Доступність посилання

ТОП новини

Атака на Росію: що відбувається у Курській області та кому це вигідно?


Киричевський: українські війська вже просунулися вглиб російської території на 20 кілометрів
Киричевський: українські війська вже просунулися вглиб російської території на 20 кілометрів

У Курській області РФ вже третю добу тривають бої, а 7 серпня там була оголошена надзвичайна ситуація. За даними американського інституту інституту вивчення війни (ISW), українські війська вже просунулися вглиб російської території на 10 кілометрів. Знімки свідчать, що ЗСУ захопили понад 40 російських військовополонених на пункті пропуску «Суджа», є там і сильні пошкодження будівель.

У міноборони РФ повідомили, що підрозділи угруповання військ «Північ» спільно з ФСБ «продовжують знищувати збройні формування ЗСУ в Суджанському і Кореневському районах Курської області, які безпосередньо примикають до російсько-українського кордону». Українське командування ситуацію офіційно поки не коментують.

Радіо Свобода зібрало думки експертів щодо того, кому вигідна атака на російську територію та до чого вона може призвести.

Попри відсутність офіційних коментарів від українського Генштабу, з огляду на відео з Курської області, зокрема і від місцевих жителів, можна зробити висновок, що на територію Росії зайшли саме військові ЗСУ.

«Треба нанести контрудар»

На думку керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, цей може бути тактичний крок на відволікання сил супротивника.

«Коли ми бачимо, що ворог наступає на якомусь одному напрямку, треба спробувати нанести контрудар на тому напрямку, де ворог може не очікувати. Варіантів було не так багато. Або лівобережжя Херсонщини, але там складніше, тому що ми розуміємо, через Дніпро і ворог все ж таки там має значні сили. Або безпосередньо на території Росії Білгородська чи Курська область», – поснює Мусієнко в коментарі проєкту Радіо Свобода «Свобода.Live».

Пошкоджений будинок в місті Суджа в Курській області, Росія. 6 серпня 2024 року
Пошкоджений будинок в місті Суджа в Курській області, Росія. 6 серпня 2024 року

У виборі між двома російськими областями, де можна було б зробити цей «контрудар», на думку Мусієнка, Курську область було обрано невипадково – саме звідти планувалися наступальні військ РФ на Сумщину.

У Суджі мало бутиугрупування, яке мало здійснити фактично або могло здійснити наступальні дії на Сумщину

«Станом на кінець квітня в місті Суджа мало бути в стані бойової готовності угрупування, яке мало здійснити фактично або могло здійснити наступальні дії на Сумщину. Про це попереджала українська воєнна розвідка і говорила, що ворог може готувати такі дії. І тому ці дії зараз, з погляду військової ситуації, є абсолютно правильними. З метою відтягти ворожі сили, з метою створити для ворога виклик і намагатися заволодіти ініціативою там, де ми можемо це зробити. І там, де російські війська цього не чекають», – каже Мусієнко.

Також на думку Мусієнка цей прорив на територію РФ ретельно планувався. Однак ЗСУ, скоріш за все, не має на меті мати постійну присутність на території Росії.

«Мова йде про те, щоб проводити потужні рейди. Не такі, як ми бачили раніше у виконанні російських добровольців», – припускає експерт.

«Воєнне диво на наших очах»

Російська армія була абсолютно не готова до такого розвитку подій – зауважує експерт порталу Defense Express Іван Киричевський. На його думку, про це свідчить те, що ЗСУ змогли пройти за добу понад 20 кілометрів вглиб території РФ.

Диво: це як людина, щодо якої думали, що вона не може ходити, взяла і пробігла 4 кілометри
Іван Киричевський

«Інакше б ЗСУ отримали обмеження, повторення лінії контрнаступу, тільки в таких більш обмежених масштабах. Тобто коли б ті самі кілька кілометрів перших, навіть не першу лінію оборони, а лінію забезпечення, наші війська проходили б кілька діб чи навіть кілька тижнів. А так, виходить, пройшли за день.

Якщо писати по-простому, це як людина, щодо якої думали, що вона не може ходити, взяла і пробігла 4 кілометри. От вважайте це такого характеру воєнне диво трапилось на наших очах», – розповів Киричевський проєкту «Свобода.Live».

На фото, опублікованому телеграм-каналом в.о. губернатора Курської області Олексія Смирнова у вівторок, 6 серпня 2024 року, зображений пошкоджений будинок після обстрілу в місті Суджа, Курської області
На фото, опублікованому телеграм-каналом в.о. губернатора Курської області Олексія Смирнова у вівторок, 6 серпня 2024 року, зображений пошкоджений будинок після обстрілу в місті Суджа, Курської області

ЗСУ могли зайти в Курську область задля унеможливлення атак з цієї території Сумщини, розмірковує Киричевський.

«Росіяни і так зараз занадто активно метають керовні авіабомби на Сумщину, якраз очевидно вважаючи, що там вже десь має бути тиловий ешелон забезпечення. З іншого боку, чим вони (армія РФ – ред.) далі зараз можуть наступати на Сумщину, якщо їм треба зосереджувати ті війська, які є, на стримуванні прориву? Повторюю ще раз, там могла бути цілком логіка, щоб не дати росіянам якраз розвинутий той наступ на Сумщину».

«Усі просто розбіглися»

Наступ у Курській області став повною несподіванкою, зокрема тому, що ЗСУ відчувають дефіцит військових сил, коментує для проєкту Радіо Свобода «Кавказ.Реалии» незалежний військовий аналітик Ян Матвєєв.

«Ніхто не думав, що вони залучають великі підрозділи для такої атаки. Кордон захищений від звичайних загроз – прориву невеликих диверсійно-розвідувальних груп і окремих порушників. Жодні прикордонні сили ніколи і ніде не можуть зупинити регулярну армію. А розмістити вздовж кордону великі підрозділи російська армія не може – їх не вистачає»

Колишній найманець ПВК "Вагнера" служить у СОБР "Ахмат"
Колишній найманець ПВК "Вагнера" служить у СОБР "Ахмат"

Говорячи про спецпідрозділ «Ахмат», співрозмовник нагадує: попри піар на війні в Україні, це все-таки підрозділ Росгвардії, а не регулярна армія. За його оцінкою, як і раніше, «Ахмат» більше займався медіа, ніж участю в бойових діях.

«Не здивований, що в підсумку Курську область прикривають строковики, всі інші просто розбіглися», – каже він.

Прогнозуючи розвиток ситуації, військовий аналітик припускає, що ЗСУ можуть спробувати зайняти частину області або просунутися далі - можливо, у бік Курська, де розташовано аеродром Халіно, Курська АЕС, військові бази.

«Я б назвав це провалом російської розвідки й командної ланки. В ідеальній для російської армії ситуації вони повинні були засікти підготовку ЗСУ до прориву і вчасно підтягнути потрібні сили. Але цього, очевидно, зроблено не було», – підсумував Ян Матвєєв.

Захопити Курську область, щоб потім обміняти?

На думку військового експерта Михайла Жирохова першу військову мету ця операція вже виконала – було зафіксовано перекидання російських військ з Донбасу.

Однак, на думку слів Жирохова, якщо мета захопити Курську область, щоб потім обміняти її на українські території, вона навряд є реальною.

«Щодо захоплення, наприклад, Курської, я ставлюся дуже скептично. Адже, по-перше, до неї ще 60 кілометрів від місця боїв. А по-друге, ну немає сенсу захоплювати, якщо тільки обміняти на Запорізьку область. Але це, знаєте, такий з фантастичних якихось областей сценарій», – розповів Михайло Жирохов в програмі «Свобода.Live».

Довго ж наступати у ЗСУ на території Росії ймовірно довго теж не вийде, каже експерт. Адже логістика української армії може стати легкою здобиччю для російської авіації.

«З військового погляду ми (ЗСУ) будемо розтягувати комунікації. Вся це угруповання, яке наступає, йому потрібне постійно паливо, постійно боєприпаси, постійна їжа. І чим далі ми будемо наступати, тим більше це буде розтягуватись. І оці комунікації, розтягнуті, вони стануть об'єктом для ударів російської авіації», – підсумовує Жирохов.

Зрив планів Путіна?

8 серпня 2024 року Володимир Путін провів відео-зустріч із т.в.о. губернатора Курської області Олексієм Смирновим й зажадав від нього «мужності».

«Життя ставить перед вами неординарні, складні завдання з надання допомоги людям. Тут недостатньо тільки ваших професійних знань, навичок і досвіду, який у вас безумовно є. Це вимагає від вас у сьогоднішній ситуації відомої мужності, зібраності...», – сказав Путін.

Напередодні ж Путін на нараді з урядом назвав прорив «провокацією» та дає доручення низці цивільних відомств надати всю необхідну допомогу мешканцям постраждалого регіону. Відповідальним визначив першого віце-прем'єра Дениса Мантурова.

На думку російського політолога Івана Преображенського офіційна реакція Москви мало чим відрізняється від того, як Кремль традиційно реагує на подібні ситуації.

Основна реакція, очевидна і традиційна для російської влади – це намагатися зробити вигляд, що все гаразд

«Основна реакція, очевидна і традиційна для російської влади – це намагатися зробити вигляд, що все гаразд, що власне і намагались зробити у Курській області, стверджуючи що вони нібито всіх евакуювали. Ні, є якісь окремі потерпілі, але великої проблеми немає. А поміж тим так звані воєнкори, тобто російські воєнні медіапропагандисти розказують про те, що місто Суджа в оточенні, там тривають бої, російська армія не справляється. І так далі. ЗСУ вдалося взяти контроль над останньою працюючою газорозподільною станцією з перекачування газу в Європейський Союз транзитом через Україну з Росії. Тобто, очевидна військова поразка», – розповів політолог журналістам проєкту «Свобода.Ранок».

Цікавим фактом, на думку Преображенського є й те, чому Володимир Путін назвав прорив у Курську область саме «провокацією».

«Що означає провокація? Тут абсолютно здається незрозумілим, чому він вживає це слово. Звичайні бойові дії. Так, це вперше українські війська заходять на міжнародно визнану територію Росії самі. Не йдеться про те, що це якісь «російські корпуси», судячи з усього.

Щось відбувається і це може бути зірвано наступом у Курській області
Преображенський

Що ми можемо припустити? Ну, очевидно, що зараз йдуть постійні спроби зі сторони Росії почати якийсь переговорний процес на російських умовах. Тільки що відбувся наймасштабніший обмін з західними демократіями.

Росія отримала певну кількість своїх шпигунів і кілерів, а взамін віддала США і Німеччині декількох російських політв'язнів, які виступали проти російської агресії щодо України. І були чутки, що Росія збирається зачепитися за цю тему. І від цього йти далі з переговорами і з Заходом, і з обмінами з Україною, можливо.

Ось в цьому напрямку нам, очевидно, і треба дивитись. Тут провокація. Тобто щось відбувається і це може бути зірвано наступом у Курській області», – зауважив Преображенський.

Реакція Заходу

США не знали заздалегідь про військову операцію в Курській області Росії, але рішення про те, як Україна веде свої операції, ухвалює вона сама, заявив 7 серпня на брифінгу речник Державного департаменту США Метью Міллер.

«Ми підтримуємо зв’язок з українцями щодо цієї конкретної операції. Вважаю, ви маєте на увазі операцію через кордон, яку вони почали раніше... Доречно, щоб вони говорили про це публічно, а не ми», – сказав Міллер.

Речник Державного департаменту США Метью Міллер
Речник Державного департаменту США Метью Міллер

Він відреагував на слова російського лідера Володимира Путіна, який, коментуючи ситуацію у Курській області РФ, звинуватив Київ у «масштабній провокації».

За словами Міллера, «іронічно, що російська влада робить такі заяви, зважаючи на те, що саме Росія порушила територіальну цілісність і суверенітет України ще в 2014 році і продовжує незаконно окупувати українську територію.

Речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано у коментарі «Суспільному» щодо подій у Курській області зазначив, що Україна «має законне право захищатися, зокрема завдаючи ударів по агресору на його території».

«ЄС продовжує повністю підтримувати законне право України на захист від російської агресії та її зусилля з відновлення суверенітету і територіальної цілісності», – додав він.

Журналісти ж видання The Washington Post пишуть, що метою України в Курській області може бути зрив усіх поставок російського газу в Європу.

«У четвер газ все ще проходив через Суджу, останній діючий пункт доставки російського природного газу в Європу через Україну. Україна заробляє на транзиті, але хоче відрізати решту енергетичного бізнесу Росії в Європі», – зазначає видання.

  • 6 серпня російська місцева влада заявила про спробу прориву кордону в Суджанському і Кореневському районах Курської області РФ. Міноборони РФ звинуватило українських військових в атаці російських позицій у Курській області РФ.
  • 7 серпня начальник Генерального штабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов, доповідаючи на нараді російському президенту Володимиру Путіну, заявив, що просування українських військових вглиб у Курській області РФ нібито зупинене.
  • Водночас російські телеграм-канали писали, що бої розпочалися вже на території міста Суджа Курської області, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону. Раніше з’явилися непідтверджені повідомлення про те, що місто перебуває під контролем ЗСУ або, за іншою версією, «в оперативному оточенні».
  • За останніми підрахунками російського видання «Агентство», українські сили зайняли до 350 квадратних кілометрів території Курської області РФ. Також повідомляли, що українські військові захопили газовимірювальну станцію «Суджа», через яку здійснюється транзит газу до Європи через територію України. Офіційного підтвердження цих даних поки що немає немає.
  • ЗМІ пишуть про загибель п’ятьох жителів Суджанського району Курської області РФ. МОЗ Росії повідомило, що внаслідок обстрілів травм і поранень зазнали понад 30 осіб.

  • Зображення 16x9

    Сергій Стеценко

    Приєднався до Української редакції Радіо Свобода в Празі у березні 2018 року. Телевізійний журналіст, документаліст та сценарист. До команди Радіо Свобода працював кореспондентом та автором спецпроєктів на телеканалі СТБ. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В професії – з 2007 року.

Форум

XS
SM
MD
LG