Доступність посилання

ТОП новини

Перші F-16 у небі України. У чому найбільша їхня цінність?


Президент України Володимир Зеленський на тлі винищувачів F-16 у День Повітряних сил ЗСУ. Київська область, 4 серпня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський на тлі винищувачів F-16 у День Повітряних сил ЗСУ. Київська область, 4 серпня 2024 року

Аналізуючи отримання Україною перших десяти (із 79 можливих) винищувачів F-16, видання The Economist зазначає: «краще пізно, ніж ніколи». До кінця року, за інформацією видання, на яку звертає увагу «Голос Америки», українські пілоти повинні літати на 20 винищувачах американського виробництва. Решта літаків, обіцяних коаліцією країн на чолі з Данією та Нідерландами, надійде партіями протягом наступного року. Тим часом перші винищувачі F-16 показали під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ 4 серпня за участі президента України Володимира Зеленського.

Видання The Economist припускає, що в Україні вже, ймовірно, працюють західні бортінженери, готові технічно обслуговувати літаки.

«Деякі ремонти та технічне обслуговування також можуть проводитися в сусідніх країнах НАТО Польщі та Румунії, що обурить Росію», – йдеться у статті.

Підземні укриття і «пастки»

Оскільки літаки є пріоритетною ціллю для росіян, то їхня доставка до України огорнута «великою часткою секретності», зазначає The Economist. Йдеться і про розосереджені бази з підземними чи іншими надійними укриттями, і, наприклад, про «пастки».

Але такий підхід ускладнює логістику та вимагає задіяти більше людей та інфраструктури.

F-16 для підвищення морального духу

Стосовно впливу винищувачів на хід війни, то Дуглас Баррі, експерт з військово-повітряних сил Міжнародного інституту стратегічних досліджень вважає, що «головна безпосередня цінність – це підвищення морального духу».

Але з часом, каже експерт, вони також повинні почати гарантувати зміни на полі бою.

Пріоритетним завданням буде і примушення російських пілотів залишатися подалі, інакше вони ризикують бути збитими, зазначає він.

Згідно з повідомленнями, США оснащують F-16 сучасними ракетами класу «повітря-повітря», а також високошвидкісними протирадіаційними ракетами. Вони зможуть нести до чотирьох плануючих бомб GBU-39 (по суті, це снаряди з короткими крилами, які можна запускати з літака), які, хоч і менші за їхні російські еквіваленти, але є набагато точнішими та більш далекобійними. Вони також можуть нести касетні боєприпаси для використання проти військ і бронетанкових формувань. Повідомляється, що модернізовані радари вже готові, пише The Economist.

Тим часом Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) підрахував, що Україні потрібно набагато більше літаків, ніж було обіцяно. «Із 79 обіцяних Україні принаймні десять – це двомісні тренувальні літаки, а деякі інші можуть бути в такому поганому стані, що в основному служать джерелом запасних частин», – пише The Economist.

Тим не менш, зауважує видання, поява F-16 знаменує собою початок створення українських повітряних сил за стандартами НАТО. А також підключає Україну до добре розвиненого ланцюжка постачання F-16.

Видання закликає не недооцінювати важливість F-16, незважаючи на те, що їхня кількість «є занадто малою і занадто запізнілою».

Аналітики закликали «набратись терпіння», поки ці винищувачі вплинуть на хід війни.

Україна потребує понад 100 F-16 – Зеленський

Раніше президент України Володимир Зеленський оголошував, що Україна потребує понад 100 літаків F-16.

«Зараз – новий етап в розвитку Повітряних сил ЗСУ», – сказав Зеленський вже 4 серпня під час відзначення Дня повітряних сил Збройних сил України.

Президент України Володимир Зеленський на тлі винищувачів F-16 у День Повітряних сил ЗСУ. Київська область, 4 серпня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський на тлі винищувачів F-16 у День Повітряних сил ЗСУ. Київська область, 4 серпня 2024 року
Ми зробили можливим те, що було нашою амбіцією, нашою оборонною потребою. А тепер це дійсно реальність, реальність у нашому небі, F-16 в Україні
Володимир Зеленський

За словами президента, було багато зроблено, щоб Повітряні сили перейшли на новий стандарт авіації – на західну бойову авіацію.

«Ми провели сотні зустрічей і перемовин, щоб зміцнити можливості нашої авіацій, зміцнити можливості нашої ППО, наших сил оборони. Ми часто чули у відповідь: «це неможливо», але все ж ми зробили можливим те, що було нашою амбіцією, нашою оборонною потребою. А тепер це дійсно реальність, реальність у нашому небі, F-16 в Україні», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України подякував, зокрема, партнерам, які «дієво допомагають із F-16», а також тим країнам, які прийняли запит про надання літаків, зокрема, Данії, Нідерландам і Сполученим Штатам Америки.

Я дуже вірю, що партнери знайдуть можливість розширити платформу тренування і навчання для наших пілотів
Володимир Зеленський

Водночас, скільки F-16 нині в Україні, Зеленський не озвучив, але зазначив, що Повітряні сили «вже почали їх використовувати для нашої держави».

«Я не можу поки що детально сказати, які саме завдання будуть виконувати або вже виконували наші перші літаки F-16, не маю права це коментувати. Але, в будь-якому випадку, партнери знають, яка кількість (винищувачів – ред.) поки що є в Україні, кількість пілотів, які вже навчені. Цього ще не достатньо», – додав Зеленський.

Він уточнив, що нині Україна очікує додаткових F-16. Також багато військових проходять навчання за кордоном.

Президент України Володимир Зеленський на тлі винищувача F-16 у День Повітряних сил ЗСУ. Київська область, 4 серпня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський на тлі винищувача F-16 у День Повітряних сил ЗСУ. Київська область, 4 серпня 2024 року

«Я дуже вірю, що партнери знайдуть можливість розширити платформу тренування і навчання для наших пілотів. Не тільки пілотів, а інженерів, тощо. Це для нас дуже важливо», – підсумував Володимир Зеленський.

Під час заходу перші F-16 також пролетіли у небі.

Прокоментував ситуацію і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

Буде більше збитих ракет і літаків, якими російські злочинці атакують українські міста
Олександр Сирський

«F-16 в Україні. Це означає, що знищених окупантів буде більше. Буде більше збитих ракет і літаків, якими російські злочинці атакують українські міста», – зазначив головнокомандувач.

Він подякував союзникам за це рішення. Адже, за його словами, «в першу чергу, ефективне застосування сучасних літаків – це збереження життя українських військовослужбовців».

«Дякую президенту, міністру оборони й кожному, хто працював 24/7 для того, щоб в нашому небі з’явилися F-16. Це ще один важливий крок до нашої перемоги», – наголосив Сирський.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

31 липня про те, що до України прибули перші довгоочікувані винищувачі F-16, повідомив Bloomberg. За інформацією власних джерел агентства, йдеться про «невелику кількість». The Times пізніше написав, що літаків – шість, і вони надійшли від Нідерландів. Ні Україна, ні США чи країни ЄС, які передають F-16 (крім Нідерландів, це ще Бельгія, Данія і Норвегія), офіційних підтверджень жодній інформації досі не надавали.

У Білому домі заявили, що винищувачі будуть готові до польотів в Україні до кінця літа. При цьому джерела «Голосу Америки в Повітряних силах ЗСУ заявляли, що процес передачі Києву F-16 відбувається «за планом», однак відмовилися від подальших коментарів із міркувань безпеки.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG