Доступність посилання

ТОП новини

Пожежа на Запорізькій АЕС: причини, наслідки, реакції та чого очікувати надалі


Пожежа на тимчасово окупованій російською армією Запорізької АЕС. Скріншот із відео каналу президента України (Web Screenshot)
Пожежа на тимчасово окупованій російською армією Запорізької АЕС. Скріншот із відео каналу президента України (Web Screenshot)

У неділю, 11 серпня, стало відомо, що на Запорізькій АЕС сталася пожежа. Президент України Володимир Зеленський оприлюднив відео пожежі, зафіксоване у Нікополі, і заявив, що її влаштували російські військові. Він наголосив, що Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її для шантажу як України, так і всієї Європи та світу.

Разом з цим окупаційна влада захопленої частини Запорізької області звинувачує ЗСУ в обстрілі Енергодара, через це начебто і сталося загоряння на ЗАЕС. Представниця МЗС Росії Марія Захарова також звинуватила Київ у пожежі на ЗАЕС, заявивши, що керівництво України вдалося до «ядерного терору».

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» вирішив разом з експертами докладніше розібратися, що спричинило пожежу на Запорізькій АЕС? Яких масштабів вона набула? Чи є загрози для населення регіону та чи може пожежа вплинути на хід бойових дій у регіоні?

В українській компанії «Енергоатом» повідомили, що пожежа на ЗАЕС сталася в неділю близько 20:00 на об'єкті технічного водопостачання. В результаті цієї події загорілася градирня №1 та пошкодилося інше технологічне обладнання. Ймовірною причиною інциденту в українській компанії називають «недбалість окупантів або свідомий підпал градирні».

Градирня №1 розташована приблизно в кілометрі від енергоблоків станції. В «Енергоатомі» стверджують, що російські військові використовують приміщення і споруди АЕС як військові склади для техніки, зброї, вибухівки і військової амуніції. Градирні також використовуються як приміщення для складування військового обладнання, через що значно збільшуються ризики виникнення пожеж у виробничих приміщеннях АЕС, зауважили в енергетичній компанії.

Радіаційний стан при цьому залишався у межах норм, загрози радіаційного забруднення для населення станом на 12 серпня не було, повідомили в «Енергоатомі». Втім, додали, що масштабні пожежі можуть призводити до розвитку події аж до радіаційної аварії.

«Нема чому горіти»

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов розповів «Новинам Приазов'я», що градирні Запорізької АЕС за своїм призначення вже тривалий час не використовувалися.

Дмитро Орлов
Дмитро Орлов
Там виключно металеві конструкції і залізобетоні. Тому фізично там займатись було нічому
Дмитро Орлов

«Вони не працювали вже досить довгий час. У технологічному процесі вони працюють для додаткового охолодження сирої води, яка є у водоймі-охолоджувачі. Зазвичай вони працюють влітку та коли працює досить суттєва кількість енергоблоків, бо деякі були періодично в ремонтному стані. Зараз, оскільки всі блоки в холодному стані, вони не працюють взагалі, там горіти взагалі нема чому. Тільки, якщо окупанти туди щось не принесли, що може горіти. Там виключно металеві конструкції і залізобетоні. Тому фізично там займатись було нічому», – запевнив Орлов.

Градирні розташовані на суттєвій відстані від реакторів, тому радіаційних ризиків через пожежу немає, каже посадовець. За його словами, люди, які живуть в Енергодарі, переважно обізнані з роботою ЗАЕС, тому панічних настроїв не спостерігалося.

«До ядерних установок, там досить суттєва відстань – близько кілометра до найближчого енергоблока. Тому з точки зору якихось ядерних радіаційних небезпек – це виключено. Стосовно місцевих мешканців, здебільшого всіх, хто мешкає в Енергодарі, вони зрозуміють, що це жодним чином не має стосунку до якихось радіаційних подій, бо у цих трубах звичайні пари води, а іншого там не може бути взагалі, бо там немає радіаційних якихось матеріалів», – зауважив Орлов.

  • Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак 12 серпня повідомив, що пожежа на території Запорізької АЕС припинилася. Рівень радіації у Нікополі, розташованому неподалік ЗАЕС, у нормі. Посадовець зазначив, що влада тримає ситуацію на контролі.

Інформаційний ефект

Окупанти, скоріше за все, розраховували на інформаційний ефект від пожежі, оскільки дим, який здійнявся, було видно здалеку, додав міський голова Енергодара.

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) біля міста Енергодару Запорізької області (архівне фото)
Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) біля міста Енергодару Запорізької області (архівне фото)
Окупантам необхідно привернути увагу, щоб якимось чином убезпечити себе
Дмитро Орлов

«Щоб привернути увагу до себе, бо градирні, вони таки навіть трішки більші ніж енергоблоки, тому їх видно здалеку. І та пожежа, яка відбулася вчора під вечір, вона в інформаційному плані досить суттєво могла зіграти. Окупантам необхідно привернути увагу, щоб якимось чином убезпечити себе, забезпечити собі місце перебування їхньої військової техніки, їхніх штатних підрозділів, Росгвардії, взагалі збройних сил РФ, щоб вони обґрунтовано там перебували. Плюс це провокація окупантів, яких вже було досить багато. Ми пам'ятаємо і з дронами ситуацію, коли вони свої ж дрони запускали і потім уламки знаходили та звинувачували Збройні сили України. Також ракети свої ж вони запускали, а потім розвертали в повітрі, для того, щоб інспекторам МАГАТЕ показати, що вони летіли начебто з території, підконтрольної ЗСУ. Але по траєкторіях там все видно», – нагадав Орлов.

