Доступність посилання

ТОП новини

Наслідки удару Росії по Костянтинівці: кількість жертв росте (доповнюється)


Після 17-ї години 9 серпня стало відомо про 14-тьох загиблих. Серед них дитина. На фото пакети з тілами загиблих внаслідок російського ракетного удару по супермаркету. Костянтинівка, Донеччина
Після 17-ї години 9 серпня стало відомо про 14-тьох загиблих. Серед них дитина. На фото пакети з тілами загиблих внаслідок російського ракетного удару по супермаркету. Костянтинівка, Донеччина

Вранці 9 серпня російські війська завдали ракетного удару по Костянтинівці. Влучили у супермаркет та відділення пошти. Розпочалася пожежа. За попередніми даними понад десять людей загинули, кілька десятків отримали поранення. Серед загиблих є дитина.

Радіо Свобода зібрало інформацію про цей новий удар Росії по цивільному об'єкту і про операцію із порятунку людей.

«Росіяни влучили у супермаркет. Це черговий цілеспрямований удар по місцю скупчення людей, черговий акт терору від росіян», – написав у телеграмі голова Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

  • «2-є загиблих і 17 поранених – така оперативна інформація щодо удару по Костянтинівці станом на 12:40», – написав він у телеграмі.
  • Станом на 13.16 вже стало відомо, що число жертв російського удару по Костянтинівці зросло до чотирьох, щонайменше 24 людини поранені, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Пошкоджені також житлові будинки, магазини, більше десятка автомобілів.

  • По мірі того, як рятувальники розбирали завали – кількість жертв зросла. До 9-ти – повідомив голова Донецької ОВА Вадим Філашкін.

«Костянтинівка, Донецька область. Удар російських терористів по звичайному супермаркету та пошті. Люди під завалами. Триває рятувальна операція, і буде зроблено все, щоб врятувати людей», – написав Зеленський у телеграмі.

  • Ще через деякий час кількість загиблих зросла до 10 людей, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

За словами очільника МВС, пожежу у торговельному центрі площею одна тисяча квадратних метрів уже ліквідовано. На місці працюють Державна служба надзвичайних ситуацій (ДСНС), правоохоронці і парамедики.

Станом на 13:52 п'ятниці, 9 серпня, відомо про:

  • 10 загиблих;
  • 35 поранених.

Клименко каже, що під час обстрілів були пошкоджені:

  • житлові будинки;
  • магазини;
  • понад 10 автівок.

«Ворог б’є, ми – рятуємо та захищаємо. Дякую всім, хто поруч із постраждалими», – додав голова МВС.

Кореспондент проєкту Радіо Свобода Донбас Реалії повідомив, що у Костянтинівці з-під завалів рятувальники дістали також і тіло дитини. Рятувальна операція наразі триває.

  • Перед 15-ю годиною дня у МВС повідомили, що кількість загиблих зросла до 11 загиблих, а поранених до 37-ми.
  • Після 17-ї начальник поліції Донеччини Руслан Осипенко повідомив в ефірі телемарафону «Єдині новини», що кількість загиблих зросла до 14-ти. З них 8 тіл поки не ідентифіковані, із них 6 визначені як жінки.

Осипенко також підтвердив, що російська армія завдала удару ракетою Х-38. Внаслідок чого пошкоджень зазнали близько 29 об'єктів цивільної інфраструктури, зокрема супермаркет «ЕКО маркет» і відділення пошти.

Вранці 8 серпня російська армія також атакувала Костянтинівку, поціливши у приватний сектор. За даними місцевої влади, загинули двоє цивільних.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовані атаки на цивільних.

Моніторингова місія ООН із прав людини заявила, що з 24 лютого 2022 року до кінця червня 2024 року через бойові дії в Україні постраждали щонайменше 33 878 цивільних. Зокрема, в ООН підтвердили дані про загибель 11 284 людей. В організації наголошують, що реальна кількість жертв може бути більшою.

Форум

XS
SM
MD
LG