Доступність посилання

ТОП новини

Наскільки висока ймовірність глобальної війни, до чого готуються геополітичні альянси і яка роль України?


Наслідки авіаудару на території Палестини під час боїв між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС, 4 грудня 2023 року
Наслідки авіаудару на території Палестини під час боїв між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС, 4 грудня 2023 року

Світовий політикум та ЗМІ все частіше оперують терміном «глобальна війна», зважаючи на посилення ескалації воєнних конфліктів і нову гонку озброєнь, яка може перевершити часи «холодної війни». Уряди країн проводять переоцінку своїх військових запасів і ліній постачання, переглядають оборонні доктрини. А також вкладають мільярди у інновації, неперебільшене значення яких продемонструвала війна в Україні. Голос Америки про ризики і можливі наслідки у світі, якщо таки почнеться глобальна війна.

Китай обійшов США в багатьох воєнних галузях або таких сферах, які можна використати на військові потреби, а спільні воєнні витрати та воєнна готовність нового геополітичного альянсу Росії, Китаю, КНДР та Ірану перевищують можливості США та європейських партнерів, вважають представники Комісії із стратегії нацоборони США, які виступали під час слухань в комітеті Сенату зі збройних сил.

Російські матрьошки із зображеннями (зліва направо) китайського президента Сі Цзіньпіна, президента Росії Путіна та радянського лідера-диктатора Йосипа Сталіна. Арбат, Москва, липень 2024 року
Російські матрьошки із зображеннями (зліва направо) китайського президента Сі Цзіньпіна, президента Росії Путіна та радянського лідера-диктатора Йосипа Сталіна. Арбат, Москва, липень 2024 року

Якщо ще кілька років тому попереджувальною стратегією США було не допустити партнерства між Москвою та Пекіном, то вже сьогодні це партнерство варто сприймати як доконаний факт і будувати оборонну стратегію навколо цього, йдетья у доповіді.

Сучасний світ є на порозі третьої світової війни, і запобігти їй можна лише підготувавшись до неї, пояснюють доповідачі, які виступали в Конгресі у вівторок, 30 липня.

Комісія виділяє кілька пунктів запобігання такій загрозі:

  • збільшення потужностей у військовому та в кібер просторах
  • збільшення витрат на оборону, як з боку США, так і з боку партнерів
  • інформування суспільства про глобальну загрозу війни та підготовка до швидкого рекрутингу військових

«На жаль, ми вважаємо, що громадськість не уявляє, наскільки серйозними є нинішні загрози, і не мобілізована, щоб протистояти їм. Громадська підтримка має вирішальне значення для впровадження змін, які нам потрібні. Лідери від обох партій і всі члени уряду повинні донести аргументи до громадськості та отримати їхню підтримку», – наголошує голова Комісії із стратегії нацоборони США Джейн Гарман.

Голова Комісії зі стратегії нацоборони США
Голова Комісії зі стратегії нацоборони США

Як доповідачі, так і сенатори від обох партій наголошували у своїх промовах, що «загрози нацбезпеці США та нашим інтересам більші, ніж будь-коли з часів Другої світової війни, і складніші, ніж будь-які загрози з часів Холодної війни».

Існує потенційна ймовірність війни у найближчій перспективі, а також імовірність того, що ми її програємо
Ерік Едельман

«Потрібні значні та термінові дії. Ми рекомендуємо кардинально змінити спосіб ведення справ Пентагоном та іншими державними установами, спосіб використання технологій приватного сектору та повну підтримку наших партнерів і союзників. Якщо коротко: ми рекомендуємо використовувати всі елементи національних сил», – заявила Гарман.

Партнерство автократій

«Існує потенційна ймовірність війни у найближчій перспективі, а також імовірність того, що ми її програємо», – неодноразово повторив заступник голови Комісії із стратегії нацоборони США Ерік Едельман під час своєї доповіді.

За його словами, партнерство, яке виникло між Китаєм, Росією, Іраном та Північною Кореєю, є серйозним стратегічним зрушенням, яке США не повністю врахували в своєму оборонному плануванні.

Заступник голови Комісії із стратегії нацоборони США Ерік Едельман
Заступник голови Комісії із стратегії нацоборони США Ерік Едельман

«Це робить кожну з цих країн потенційно сильнішою у військовому, економічному та дипломатичному плані і може послабити наявні в нашому розпорядженні інструменти для боротьби з ними. І це збільшує ймовірність того, що майбутній конфлікт, наприклад, в Індо-

Ми виявили, що ми як нація не змогли наздогнати супротивників
Ерік Едельман

Тихоокеанському регіоні, пошириться на інші території, і що ми опинимося в глобальній війні, яка матиме масштаби Другої світової», – застерігає Едельман.

Китай

«Ми виявили, що ми як нація не змогли наздогнати супротивників», – каже Едельман і додає: «Китай у багатьох відношеннях випереджає США. Ми все ще маємо найсильнішу армію у світі з найбільшим глобальним охопленням, але коли ми наближаємося на 1600 км від узбережжя Китаю, ми починаємо втрачати своє військове домінування і можемо програти цей конфлікт».

За словами Едельмана, кібербази Китаю, а також зростаючі стратегічні сили та модернізовані воєнні сили створені для того, щоб утримувати США від активних дій в Тайванській протоці або Південно- чи Східно-Китайських морях.

Путін прагне відновити Росію як велику державу і дестабілізувати світ
Ерік Едельман

Він стверджує, що Китай проник у критично важливі інфраструктурні мережі, щоб запобігти діям США, або стримати їх. Зокрема, Китай може порушити матеріально-технічне забезпечення, перериваючи американське енерго- та водопостачання.

Росія

Тим часом Росія відновила власну оборонно-промислову базу після вторгнення в Україну набагато швидше, ніж очікувалося.

Росія продовжує будівництво надводної оборони Керченського мосту, Крим, липень 2024 року
Росія продовжує будівництво надводної оборони Керченського мосту, Крим, липень 2024 року

«Путін прагне відновити Росію як велику державу і радий дестабілізувати світ, щоб це зробити», – наголошує заступник голови Комісії із стратегії нацоборони США.

Іран та Північна Корея

У звіті також описуються загрози Ірану та Північної Кореї, які нині почуваються сміливішими у своїх діях та заявах

Мені здається жахливим, куди це прямує
Джейн Гарман

на тлі подій на міжнародній арені та посилення партнерства з автократіями. Окрім того, за словами доповідачів нинішнє загострення війни на Близькому Сході може мати глобальний вплив на тероризм у майбутньому.

«Цей нечестивий альянс надзвичайно небезпечний. Не забувайте, що Північна Корея має ядерну зброю, Іран перебуває на шляху до ядерної зброї. Дві інші країни цього альянсу, є також ядерними державами. Мені здається жахливим, куди це прямує», – каже Гарман.

Випробування КНДР відокремленням і наведенням окремих мобільних боєголовок. Північна Корея, 26 червня 2024 року
Випробування КНДР відокремленням і наведенням окремих мобільних боєголовок. Північна Корея, 26 червня 2024 року

Стосовно партнерства Росії та Китаю, то вже зараз ідеться про відкриту, показову ядерну співпрацю, наголошують доповідачі.

«Раніше, одним із закидів до мене та моїх колег було те, що, мовляв, немає жодних доказів, що Росія та Китай співпрацюють у ядерній сфері. Вже зараз ми бачимо, як вони разом проводять навчання на стратегічних бомбардувальниках біля Аляски. Я не знаю, які ще докази вам потрібні, що вони починають співпрацювати в цій стратегічній сфері», – наголошує Едельман.

Ми не зможемо самотужки зрівнятися з тим, що роблять Росія, Китай, Північна Корея та Іран
Ерік Едельман

За словами доповідачів станом на зараз воєнна готовність США та партнерів гірша за об'єднану готовність та налагоджену співпрацю альянсу автократій. І щоб протистояти йому, Вашингтон має заручитись допомогою партнерів.

«Наша оборонно-промислова база в дуже поганому стані. Європейська оборонно-промислова база перебуває в іще гіршому стані. Нам потрібна їхня промислова база. Нам потрібна наша промислова база. Нам потрібні наші союзники в Індійсько-Тихоокеанському регіоні, в Австралії, Японії, Південній Корея, Тайвані, всі вони повинні активізуватися. Бо ми не зможемо самотужки зрівнятися з тим, що роблять Росія, Китай, Північна Корея та Іран. Нам доведеться робити це разом із союзниками», – каже Едельман.

Він додає, що знадобляться широкі інвестиції в усіх регіонах.

«І, до речі, на Близькому Сході також. У нас є партнери на Близькому Сході, які також повинні робити більше в цьому плані», - підсумовує Едельман.

Важливість України у протистоянні автократіям

Нині ця тісна співпраця між автократіями проявляється найпотужніше на прикладі російської війни в Україні, кажуть доповідачі, відповідаючи на запитання сенаторів.

Рятувальники розчищають завали на місці дитячої лікарні Охматдит, ураженої російськими ракетами. Київ, Україна, 9 липня 2024 року
Рятувальники розчищають завали на місці дитячої лікарні Охматдит, ураженої російськими ракетами. Київ, Україна, 9 липня 2024 року

«Росія стала агресором, порушивши міжнародне право та вторгнувшись в Україну, а Китай став величезною допомогою Росії в ухиленні від наших санкцій, купуючи російський газ. Китай також намагається доставляти матеріальне забезпечення для війни. А тепер додайте Іран і Північну Корею, які є постачальниками безпілотників та інших летальних матеріалів для Росії», – пояснює Гарман.

Українські сили ППО перехоплюють іранський дрон Shahed під час російської атаки на Київ
Українські сили ППО перехоплюють іранський дрон Shahed під час російської атаки на Київ

«Що ми спостерігаємо, — це війна навмисної, неспровокованої агресії з боку Росії, яка фінансується Китаєм і підтримується передачею ним товарів подвійного призначення, включно із інструментами, що дозволило Росії запустити свою оборонну промисловість, незважаючи на санкції США та експортний контроль. Безпілотники, надані Росії, включно з фабрикою, побудованою в Росії, Іраном, і, звичайно, мільйони, буквально мільйони снарядів 152-го міліметру для російських військових, які надходять із Північної Кореї», – додає Едельман.

Артилерійські 152-мм снаряди для гаубиці «Гіацинт-Б» на позиціях армії РФ для обстрілу українських військових. На одному зі снарядів напис «лист Зеленському». Схід України, 11 жовтня 2022 року
Артилерійські 152-мм снаряди для гаубиці «Гіацинт-Б» на позиціях армії РФ для обстрілу українських військових. На одному зі снарядів напис «лист Зеленському». Схід України, 11 жовтня 2022 року
Під загрозою вся структура міжнародного порядку, вона залежить від результату подій в Україні
Ерік Едельман

Потенційний програш Києва підірве довіру до безпекових гарантій наданих раніше за Будапештським меморандумом, в обмін на знищення української ядерної зброї. А це поставить під питання відносини з усіма іншими партнерами, як по НАТО так і загалом в Європі, Східній Азії, на Близькому Сході і так далі, каже він.

«Відверто кажучи, під загрозою вся структура міжнародного порядку, вона залежить від результату подій в Україні. І якщо Путін досягне успіху то урок для Сі Цзіньпіна полягатиме в тому, що він також може досягти успіху на Тайвані, або в Східно-Китайському чи Південно-Китайському морях», – пояснює Едельман.

Висновки США з війни РФ в Україні

Російська агресія в Україні розкрила неготовність США та Західних партнерів до глобального воєнного протистояння. Вона також показала негнучкість, повільність і подекуди неінноваційність американських установ, порівняно із стратегією та діями ЗСУ в умовах активного поля бою. А також іще раз відкрила очі на корумпованість та безжальність кремлівського режиму.

«Дехто з нас був в Україні. Дивлячись на те, як вони виробляють товари, включаючи безпілотники і танки, – вони були набагато інноваційнішими, ніж ми. Там є чому повчитися», – наголошує Гарман.

Активна російська війна показала, що станом на зараз США не мають достатніх потужностей, щоб виробляти необхідні оборонні запаси для гарантування власної безпеки та безпеки партнерів сьогодні та в майбутньому.

«Президент Путін, у певному сенсі, зробив нам невелику послугу, вторгнувшись в Україну та виявивши, як наслідок, деякі обмеження оборонно-промислового виробництва США. Це показало нам, що наших спроможностей вкрай недостатньо для забезпечення обладнанням, технологіями та боєприпасами, які сьогодні потрібні армії США та нашим союзникам і партнерам, не кажучи вже про вимоги потенційного майбутнього конфлікту, який може бути набагато важчим», – каже Едельман.

За словами учасників слухань, виваженість демократичної системи програє в інформаційному полі автократичним диктатурам.

«Після того, як літак MH17 було збито над Україною, генерал Брідлав, який тоді очолював Центральне командування Збройних сил США, сказав, що допоки нам потрібно два роки, щоб ідентифікувати росіян, як відповідальних за те, що відбувається, ми будемо програвати боротьбу. Я думаю, що це є проблемою і зараз», – сказала сенаторка-демократка Джин Шагін.

Сенаторка-демократка, Джин Шагін
Сенаторка-демократка, Джин Шагін

Відповідаючи на запитання колишнього демократа, а нині незалежного сенатора Джо Манчіна, про те, що американським структурам вдалось дізнатися про Росію під час війни в Україні, Едельман зауважив, що нинішня війна нагадала давно забуті уроки про політику та дії Москви.

«Я думаю, що ми багато чому навчилися. По-перше, ми дізнались, що корупція є частиною, а не побічним ефектом, системи, яку Путін створив після того, як став президентом Росії. Ми дізналися, що російська військова доктрина не обов'язково передбачає, як вони насправді будуть воювати, коли виникне конфлікт. Ми іще раз засвоїли урок, який демонструвала російська військова історія протягом сотень років, а саме те, що вони готові пожертвувати життями своїх військовослужбовців, щоб досягти мети, не зважаючи на людську ціну», – підсумував заступник голови Комісії із стратегії нацоборони.

«Національна мобілізація»

За словами представників комісії, нині об’єднані сили перебувають на межі зламу.

«Підтримання готовності сьогодні та додавання тягаря без додавання ресурсів на відновлення, призвеле до зламу», – каже голова Комісії Джейн Гарман.

За словами її заступника, настав час говорити про необхідність національної мобілізації, бо виклики можуть сягати масштабів Другої світової війни.

«Якби трапилося найгірше, і деякі з найгірших сценаріїв, які ми обговорюємо в нашому звіті, мали б статися, і якби ми зіткнулися з глобальним конфліктом, це вимагало би мобілізації в масштабах Другої світової. Ми цього давно не робили. Ми про це давно не думали», – зауважує Едельман.

Він каже, що це включає багато елементів, зокрема, накопичення стратегічних матеріалів, можливість швидкого залучення людей до армії, тощо.

«Я просто не думаю, що ми готові до цього зараз. Я вважаю, що ми маємо провести національне обговорення цього питання. І це йде рука в руку з іншою дискусією, про відновлення патріотизму та ідеї служіння нації», – сказав Едельман.

Слухаючи доповідь Едельмана про необхідність підготовки до мобілізації сенатор-демократ та голова комітету із збройних сил Джек Рід додав: «У Другу світову війну ми мали два роки, по суті з 1-го вересня 1939 року до 7-го грудня 1941 року, щоб підготуватися. Я сумніваюся, що у нас є два роки, щоб підготуватися в нинішній ситуації».

Сенатор США і голова комітету із збройних сил Джек Рід на брифінгу у Києві. Україна, 6 січня 2023 року
Сенатор США і голова комітету із збройних сил Джек Рід на брифінгу у Києві. Україна, 6 січня 2023 року

За словам Едельмана сили США зараз надто малі і потребують розширення. На тлі цього існує велика проблема з рекрутингом, як в регулярній армії, так і в ВМС і ВПС.

«Нині ми маємо конфлікти у двох регіонах. Якщо у нас розгорнеться конфлікт у третьому регіоні, для цього буде потрібно більше, набагато більше сил. Наприклад Індо-Тихоокеанський регіон — це здебільшого бойові дії ВМС і ВПС. Але матеріально-технічне забезпечення, яке підтримує ВМС і ВПС, буде здебільшого укомплектовано армією, тому ми повинні мати армію, яка буде достатньо великою, щоб вона могла діяти в усіх цих місцях потенційно одночасно. Тому що, чесно кажучи, сьогодні дуже важко уявити конфлікт в Індо-Тихоокеанському регіоні, який би не став глобальним конфліктом дуже швидко», – сказав Едельман.

Кібретехнолоії

Бізнес-модель Пентагону повинна перейти до бізнес-моделі технологічного сектору, де невдача іноді важлива
Джейн Гарман

Йдеться не лише про необхідність рекрутингу військових, але й експертів у сучасних технологічних сферах. Окрім того, комісія закликає Пентагон не боятися помилок та діяти за прикладом бізнес сектору.

«Нам потрібно не тільки більше людей, але й люди із сучасними навичками, люди які розуміють технічну базу. Фактично, ми вважаємо, що бізнес-модель Пентагону повинна перейти до бізнес-моделі технологічного сектору, де невдача іноді важлива, щоб ви могли покращити речі», – пояснила Гарман.

Нині кібербезпека є додатковим полем, звідки можуть надходити великі загрози, пояснюють доповідачі. В комісії наголошують і на загрозах у космічному просторі, зокрема для комерційних, державних, оборонних та розвідувальних супутників.

Гарман додала: «Ми дуже залежимо від космосу і є більш вразливими через цю залежність, ніж будь-яка інша країна. Зміцнення безпеки в космосі є надзвичайно важливим. І тут йдеться не лише про військовий космічний простір, але й про комерційний. Багато наших звичайних комунікацій забезпечуються через космічний простір. Лише уявіть, яких незручностей це доставить громадськості, якщо раптом маленькі пристрої, від яких усі ми залежимо, перестануть працювати».

Підсумовуючи преставники Комісії закликали не лише керівництво США але й союзників витрачати більше на власну оборону. За їхніми словами, нинішня ситуація потребує від країн членів НАТО перевищити раніше встановлений мінімум у 2% від ВВП. Як стверджують доповідачі, Вашингтон не зможе самотужки протистояти альянсу автократій Росії, Китаю, КНДР та Ірану і потребує допомоги партнерів.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG