Доступність посилання

ТОП новини

«Україна проводить найскладнішу реконструкцію в Європі з часів Другої світової війни» – спецпредставниця США Пріцкер


Спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер
Спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер

Сполучені Штати пропонують п’ятикроковий план, щоб економіка України стала більш привабливою для інвестицій. Про це 31 липня у Вашингтоні за підсумками візиту до Києва заявила спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

«Україна проводить найбільшу, найскладнішу реконструкцію та економічне відновлення в Європі з часів Другої світової війни», – наголосила Пріцкер.

Вона процитувала весняну оцінку Світового банку, згідно з якою відновлення України коштуватиме щонайменше 486 мільярдів доларів, але додала, що оцінка відбулася до активізації бойових дій навесні та влітку. Спецпредставниця США відзначила, що українська економіка продемонструвала стійкість на тлі повномасштабного вторгнення Росії, а в 2023 році ВВП України зріс на 5%.

«Ми допомогли українцям зберегти економіку, долати корупцію та збільшити участь приватного сектора. Впродовж усього цього періоду ми працювали з українцями, щоб розробити довгострокову структуру відновлення – план, який я називаю «Шляхом України до процвітання», – сказала Пенні Пріцкер.

У довгостроковій перспективі, за словами Пріцкер, Україні необхідно зосередитися на залученні іноземних інвестицій. На думку спецпредставниці США, українська економіка досягне успіху завдяки видобутку мінералів, таких як літій і титан, розвитку сільськогосподарського та оборонного секторів. Уже зараз «час від інновації (в оборонному секторі – ред.) до поля бою становить два тижні», – вказала Пріцкер, додавши, що американцям є чому повчитися в українських колег.

Представниця американського уряду також сказала, що світ має виділити більше коштів для українського відновлення. Україні потрібна «посадкова смуга, щоб перемогти у війні», але «справедливість вимагає, щоб реконструкцію значною мірою фінансувала Росія», – сказала Прітцкер.

Раніше цього тижня спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер відвідала Київ, де мала переговори з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Очільник українського уряду подякував Пріцкер за підтримку рішення країн G7 надати Україні 50 мільярдів доларів за рахунок доходів від заморожених активів РФ.

Форум

XS
SM
MD
LG