Доступність посилання

ТОП новини

У Росії визнали втрати своїх військових у Курській області


«Ситуація не є незворотною, нічого надприродного не сталося… Так, наші люди загинули, це факт», – заявив Апті Алаудінов
«Ситуація не є незворотною, нічого надприродного не сталося… Так, наші люди загинули, це факт», – заявив Апті Алаудінов

Командир спецпідрозділу «Ахмат» Апті Алаудінов став першим російським військовим, який визнав втрати в армії РФ після раптового вторгнення України в російську Курську область.

«Ситуація не є незворотною, нічого надприродного не сталося… Так, наші люди загинули, це факт. Ворог увійшов у декілька населених пунктів», – повідомив заступник начальника головного військово-політичного управління Міноборони РФ й командир чеченського спецназу «Ахмат» Апті Алаудінов у відеозверненні, яке опублікувало видання «Агенство».

Водночас у телеграмі-каналі Алаудінова було опубліковане подібне відео, але без фрагмента про втрати.

Алаудінов заявив, що українські військові «добре просунулися вглиб нашої території, приблизно на 10 км» (станом на 7 серпня) .

За його словами, була одна лінія оборони – це кордон, українські військові пройшли між російськими опорними пунктами, бо «дистанції були просто величезними».

Раніше Апті Алаудінов повідомив, що один із загонів підрозділу «Ахмат» був відправлений до Курської області.

Читайте також: ЗСУ змогли досягти оперативної несподіванки – ISW про ситуацію в Курській області РФ

Місцева влада 7 серпня оголосила надзвичайний стан у Курській області РФ після того, як президент Росії Володимир Путін назвав події в регіоні «масштабною провокацією» Києва. Міністерство охорони здоров’я РФ 8 серпня заявило, що за три дні внаслідок обстрілів у Курській області постраждали 66 осіб.

У Міноборони РФ 8 серпня заявили, що «просування противника не допущено», а у Судженському та Коренівському районах Курської області продовжуються бої.

Тим часом, за даними російських «воєнкорів», бої в Курській області РФ йдуть за тридцять кілометрів від Курчатова, де розташована Курська атомна електростанція, і за п’ятнадцять кілометрів від великого райцентру Льгов із населенням близько 17 тисяч осіб, а на вже контрольованих територіях ЗСУ зводять фортифікації.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) заявляли, що 7 серпня українські війська просунулися до 10 кілометрів углиб Курської області Росії. Ввечері 8 серпня видання The Insider із посиланням на різні джерела, включаючи місцевих жителів, писало, що українські військові за час прориву на територію Курської області Росії змогли взяти під свій контроль 11 населених пунктів. В основному йдеться про невеликі поселення, проте загалом ЗСУ, за даними ЗМІ, контролюють на даний момент близько 350 квадратних кілометрів: за розміром це порівняно з територією міста Харків.

За даними російського видання «Агентство», яке проаналізувало повідомлення блогерів 8 серпня, українські сили вже перебувають за 23-26 км від кордону з Україною.

Також у провоєнних російських телеграм-каналах поширюється інформація про те, що в Курську область РФ з Африки перекидають підрозділи ПВК «Вагнер», оскільки рядова армія поки що не може вибити українські сили із захоплених населених пунктів. Українські джерела повідомляють, що в полон здалися вже понад 50 російських солдатів, частина з яких – строковики. Офіційного підтвердження цих даних поки що немає немає.

Читайте також: Пентагон про події в Курській області РФ: «це узгоджується з нашою політикою»

Українська сторона офіційно події в Курській області РФ не коментувала.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив напередодні, що реакція Держдепартаменту США і представника Євросоюзу на події в Курській області Росії, «чітко говорять про те, що наші партнери нарешті усвідомлюють, що все, що стосується дій України – це суверенне право України і це про деескалацію, це про правильний вихід на фіналізацію цієї війни».

Форум

XS
SM
MD
LG