З огляду на бойові дії та окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

  • В МАГАТЕ заявили, що його експерти, які на момент пожежі перебували на Запорізькій атомній електростанції, чули «численні вибухи» перед тим, як сталося загоряння. На ЗАЕС команді повідомили про ймовірну атаку безпілотника на одну з охолоджувальних веж. Про вплив на ядерну безпеку не повідомляли, зазначили у дописі МАГАТЕ.
  • На ситуацію на ЗАЕС відреагував канцлер Австрії Карл Негаммер. Він закликав сторони до деескалації.
  • У МЗС Естонії заявили, що високий ризик аварії на ЗАЕС зберігатиметься доти, доки Україна не відновить свою територіальну цілісність.

«Можуть посилити провокації»

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар також вважає, що Росія навмисно створила пожежу саме у градирні, оскільки це мало свій візуальний ефект. В такий спосіб Москва хоче привернути увагу до дій Києва, начебто спрямованих проти ядерної безпеки, каже він.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

«Хоча, не знаю, чи туди шини затягнули у градирні, чи щось інше, що дає багато чорного диму, це не так важливо, але картинка вийшла ефектною. Але я не став би перебільшувати її ролі та значення, з погляду на безпеки функціонування АЕС в тому вигляді, в якому вона зараз є. Я думаю, що це якраз така спроба відведення уваги від подій, які відбуваються на території Росії, на Курщині, переключити увагу на те, що, мовляв, «Україна там коїть щось всупереч рекомендаціям МАГАТЕ щодо безпеки Запорізької АЕС», – пояснив експерт.

Додатково до звинувачень у пожежі на ЗАЕС Росія зараз також намагається просувати наратив про те, що Україна начебто хоче захопити Курську АЕС, зазначив Гончар. Втім, після пожежі Росія може посилити провокації на Запорізькій АЕС, додав експерт.

Асортимент можливих сценаріїв доволі широкий. Вони не пов'язані з тим, що відбулося там на градирні. Це такий був показушний ефект
Михайло Гончар

«Якщо за цим стоїть і ще додатковий певний задум, то ми побачимо наступні етапи найближчими днями. Асортимент можливих сценаріїв доволі широкий. Вони не пов'язані з тим, що відбулося там на градирні. Це такий був показушний ефект. Сценарії відповідні були ще у 2022 році, ну, просто потім зусиллями і під тиском США, Європи та Китаю реалізувати сценарій, наприклад, ядерного інциденту високого рівня, Росії не вдалося. Але це не означає, що вони від цього відмовилися. Просто зараз це зробити значно важче, ніж це було у 2022 чи 2023 роках. Тим більше, що ми бачимо, що чим далі, тим менше до Росії довіри. Тому в цьому випадку, якщо за цим не підуть якісь дії, вже пов'язані безпосередньо з ядерними енергоблоками, то я думаю, що на цьому все завершиться», – каже Гончар.

«Наступу на АЕС не буде»

Військовий експерт Павло Нарожний розповів «Новинам Приазов’я», що такі події та подальші звинувачення окупантів не дивують, адже на станції перебувають військові підрозділи армії РФ, наголосив він. Пожежа, яка сталася на ЗАЕС, на хід бойових дій у регіоні не вплине, переконаний Нарожний: «Ніхто не буде наступати на атомну електростанцію, ніхто не буде обстрілювати цю атомну електростанцію чи робити якісь інші дії з нею».

Павло Нарожний
Павло Нарожний

Україна розуміє ризики, пов'язані з воєнними діями навколо атомних електростанцій, пдкреслив експерт. Тому українські військові й надалі будуть утримуватися від відповідей на російські провокації.

З військової точки зору ці провокації абсолютно нічого не змінять. Ми ніяк не будемо змінювати свою тактику чи стратегію
Павло Нарожний

«Зараз українські війська є приблизно за 30 кілометрів від Курської атомної електростанції. Ворог (російська сторона – ред.) перекинув свої підрозділи для захисту цієї атомної електростанції. Але, вочевидь, Україна має технічні можливості вдарити й по ЗАЕС, і по Курській АЕС. Але ми (ЗСУ) не б'ємо, не стріляємо з далекобійної артилерії чи, скажімо, з використанням БПЛА по цих атомних електростанціях. Тому що це принесе величезну біду, якщо там станеться якась аварія. З військової точки зору ці провокації абсолютно нічого не змінять. Ми ніяк не будемо змінювати свою тактику чи стратегію з огляду на те, що там ворог підпалив якісь шини, чи вивіз якесь обладнання, чи зупинив, чи запустив щось», – каже Нарожний.

Чи вплинула пожежа на ЗАЕС на настрої у Запоріжжі? Попри інформаційний шум з цього приводу, опитані Радіо Свобода жителі міста кажуть, що евакуюватися з міста не збираються, пожежу називають провокацією окупантів, а до схожих інцидентів вже звикли:

  • Через пожежу на території Запорізької АЕС перевищень рівнів радіоактивних викидів і скидів не зафіксовано, повідомила пресслужба Міністерства енергетики. МАГАТЕ підтвердило, що рівень радіації на станції залишається «незмінним».

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG