російський кордон у Курській області Росії. Якраз на тій ділянці, яка межує Сумщиною, яку весь час обстрілює російська армія, убиваючи цивільне населення.

Станом на 9 серпня українські підрозділи взяли під контроль вже майже 600 квадратних кілометрів російської території і більше двох десятків населених пунктів. Принаймні, такі висновки можна зробити з повідомлень російських місцевих чиновників, російських воєнкорів і аналітичних даних з відкритих джерел.

Україна досі офіційно цього не коментує.

Цей карколомний прорив, наймасштабніше для українських військ з часу початку вторгнення Росії в лютому 2022 року, відбувається в той час, коли українські сили намагаються стримати російський наступ щонайменше на трьох ділянках фронту, що розтягнувся на 1100-кілометрів.

Російські війська наближаються до головної магістралі Донбасу, захоплення якої загрожує лініям постачання української армії по всьому фронту.

«Ситуація у цілому не є сприятливою для українських сил», – каже Іван Ступак, український військовий експерт і колишній співробітник СБУ. Для Росії «головна ідея полягає в тому, щоб розколоти українські збройні сили на дві частини; розколоти ворога і спробувати знищити його по частинах, крок за кроком. Так набагато легше розбити сили, що тобі протистоять».

Ось як виглядає театр військових дій через майже 900 днів від початку найбільшої сухопутної війни в Європі з часів Другої світової війни.

Погані новини для України

На південний схід від логістичного вузла у Покровську ситуація стає «набагато небезпечнішою» і є «критичною», за словами військових експертів і аналітиків, які працюють з відкритими даними.

Ініціатива там перейшлв на бік Росії у квітні, коли її війська зайняли село Очеретине під час ротації українських військ, яка, за деякими даними, була погано організована. З того часу війська РФ неухильно просуваються на захід і північ.

Станом на 6 серпня російські війська були зафіксовані на східній околиці Воздвиженки, села, розташованого приблизно за 5 кілометрів від траси Т-0504.

«Ситуація на Покровському напрямку вкрай складна», – констатують у Центрі оборонних стратегій.

Із Покровська починається траса, відома під різними назвами, N23 або Т-0504, яка прямує на схід, а потім на північний схід до Костянтинівки, залізничного вузлового міста, яке слугувало критично важливою лінією постачання для українських військ.

Росія дуже хоче захопити цю трасу. Вона використовується для підвезення боєприпасів і матеріалів, а також для транспортування поранених солдатів. Її втрата означала б серйозний розрив українських ліній постачання.

За словами Ступака, ця дорога – не єдиний маршрут на цій ділянці поля бою. Але він найкращий: інші шляхи можуть бути більш звивистими і не мати придатного покриття, що означатиме нижчу швидкість руху. А коли погода зміниться і почнуться осінні дощі, легендарна українська багнюка зробить їх майже непрохідними.

«Якщо трасу заблокують, [українські] сили почнуть страждати», – сказав він. «Це не кінець війни, але це не добре».

Бойова машина піхоти Bradley, надана США, їде дорогою неподалік від міста Торецьк
Бойова машина піхоти Bradley, надана США, їде дорогою неподалік від міста Торецьк

Елемент несподіванки

Якщо нічого кардинально не зміниться у найближчі дні і тижні, Росія захопить трасу, що поставить знесилену оборону України в ще більш вразливе становище.

Можливо, саме тому Україна вирішила вторгнутися у Росію.

«Сказати, що цей прорив у Курську область застав багатьох, в тому числі і російське командування, зненацька – це нічого не сказати», – пише один український військовий оглядач під ніком Tatarigami.

Впродовж трьох днів від перших повідомлень про рейд українські офіційні особи ніяк не коментували операцію. Лише очільник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко у своєму Telegram припустив, що офіційні російські повідомлення сильно применшують її масштаби. 8 серпня президент Володимир Зеленський також зробив натяк.

«Всі бачать, що українська армія вміє дивувати. І вміє досягати результатів», – сказав він під час презентації застосунку «Армія+».

Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента, зробив менш завуальоване підтвердження. «Але війна – це ж бо війна, у якої свої правила і в якій агресор завжди пожинає відповідні плоди», – написав Подоляк у своєму дописі в Telegram.

Російська влада і їхні військові блогери, місцеві чиновники і жителі вказують на незвично великі сили цієї операції, з бронетехнікою і навіть танками, які швидко просувалися, долаючи легку російську оборону і недоукомплектовані підрозділи прикордонників. Аналітики кажуть, що задіяна техніка, в тому числі американські бронемашини Stryker, вказує на те, що операцію може очолювати 22-га механізована бригада – один з найбільш загартованих у боях підрозділів України.

Супутникові знімки і звіти аналітичної організації Deep State, що має зв'язки з українським Міноборони, свідчать про те, що в деяких місцях війська просунулися на відстань до 90 кілометрів від кордону. Російські військові блогери вказують на подібне просування. За оцінками як російських, так і українських аналітиків, площа захопленої території станом на 9 серпня коливається від 500 до 600 квадратних кілометрів.

Радіо Свобода склало карту розташування згорілої та пошкодженої техніки із колони російської армії, яка була знищена вночі на 9 серпня. Це сталося в селі Жовтневе під Рильськом у Курській області Росії. Як пишуть експерти, колона ймовірно була направлена російським генштабом для протидії підрозділам, які взяли під контроль майже 600 квадрактних кілометрів території Курської області.

Колона пересувалася вночі і була атакована. На відео одного із очевидців, який зняв наслідки удару, можна нарахувати 14 знищених вантажівок. У кузовах деяких із них видно тіла загиблих російських військових.

Президент Росії Володимир Путін скликав засідання Ради безпеки 7 серпня і відкрив його телевізійним зверненням, в якому назвав наступ «широкомасштабною провокацією». Головнокомандувач російськими військами генерал Валерій Герасимов заявив, що сили наступу українців можуть бути розміром з цілий батальйон: до 1 000 чоловік.

Жителі прикордонного міста Суджа Курської області 8 серпня опублікували гнівне відео в Telegram, заявивши, що Путіна вводять в оману його командири щодо масштабів прориву.

«Через цю брехню гинуть жителі», – сказала одна з жінок. Військові командири «сказали вам, що ситуація під контролем, але сьогодні в районі йдуть активні бої».

Мета операції незрозуміла, і аналітики кажуть, що шанси на великий тактичний успіх невеликі. Відкликати з лінії фронту досвідчений підрозділ розміром із батальйон для проведення непевного прориву для ЗСУ – розкіш: українське командування не має у своєму розпорядженні глибоких резервів людей і техніки. Власне тому підрозділи по всьому фронту на Донбасі не змогли стримати російське просування.

Україна також не попередила свого найбільшого постачальника зброї, Сполучені Штати, перед проведенням прориву.

У червні, коли російські війська здійснили локальний транскордонний наступ на північний схід від Харкова, адміністрація США пом'якшила свою політику і дала зелене світло Україні на використання американської зброї для ураження російських об'єктів на території Росії.

Незважаючи на те, що адміністрація не отримала попередження, вона не вважає цей прорив порушенням ширшої заборони США на використання зброї вглиб території РФ, заявили американські чиновники.

«Це відповідає нашій політиці, і ми з самого початку підтримували Україну в її прагненні захистити себе від атак, які надходять через кордон», – заявила 8 серпня речниця Пентагону Сабріна Сінгх.

Курська битва триває, і не на користь Росії. Чи кидатиме РФ туди авіацію?

Тим часом РФ намагається окупувати Костянтинівку

Приблизно за 55 кілометрів на північний схід від Покровська, на іншому кінці траси Т-0504, знаходиться Костянтинівка, з залізничною гілкою, що веде на північний захід до Слов'янська і Краматорська – великих, добре укріплених міст, де українські війська мають госпіталі, передові командні пункти та іншу інфраструктуру.

Росія хоче захопити Костянтинівку, але для того, щоб її окупувати, російським військам потрібно взяти Часів Яр, місто на височині, де є штучний водний шлях – канал Сіверський Донець-Донбас, який відокремлює основний район міста від східного району – Каналу.

Російські війська окупували весь район Канал десь у червні і просунулися до самого водогону, який є природним захистом, на який українці значною мірою покладалися. Протягом останніх місяців невеликі групи російських солдатів намагалися перетнути канал і зайняти позиції на його західному березі. Інші російські підрозділи також намагалися обійти канал з півночі та півдня.

«Росіяни атакують невеликими групами. Вони під'їжджають до укриття на легких автомобілях, збирають кілька людей, а потім ця невелика група починає штурм і непомітно виходить на позиції наших хлопців», – розповів Радіо Свобода представник пресслужби 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила Андрій Полухін.

Нью-Йорк: пекельне місто

На схід від Покровська російські підрозділи успішно просунулися у напрямку Нью-Йорка. 7 серпня російські військові блогери повідомили, що російські війська увійшли в один з районів міста.

Російський виступ під Нью-Йорком посилює тиск на українську оборону на північ від міста Торецьк, де російські війська також поступово просуваються вперед.

Захоплення Торецька дасть Росії контроль над ширшим, розгалуженим регіоном, в який входить сам Донецьк, а також такі міста, як Горлівка, Макіївка та інші індустріальні центри, каже у коментарі Радіо Свобода полковник у відставці Сергій Грабський. Захоплення Торецька також загрожуватиме Костянтинівці, що за 22 кілометри на північний захід.

«Чи призведе це до повного прориву українських позицій? Ні, тому що українці змогли побудувати інші лінії оборони», – сказав він.

Однак, чи дозволить кампанія ЗСУ у Курській області відтягнути сили РФ з Донбасу і тим самим уповільнити їхнє просування, має показати час, погоджуються військові експерти, з якими спілкувалося Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Майк Екел

    Старший кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Пишу, зокрема, про політичні та економічні події в Україні, Росії, а також про кіберзлочинність та шпигунство. Із перших вуст розповідав про війни в Чечні та Грузії, ситуацію з заручниками в Беслані 2004 року, а також про анексію Криму в 2014 році та початок війни на Донбасі.

Форум

XS
SM
MD
LG