Доступність посилання

ТОП новини

Повітряні сили за два з половиною роки знищили понад 8000 повітряних цілей РФ – Олещук


Пілоти Повітряних сил ЗСУ позують для фото, сидячи на штурмовику Су-25, на своїй базі на сході України, 4 травня 2023 року
Пілоти Повітряних сил ЗСУ позують для фото, сидячи на штурмовику Су-25, на своїй базі на сході України, 4 травня 2023 року

Українські Повітряні сили за два з половиною роки знищили понад вісім тисяч російських повітряних цілей, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

За його словами, серед збитих цілей – сотні літаків і вертольотів, тисячі крилатих ракет і безпілотників.

«Українські пілоти здійснили понад 20 тисяч бойових вильотів, більшість – на бойове застосування авіаційних засобів ураження. Усе це стало можливим і завдяки потужній підтримці наших західних партнерів… Якісно й уміло застосовуючи сучасне західне озброєння, воїни Повітряних сил проявили неабияку мужність, героїзм, професіоналізм і винахідливість», – заявив Олещук у День Повітряних сил України, додавши, що «битва за небо триває».

За даними командувача, в період широкомасштабного вторгнення Росії за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України 4475 військовослужбовців Повітряних сил відзначені державними нагородами, 47 із них стали Героями України, 25 – посмертно.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський, зі свого боку, наголосив, що Повітряні сили реформуються і вдосконалюються «просто у горнилі війни», зокрема, військові проходять стажування й обмін досвідом у країнах НАТО і «вражають наших союзників і партнерів своїм досвідом і швидкістю, з якою вони освоюють новітні зразки західної військової техніки».

День Повітряних сил Збройних сил України відзначають щороку в першу неділю серпня, згідно з указом президента від 27 червня 2007 року.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

31 липня про те, що до України прибули перші довгоочікувані винищувачі F-16, повідомив Bloomberg. За інформацією власних джерел агентства, йдеться про «невелику кількість». The Times пізніше написав, що літаків – шість, і вони надійшли від Нідерландів. Ні Україна, ні США чи країни ЄС, які передають F-16 (крім Нідерландів, це ще Бельгія, Данія і Норвегія) офіційних підтверджень жодній інформації поки що не надали.

У Білому домі заявили, що винищувачі будуть готові до польотів в Україні до кінця літа. При цьому джерела Голосу Америки в Повітряних силах ЗСУ заявляли, що процес передачі Києву F-16 відбувається «за планом», однак відмовилися від подальших коментарів із міркувань безпеки.

Форум

XS
SM
MD
LG