Доступність посилання

ТОП новини

«Хочуть поступок у питанні війни»: як Росія посилює шантаж через Курську і Запорізьку АЕС


Росія також використовує Курську АЕС для шанатажу – Ігор Соловей
Росія також використовує Курську АЕС для шанатажу – Ігор Соловей

Ситуація на Запорізькій АЕС «нестабільна і крихка», проте некритична, повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі, який 3 вересня прибув до України, щоб відвідати окуповану військом РФ станцію в Енергодарі.

За його словами, ситуація на АЕС може змінюватися щодня, залежно від обстрілів. Водночас ситуацію на Курській АЕС в РФ, де Ґроссі побував наприкінці серпня, він назвав відмінною від стану ЗАЕС і наголосив, що атомна електростанція за жодних обставин, незалежно від країни чи місця, де вона розташована, не повинна зазнавати нападу або ставати ціллю для військових.

Що зараз відбувається на Запорізькій АЕС, наскільки небезпечною є ситуація, яка там склалася, і чи пов'язані між собою події довкола Курської АЕС із Запорізькою станцією? Яку роль відіграє МАГАТЕ у врегулюванні питань ядерної безпеки у війні Росії з Україною? Про все це читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Прибувши до України, Рафаель Ґроссі заявив, що відвідає Запорізьку АЕС, щоб «допомогти запобігти ядерному інциденту». Перед від’їздом він зустрівся з журналістами у Києві і розповів, як на станцію впливають постійні удари Росії по енергетичній інфраструктурі України та ситуацію на АЕС у Курській області Росії. Ґроссі зазначив, що це «одна проблема, але з двома наборами різних наслідків».

Призначений Росією керувати окупованою частиною Запорізької області Євген Балицький 4 вересня повідомив, що очільник МАГАТЕ прибув на ЗАЕС і при цьому зазначив, що у місії начебто «не вистачає сміливості заявити, звідки ведуться обстріли станції». Він вчергове звинуватив у цих обстрілах Україну.

В день візиту Ґроссі в Україну державне підприємство «Енергоатом» повідомило, що Запорізька АЕС знову перебуває у зоні підвищеного ризику небезпеки. Наразі вона зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі. За даними компанії, 2 вересня через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку АЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

В «Енергоатомі» зазначили, що в разі пошкодження другої лінії, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива. У повідомленні сказано, що українські фахівці поки не можуть оглянути місце пошкодження і розпочати ремонт лінії, адже існує загроза повторного обстрілу ділянки російськими військами. Лінію відремонтують, щойно спеціалістам буде гарантована безпека, зазначили в «Енергоатомі».

Про ризики та небезпеку

Колишній керівник експлуатаційного підрозділу Запорізької АЕС Олег Дудар розповів «Новинам Приазов’я», що однієї лінії для живлення станції мало, але не критично. Атомник пояснив, за яких умов на ЗАЕС можуть початися незворотні процеси, що становитимуть серйозну небезпеку.

Олег Дудар
Олег Дудар

«Понад рік блоки Запорізької станції не працюють. Близько року всі блоки перебувають в стані холодної зупинки, що є найбільш безпечним зі всіх станів. Чим цей стан характеризується? Він має дуже низький рівень залишкових енерговиділень, який дає нам паливо, що міститься в активних зонах реакторів і у басейнах витримки. Тобто нам достатньо, щоби було живлення. А якщо його не буде зовсім, то у нас є ще дизельні електростанції, які живлять насоси систем безпеки, які виконують функцію охолодження активних зон у басейні витримки. І цього палива, яке є в запасах на Запорізькій станції, вистачить десь на 10 діб. А якщо і воно закінчиться і не буде можливості підвезти паливо, не буде можливості заживити, якщо зникне повністю зовнішнє живлення від України, то є близько трьох тижнів, поки не почнуться вже незворотні процеси, і паливо розігріється та почне руйнувати оболонки і таке інше. Тобто є достатній запас часу, але це не повинно нас заспокоювати», – каже експерт.

Персонал там залишився дуже низькокваліфікований, він не ліцензований
Олег Дудар

Крім присутності російських військових на Запорізькій АЕС, додаткову небезпеку становить і наявність там некваліфікованого персоналу, який приїхав із Росії, зазначив Дудар: «Бо як би не сталося, а усіма цими процесами керує персонал. А персонал там залишився дуже низькокваліфікований, він не ліцензований згідно з українськими законодавством, він не має права виконувати ці перемикання, які потребують аварійні ситуації і таке інше».

Раніше Росія звинуватила Україну в підготовці нападу на Курську АЕС на тлі операції українських військ у Курській області Росії. Україна такі звинувачення заперечила. Гендиректор МАГАТЕ Ґроссі заявив після відвідин Курської АЕС у Росії, що існує ризик «ядерного інциденту», ситуація серйозна, але водночас сказав, що «Курська АЕС працює в умовах, близьких до нормальних».

Головний вхід на Курську АЕС у місті Курчатів
Головний вхід на Курську АЕС у місті Курчатів

Олег Дудар ставиться скептично щодо ролі МАГАТЕ у врегулюванні ядерних загроз.

«Він (Ґроссі) сказав, що є загроза ядерної безпеки. Так, він буквально днями був. Але ж при цьому він ані слова не обмовився, що якщо є загроза ядерної небезпеки, якась примарна, якась дуже опосередкована, то чому блок на Курській атомній станції зараз працює на потужності? Якщо є загроза ядерної небезпеки, потрібно блоки переводити в безпековий стан. Тому всі ті слова, що він сказав на своїй пресконференції, це марна трата часу», – зауважив атомник.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Головний біль МАГАТЕ»

Професор Інституту радіоактивності навколишнього середовища Фукусімського університету Марк Железняк розповів «Новинам Приазов'я», наскільки Запорізька АЕС відрізняється від Курської станції. Остання, за його словами, є більш вразливою навіть у випадку дронових атак.

Марк Железняк
Марк Железняк

«Курська станція має такий самий реактор, як на Чорнобильській АЕС. Радянські реактори РБМК1000. У світі залишилися лише три таких реактори – на Курській, Смоленській і на Ленінградській АЕС. В Україні і не тільки, реактор іншого типу – водяного охолодження, а не графітового. І там вони відрізняються тим, що є такий бетонний великий куб, конфайнмент. Це дві головні відмінності. Головна відмінність чисто технологічна, та інший тип реактора», – пояснює експерт.

Він зазначив, що очільник МАГАТЕ Ґроссі – передусім фаховий дипломат, і те, що місія відвідує ЗАЕС, а також присутня там, має свій ефект.

Ще є сховище відпрацьованого ядерного палива. І саме це є головним болем МАГАТЕ
Марк Железняк

«Якщо глянути на склад цієї місії, то там головними були в складі не фахівці з безпеки реакторів, а люди, які відповідають, як то кажуть, за фізичний захист. Тому що на Запорізькій станції, крім шістьох реакторів, які виключені, зараз в холодному зупині, ще є сховище відпрацьованого ядерного палива. І саме це є головним болем МАГАТЕ, міжнародних організацій – щоб не розтягли брудну бомбу. Зараз є постійна місія (МАГАТЕ), яка працює на Запорізькій станції. Вони, спостерігачі, звичайно, в такій ситуації. При цій дипломатичності вони вже реєстрували, що з майданчика станції проводились обстріли російською військовою технікою в бік того ж Нікополя», – каже Железняк.

Рафаель Гроссі та команда експертів МАГАТЕ, серпень 2022 рік
Рафаель Гроссі та команда експертів МАГАТЕ, серпень 2022 рік

Він зауважив, що експерти МАГАТЕ є дуже важливими навіть, якщо не вільні у своїх пересуваннях на майданчику ЗАЕС. За словами Железняка, вони ходять лише тими маршрутами, які дозволяє «Росатом». Втім експерти МАГАТЕ знижують можливості створити якусь реальну загрозу.

«Стабільно погана ситуація»

Народний депутат України, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики Олексій Кучеренко розповів, що Запорізька АЕС перебуває у набагато гіршій ситуації, ніж Курська станція.

«У першу чергу, Ґроссі поїхав не до нас, а на Курську станцію. Тобто якось так вийшло, що Курська станція є в більш небезпечній ситуації, з точки зору атомної безпеки, ніж Запорізька. Хоча це повна маячня. Зрозуміло абсолютно, що Курська АЕС не входить в зону ризику українських збройних сил. Українська влада категорично не хоче бути причетною до ядерного тероризму і стати на один рівень з Росією. Що стосується Запорізької станції, то там стабільно погана ситуація. По-перше, ми далеко не все розуміємо, що там відбувається. По-друге, очевидно, що там, мабуть, і якісь замінування навколо неї. Росіяни так чи інакше найгірші свої сценарії пропрацьовують. Оскільки вони ведуть обстріли з цього боку Дніпра на інший, по Нікополю та інших містах України, станція – в зоні бойових дій», – наголосив експерт.

