Доступність посилання

ТОП новини

Ґроссі порівняв ситуацію на Запорізькій і Курській АЕС


Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі вп’яте вирушить на ЗАЕС 3 вересня
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі вп’яте вирушить на ЗАЕС 3 вересня

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Ґроссі повідомив, що вже вп’яте від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вирушить на Запорізьку атомну електростанцію. Перед своїм від’їздом він зустрівся із журналістами у Києві і розповів, як на станцію впливають постійні удари Росії по енергетичній інфраструктурі України й ситуація на АЕС у Курській області Росії.

Коментуючи останні російські атаки на енергетичну інфраструктуру України й ризики, які вони створюють для атомних станцій, Ґроссі сказав, що це «одна проблема, але з двома наборами різних наслідків».

«Якщо говорити про тиск на енергетичну інфраструктуру України, то це – один набір проблем, оскільки ця ситуація також може вплинути на ядерну безпеку трьох наявних АЕС: у Рівненській, Хмельницькій областях і Південноукраїнську. Що стосується постачання електроенергії до ЗАЕС, то це контрольована Росією територія, правильно? Тому це питання, яке не стосується України. Це питання для країни, яка має територіальний контроль», – сказав генеральний директор МАГАТЕ.

Ситуацію на Запорізькій АЕС Ґроссі описав як «нестабільну і крихку», проте не як критичну.

За словами гендиректора МАГАТЕ, ситуація на окупованій Росією атомній станції може змінюватися щодня, залежно від обстрілів. Із початку захоплення російськими військами ЗАЕС вісім разів опинялася на межі знеструмлення.

Щодо ситуації на Курській атомній електростанції, де Ґроссі побував 27 серпня, то він назвав її відмінною від ситуації на Запорізькій АЕС і наголосив, що атомна електростанція за жодних обставин, незалежно від країни чи місця, де вона розташована, не повинна зазнавати нападу або ставати ціллю для військових.

Очільник МАГАТЕ розповів, що разом зі своїм технічним персоналом протестував Курську АЕС на випадок, якщо вона, можливо, опиниться без електропостачання або під дією інших обставин.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада вже заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Раніше Росія звинуватила Україну в підготовці нападу на Курську АЕС на тлі операції українських військ у Курській області РФ. Зокрема, про це заявили представниця МЗС Марія Захарова, яка закликала ООН і МАГАТЕ засудити «провокацію», і Міноборони РФ, яке пригрозило «заходами у відповідь».

Україна звинувачення заперечила. «Україна не має ні наміру, ні можливості робити якісь подібні дії. Росія має припинити поширювати небезпечну брехню», – заявив представник українського МЗС Георгій Тихий.

Курська АЕС розташована в безпосередній близькості від Курчатова в Курській області Росії й недалеко від двох найбільших міст регіону – Курська і Желєзногорська.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім’я не буде розкрите.

Форум

XS
SM
MD
LG