Доступність посилання

ТОП новини

«Тепер це реальність»: F-16 в Україні. Перші кадри


«Тепер це дійсно реальність, реальність у нашому небі, F-16 в Україні», – Володимир Зеленський
«Тепер це дійсно реальність, реальність у нашому небі, F-16 в Україні», – Володимир Зеленський

Перші винищувачі F-16, що прибули до України, показали під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ 4 серпня, передає кореспондентка Радіо Свобода.

«Зараз – новий етап в розвитку Повітряних сил ЗСУ», – сказав під час заходу президент Володимир Зеленський.

За його словами, було багато зроблено, щоб Повітряні сили перейшли на новий стандарт авіації – на західну бойову авіацію.

«Ми провели сотні зустрічей і перемовин, щоб зміцнити можливості нашої авіацій, зміцнити можливості нашої ППО, наших сил оборони. Ми часто чули у відповідь: «це неможливо», але все ж ми зробили можливим те, що було нашою амбіцією, нашою оборонною потребою. А тепер це дійсно реальність, реальність у нашому небі, F-16 в Україні», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України подякував, зокрема, партнерам, які «дієво допомагають із F-16», а також тим країнам, які прийняли запит про надання літаків, зокрема, Данії, Нідерландам і Сполученим Штатам Америки.

Винищувачі F-16 «вже почали використовувати для нашої держави», сказав Володимир Зеленський
Винищувачі F-16 «вже почали використовувати для нашої держави», сказав Володимир Зеленський

Водночас, скільки F-16 нині в Україні, Зеленський не озвучив, але зазначив, що Повітряні сили «вже почали їх використовувати для нашої держави».

«Я не можу поки що детально сказати, які саме завдання будуть виконувати або вже виконували наші перші літаки F-16, не маю права це коментувати. Але, в будь-якому випадку, партнери знають, яка кількість (винищувачів ред.) поки що є в Україні, кількість пілотів, які вже навчені. Цього ще не достатньо», – додав Зеленський.

Він уточнив, що нині Україна очікує додаткових F-16. Також багато військових проходять навчання за кордоном.

«Я дуже вірю, що партнери знайдуть можливість розширити платформу тренування і навчання для наших пілотів. Не тільки пілотів, а інженерів, тощо. Це для нас дуже важливо», – підсумував Володимир Зеленський.

Під час заходу перші F-16 також пролетіли у небі.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

31 липня про те, що до України прибули перші довгоочікувані винищувачі F-16, повідомив Bloomberg. За інформацією власних джерел агентства, йдеться про «невелику кількість». The Times пізніше написав, що літаків – шість, і вони надійшли від Нідерландів. Ні Україна, ні США чи країни ЄС, які передають F-16 (крім Нідерландів, це ще Бельгія, Данія і Норвегія), офіційних підтверджень жодній інформації досі не надавали.

У Білому домі заявили, що винищувачі будуть готові до польотів в Україні до кінця літа. При цьому джерела «Голосу Америки в Повітряних силах ЗСУ заявляли, що процес передачі Києву F-16 відбувається «за планом», однак відмовилися від подальших коментарів із міркувань безпеки.

Форум

XS
SM
MD
LG