Окупована РФ Запорізька АЕС, серпень 2022 рік
Окупована РФ Запорізька АЕС, серпень 2022 рік
  • Міністерство закордонних справ України наприкінці серпня повідомило, що Росія активізувала дезінформаційну кампанію для відвернення уваги від власних дій, зокрема, на Запорізькій АЕС. Звинувачуючи Україну у начебто провокаціях проти ядерної безпеки, Росія намагається представити себе «жертвою», зазначили в МЗС. Хоча саме російські удари по об’єктах генерації електроенергії в Україні спричинили відключення від мережі енергоблоків Рівненської АЕС. Крім того, була вимушено зменшена потужність Південноукраїнської АЕС. Також у міністерстві нагадали, що російські війська захопили Запорізьку АЕС, найбільшу в Європі атомну електростанцію, а 4 березня 2022 року обстріляли її з танків.

«Перекласти власні злочини на Україну»

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної боротьби Міністерства культури та інформаційної політики Ігор Соловей розповів «Новинам Приазовʼя», що Росія через дезінформацію хоче перекласти відповідальність за свої злочини на Україну.

Ігор Соловей
Ігор Соловей
Тема енергетики дуже чутлива, вона викликає певний резонанс
Ігор Соловей

«Звинувачуючи Україну в обстрілі об'єктів атомної енергетики, росіяни тут вдаються до давно перевіреного і звичного для них способу. А саме віддзеркалення власних злочинів і перекладання цих злочинів на Україну. Нічого в цьому нового немає, це давно поширена практика, і вони працюють так само як з темою атомної енергетики, так і з усіма іншими злочинами. Але тема енергетики дуже чутлива, вона викликає певний резонанс, оскільки саме енергетика більше непокоїть західних партнерів, західне суспільство, тому що загроза ядерної зброї, загроза аварій на атомних об'єктах – це дуже чутлива тема для західних суспільств. Тому росіяни власне грають на цьому», – каже він.

Росія шантажує світ можливими аваріями на атомних об'єктах, щоб змусити західні суспільства і партнерів України до поступок, вважає експерт.

Снарід біля ЗАЕС, серпень 2022 року
Снарід біля ЗАЕС, серпень 2022 року
Демонструють свою ненормальність, непрогнозованість, і тим самим лякають західне суспільство
Ігор Соловей

«Хочуть поступок у питанні війни і стимулювати наших партнерів або до припинення допомоги в Україні, або до того, щоб змусити нас піти на ці поступки. Вони демонструють свою ненормальність, непрогнозованість, і тим самим лякають західне суспільство. На жаль, в більшості випадків Захід на це пристає, вони стурбовані можливістю ескалації і аваріями на АЕС. Через це і відбувається такий шум інформаційний навколо цієї проблематики. Тому привід з Курською АЕС це дуже такий благодатний ґрунт для цих звинувачень і власне вони не могли цей привід не використати», – зауважив експерт.

Україна намагається впливати на російську дезінформацію своєю роз'яснювальною роботою і закликає міжнародну спільноту до ще більшого тиску на Росію, додав Соловей.

«Там крутяться великі гроші. Росія фактично підкуповує уряди, країни, своїми проєктами по атомній енергетиці. Тому велика спокуса до цього потоку долучитися, і дуже важко від них відмовитися. Україна постійно закликає до єднання і до міжнародного тиску. Хотілося б тиску цього більше. В першу чергу, не тільки висловлення публічних слів стурбованості, а й конкретних дій. Наприклад, стимулювати країни на Заході відмовлятися від проєктів, де бере участь Росія по добудові чи побудові нових ядерних реакторів. Це було б кращим способом вплинути на росіян, ніж просто публічні заяви. Хоча і публічні заяви також допомагають, щоб інші країни бачили, що міжнародна спільнота не толерує спекуляцією росіянами безпеки на атомних енергетичних об'єктах», – зазначив він.

  • Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року.
  • Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада вже заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.
  • Раніше Росія звинуватила Україну в підготовці нападу на Курську АЕС на тлі операції українських військ у Курській області РФ. Зокрема, про це заявили представниця МЗС Марія Захарова, яка закликала ООН і МАГАТЕ засудити «провокацію», і Міноборони РФ, яке пригрозило «заходами у відповідь».
  • Україна звинувачення заперечила. «Україна не має ні наміру, ні можливості робити якісь подібні дії. Росія має припинити поширювати небезпечну брехню», – заявив представник українського МЗС Георгій Тихий.
  • Курська АЕС розташована в безпосередній близькості від Курчатова в Курській області Росії й недалеко від двох найбільших міст регіону – Курська і Желєзногорська.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG