Доступність посилання

ТОП новини

ISW проаналізував реакцію в Росії на прибуття винищувачів F-16 до України


Президент України Володимир Зеленський дивиться на винищувачі F-16 під час відзначення Дня Повітряних сил України. Київщина, Україна, 4 серпня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський дивиться на винищувачі F-16 під час відзначення Дня Повітряних сил України. Київщина, Україна, 4 серпня 2024 року

Російські військові блогери відреагували на прибуття винищувачів F-16, намагаючись применшити їхні потенційні наслідки на полі бою і спробували представити їх постачання як «червону лінію», яку не можна перетинати. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що кілька російських військових коментаторів заявили, що західні та українські ЗМІ «роздувають» прибуття F-16, щоб відволікти увагу від невдач на полі бою. Також офіційні особи в російському інформаційному просторі часто заявляли, що постачання західних озброєнь в Україну є «червоною лінією», перетин якої змусить Росію вдатися до ескалації у відповідь.

«Однак Росія неодноразово доводила, що посилання на нібито «червоні лінії» є рефлекторною технікою управління, покликаною змусити Захід самоусунутися від надання Україні додаткової військової допомоги. З початку війни західні та українські політики неодноразово перетинали самостійно визначені Росією «червоні лінії», не викликаючи значної реакції з боку Росії, що, судячи з коментарів російських військових блогерів, станеться і у випадку з російською відповіддю на поставки F-16», – йдеться у звіті.

Водночас ISW продовжує оцінювати, що Україні знадобиться значна кількість літаків F-16, щоб розгорнути їх у масштабах, необхідних для успішної інтеграції літаків у систему протиповітряної оборони.

Україні також необхідно продовжити ураження російських засобів протиповітряної оборони в тилу РФ і на окупованій території України, щоб мати змогу використовувати літаки F-16, вважають аналітики.

Перші винищувачі F-16, що прибули до України, показали під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ 4 серпня.

31 липня про те, що до України прибули перші довгоочікувані винищувачі F-16, повідомив Bloomberg. За інформацією власних джерел агентства, йдеться про «невелику кількість». The Times пізніше написав, що літаків – шість, і вони надійшли від Нідерландів. Ні Україна, ні США чи країни ЄС, які передають F-16 (крім Нідерландів, це ще Бельгія, Данія і Норвегія), офіційних підтверджень жодній інформації досі не надавали.

Раніше речник Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи повідомлення ЗМІ про те, що перші винищувачі вже прибули до України, заявив, що F-16 будуть збиті і сказав, що «ніякого істотного впливу на розвиток подій на фронті ці поставки не матимуть».

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

Форум

XS
SM
MD
LG