Доступність посилання

ТОП новини

«Як риби в бочці»: речник ВМС про те, як сили РФ ховають флот від Сил оборони України


Плетенчук допускає що вивід всіх трьох підводних човнів міг бути в рамках навчального процесу особового складу, або спробою підготовки до комбінованої атаки
Плетенчук допускає що вивід всіх трьох підводних човнів міг бути в рамках навчального процесу особового складу, або спробою підготовки до комбінованої атаки

Станом на 1 серпня в морі перебувають два підводних човна Російської Федерації, які є ракетоносіями. Один з них повернувся в пункт базування 30 липня ввечері. До цього флот РФ виводив в море всі три наявних підводних ракетоносії, що викликало подив, каже речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок»).

«Направду, зараз два ракетоносії в морі, позавчора ввечері (30 липня – ред.) один з них повернувся до пункту базування і, до речі, це ще більше підсилює наші підозри, що з третім підводним човном у них є певні складнощі. Він тривалий час не виходив в море. І одразу повернувся», –розповів речник ВМС.

Плетенчук допускає що вивід всіх трьох підводних човнів міг бути в рамках навчального процесу особового складу, або спробою підготовки до комбінованої атаки. Сили РФ намагаються ховати свої ракетоносії від сил ЗСУ, каже речник. І за інформацією ВМС, у пунктах базування ці підводні човни перебувають у напів зануреному стані.

«Тобто лише ходовий місток на поверхні залишається. У такий спосіб вони намагаються максимально їх не стільки приховати, скільки убезпечити від можливого нанесення вогневого ураження. Вже давно ховають у Новоросійську. Місця там не вистачає, маневрувати теж вже особливо немає де. І зараз таке скупчення кораблів в одному місці це теж показник, і ризиковано для флоту РФ, вони це знають… Скупчилися в одному місці і розраховують лише на активні і пасивні засоби захисту. Їх загнали в кут. Якщо туди дотягнеться якась зброя, знищувати їх буде набагато легше. Це вже риба в бочці. Тут лише питання часу», – пояснюють у ВМС.

Напередодні Плетенчук заявив, що Росія вперше вивела в море одночасно три підводні човни, оснащені крилатими ракетами. Тоді він уточнив, що фактично це всі наявні в Азово-Чорноморському регіоні.

У квітні у ВМС України заявили, що від початку повномасштабної війни Чорноморський флот Росії втратив близько третини своїх кораблів через ураження російських суден під час українських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG