Доступність посилання

ТОП новини

«Дешево і дуже сердито» – авіаексперт про ефективність і першочергові завдання F-16


F-16 готовий до виконання завдань
F-16 готовий до виконання завдань

Попри те, що з надходженням першої партії F-16 в Україну, політика США, яка б дозволяла завдавати ударів на великі відстані всередині Росії, «не змінилася», себто – ні, в Росії вже намагаються применшити можливості та потенційні наслідки від винищувачів на полі бою. Російські військові коментатори наввипередки заявили, що західні та українські ЗМІ «роздувають» прибуття F-16, щоб відволікти увагу від своїх невдач. А речник Кремля Дмитро Пєсков сказав руба – літаки не стануть «чарівною таблеткою», натомість будуть збиті:
«Їх кількість буде поступово зменшуватися, вони будуть збиватися і ніякого істотного впливу на розвиток подій на фронті ці поставки не матимуть».

Телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю Голосу Америки, розпитав в українського авіаційного експерта з НАУ про першочергові завдання щойно отриманих F-16.

Як тільки Україна отримала винищувачі F-16 і президент Володимир Зеленський підтвердив, що західні країни передали ці літаки, кілька із них пролетіли в українському небі під час урочистої церемонії на честь 20-річчя Повітряних сил України.

До 10 цих літаків, отриманих з першою поставкою, до кінця 2024 року мають передати ще 20. Загалом очікується прибуття в Україну 79 винищувачів F-16. За даними британської газети The Telegraph, перші літаки вже здійснили в Україні бойові вильоти: оснащені ракетами «повітря – повітря» вони були застосовані в протиповітряній обороні.

Валерій Романенко, авіаційний експерт
Валерій Романенко, авіаційний експерт

Як саме F-16 будуть використовувати для зміцнення ППО України, чи братимуть вони участь у повітряних боях і що загрожує західним літакам з боку Росії – Валерій Романенко, авіаційний експерт та провідний науковий співробітник Національного авіаційного університету України.

Послідовність застосовування F-16

«Спочатку – російські ППО, поки льотчики звикнуть, освояться, добре навчаться застосовувати озброєння, а далі вже

Це ракети старих моделей навмисно, тому що старі моделі – дешеві, їх дуже багато

займуться російськими винищувачами-бомбардувальниками.

Швидше за все, на початковому етапі ці винищувачі вже зараз застосовуються для виконання завдань протиповітряної оборони. Ось просто під крилами цього літака містяться ракети Sidewinder малої дальності. Це ракети старих моделей навмисно, тому що старі моделі – дешеві, їх дуже багато, і вони дуже ефективні для знищення, наприклад, російських крилатих ракет. А вартість їх удесятеро менша, ніж ракети Х-101.

Бойовий літак F-16, переданий Україні. 4 серпня 2024 року
Бойовий літак F-16, переданий Україні. 4 серпня 2024 року
Ми різко зменшимо витрати на ППО та кількість потрібних зенітних ракет

F-16 будуть застосовуватися для ППО, і таким чином ми різко зменшимо, по-перше, витрати на протиповітряну оборону, по-друге, витрати на кількість так потрібних нам зенітних ракет. Тому що для того, щоб збити з ймовірністю 90% крилату ракету, потрібно випустити дві зенітні ракети. Кожна зенітна ракета – це щонайменше півмільйона. (А російська крилата ракета три мільйони коштує.) А так одна ракета Sidewinder старої моделі AIM-9M – це 300 тисяч доларів плюс 30 тисяч доларів за годину польоту F-16. Загалом – дешево, і дуже сердито, і досить ефективно, тому що радіоелектронне обладнання F-16 дозволяє це робити.

Ракети AIM-120 AMRAAM, фото ілюстративне
Ракети AIM-120 AMRAAM, фото ілюстративне
Чітко битимуть по носіях крилатих плануючих бомб і винищувачах-бомбардувальниках Су-34

Далі другий тип ракет, на торцях крила – це ракети AMRAAM. Вони мають дальність 180 км, заявлену, у всякому разі, в останніх моделях. Вони вже чітко битимуть по російських винищувачах і носіях крилатих плануючих бомб, винищувачах-бомбардувальниках Су-34. А щоб не отримати у відповідь, під крилами містяться додаткові станції радіоелектронної боротьби. Це одна із найсучасніших європейських станцій. Вони стояли на всіх винищувачах F-16. Вони здатні ставити ефективні перешкоди, по-перше, радіоелектронні перешкоди, які завадять наведенню ракет, а по-друге, відстрілювати пастки, які на кінцевому етапі, якщо ворожі російські зенітні авіаційні ракети таки будуть запущені, щоб ці ракети відвести від літака шляхом відстрілу значної кількості радіоелектронних та теплових пасток».

Загрози для F-16

Основна загроза – російські винищувачі Су-35, Су-30СМ2, які отримали далекобійні ракети Р-37М

«Найсерйозніші загрози – це далекобійні зенітні ракетні комплекси. Наш командувач, генерал Сирський, сказав, що ближче 40 кілометрів до лінії бойового зіткнення літаки навіть на малій висоті не будуть підходити. Тож ця загроза якось перекривається. Але саме тому F-16 мають працювати з малих висот.

І тоді залишається основна загроза – це російські винищувачі Су-35, Су-30СМ2, ті винищувачі, які отримали далекобійні ракети Р-37М. Але ці ракети – це опційне озброєння, там по дві ракети на борт лише. І МіГ-31, винищувач ППО. Але якщо російські літаки не будуть із цими ракетами, а будуть зі своїм стандартним озброєнням – ракетами Р-77, то дальність у них лише 120 кілометрів проти американських ракет AMRAAM на 180 кілометрів. Тому тут, як то кажуть, приготуватися.

Авиационный эксперт Валерий Романенко рассказывает, как Украина будет применять F-16
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:49 0:00

Російська ППО загалом, для літаків типу F-16, якщо підходити близько до лінії фронту, незагрозлива. Нехай собі «функціонує», так би мовити. Вона навіть по Storm Shadow працює бездарно, за ATACMS я взагалі мовчу, як вона працює. Безпілотники прориваються щоразу. Ну навіщо її турбувати? Вона відволікає ресурси російського міністерства оборони, російської промисловості. А загалом своїх функцій не виконує. Прекрасний, так би мовити, вид збройних сил, від якого користь – це користь для нас, коли вони збивають власні літаки. Тобто якщо порахувати, то, напевно, збита російською ППО кількість власних літаків більша, ніж українськими винищувачами».

Українські Повітряні сили за два з половиною роки знищили понад 8000 російських повітряних цілей, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук. За його словами, серед збитих цілей – сотні літаків і вертольотів, тисячі крилатих ракет і безпілотників.

Українські пілоти здійснили понад 20 тисяч бойових вильотів, більшість – на бойове застосування авіаційних засобів ураження.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG