Доступність посилання

ТОП новини

«Скиди з отруйними речовинами»: чим російська армія обстрілює Запорізьку область


Село Кам'янське на Запоріжжі потерпає від постійних обстрілів російських військ, 2 квітня 2022 року
Село Кам'янське на Запоріжжі потерпає від постійних обстрілів російських військ, 2 квітня 2022 року

На Запорізькому напрямку впродовж серпня зменшилася кількість артилерійських обстрілів з боку російських військ, зазначив речник оперативного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій.

Водночас окупанти не припиняють обстрілювати населені пункти Запорізької області – 2 вересня зафіксовано понад 300 таких атак. Російські війська вдарили ракетою по Запоріжжю, завдали 11 авіаційних ударів по Оріхову, Новоандріївці, Малій Токмачці, Новодарівці та Преображенці. Також того дня майже дві сотні БпЛА атакували Гуляйполе, Новоандріївку, Роботине, Малу Токмачку та інші населені пункти. Схожою ситуація була і напередодні, 1-го вересня. Армія РФ обстрілює прифронтову територію Запорізької області з літаків, безпілотників, РСЗВ та інших типів артилерії.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» вирішив дізнатися, наскільки змінюється безпекова ситуація у Запорізькій області і якими є перспективи фронту у цьому регіоні?

У серпні, голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров розповідав, що більшість атак на населені пункти російська армія здійснює саме за допомогою БПЛА. «Окупанти тероризують жителів прифронтових територій, влаштовуючи справжні сафарі», – сказав посадовець в ефірі телемарафону. Ситуацію в регіоні він назвав «дроновим терором» і закликав людей виїжджати.

Наслідки російського обстрілу, Запоріжжя, 3 вересня 2024 року
Наслідки російського обстрілу, Запоріжжя, 3 вересня 2024 року

Начальник Запорізької районної військової адміністрації Олег Буряк розповів «Новинам Приазов'я», що найбільше у цьому районі обстрілюють Тернуватську, Таврійську, Комишуваську громади, а також Кушугумську.

Якщо це місто Запоріжжя, то бʼють «Іскандерами», в останній час найбільше – це  Shahed
Олег Буряк

«Це більше по обстрілах, а не по пошкодженнях. Тому, що обстрілів може бути більше, а вони влучають поряд із будинком або влучають у будинок. Наші хлопці (українські військові – ред.) РЕБми садять дрони й вони не вибухають. А статистика «прильотів» все одно більшає, але руйнувань менше. Якщо це місто Запоріжжя, то бʼють «Іскандерами», в останній час найбільше – це Shahed, раніше більше було ракет С-300. Якщо ми кажемо про Біленьківську громаду, то там більше або атак дронів, або артобстріли. Якщо ми кажемо про Кушугумську громаду, то там переважно і РСЗО, і ракети. Комишуваська громада обстрілюється і РСЗО, і С-300, і «Іскандерами». Таврійська громада – там артилерійські обстріли частіше бувають», – повідомив він.

«Будуються лінії оборони»

На території Запорізького району не проходить лінія бойових дій, він вважається тиловим, зазначив Буряк. Частина місцевого населення виїхала, але є люди, які навпаки переїхали туди з більш небезпечних територій. Гуманітарна ситуація у регіоні – під контролем, запевняє посадовець.

Олег Буряк
Олег Буряк

«У нас територія як жила, так і живе. Так, у нас є руйнування, так, у нас є «прильоти». Так, у нас є таке, що частково люди виїхали з території, але до нас і приїхало приблизно 230-240 тисяч переселенців. Хтось залишився, хтось поїхав далі. Але у нас немає демографічної кризи. У нас більше криза через те, що багато дітей виїхало зі своїми матерями. Всі інші працюють в громадах, адаптуються до війни. Налагодити там життя допомагають різні фонди. Люди отримують продуктові набори, будівельні матеріали, питну воду. Зараз ми готуємось до опалювального сезону, то ж нам допомагають і дровами, і пелетами», – розповів він.

За його словами, у Запорізькому районі будують декілька ліній оборони, роботи у цьому напрямку тривають.

Можна буде підтягувати додаткові війська для того, щоб зупинити ворога
Олег Буряк

«Якщо десь на якомусь шматку буде прорвана лінія фронту і хлопцям (українським військовим – ред.) потрібно буде відійти, у них є вже підготовлена 2, 3 лінії оборони. Можна буде підтягувати додаткові війська для того, щоб зупинити ворога. Тому контрольована стабільна ситуація. Саме цим відрізняється Запорізький район від інших районів – Пологівського, Василівського, на території яких йдуть постійні бойові зіткнення. Ми – стабільний, тиловий район. Наше завдання – всі потреби військових і громадян, мешканців Запорізького району, задовольняти», – додав Буряк.

  • 29-го серпня в Запорізькій області нарахували 134 російські обстріли по позиціях Сил оборони, а у попередні дні їх було 137 і 116, повідомляв речник оперативного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій. Якщо порівняти це зі статистикою минулого місяця, то наприкінці липня кількість обстрілів в Запорізькій області обраховувалася на рівні 170-180, сказав він. Також, за його словами, протягом серпня на Оріхівському напрямку армія Росії здійснила 49 спроб штурмів позицій Сил оборони, які не мали результатів, і ще дві атаки російські військові провели на Гуляйпільському відтинку.

«Від 15 до 20 пожеж щодня»

Начальник Пологівської районної військової адміністрації Артур Крупський каже, що російські військові атакують цей район із різного типу озброєння. Але найбільше – дронами.

«Звичайна артилерія – це близько 30% від всього числа обстрілів. Збільшилась кількість уражень FPV-дронами. Поряд з обстрілами артилерійськими та FPV-дронами, ми бачимо, що армія РФ застосовує РСЗВ різного типу і є обстріли безпосередньо касетними знаряддями, плюс запускають КАБИ і по Оріхову, і по Гуляйполю. Декілька днів поспіль ми спостерігаємо, що армія РФ почала застосовувати по Гуляйполю такі запалювальні суміші, які несуть ті ж самі РСЗВ. Вони працюють квадратами по всьому місту. І за рахунок цього ми фіксуємо від 15 до 20 пожеж щодня», – розповів він.

У прифронтовій зоні, Гуляйполе, Запорізька область, 26 травня 2023 року
У прифронтовій зоні, Гуляйполе, Запорізька область, 26 травня 2023 року

Крім FPV-дронів, російська армія використовує також дуже прості за конструкцією одноразові дрони, каже посадовець.

Це одноразові такі дрони, як на невеликій висоті залітають у наші населені пункти та бʼють прямим влучанням по житловій, критичній інфраструктурі
Артур Крупський

«Фіксуємо надзвичайні летальні апарати, яких, скажімо так, конструктори ще не бачили. Вони настільки примітивні, прості, але вони мають відеоспостереження, відповідну мікросхему. Це крила з фанери, з металевої трубки, фюзеляжу, є невеличкий моторчик для пропелера, а замість бака з паливом застосовується звичайний поліетиленовий пакет з трубочкою. Це одноразові такі дрони, які на невеликій висоті залітають у наші населені пункти та бʼють прямим влучанням по житловій, критичній інфраструктурі. Потім займається ця суміш – і виникають пожежі», – пояснив Крупський.

Він додав, що на території Пологівського району залишаються близько 13% населення. Люди проживають в 6 територіальних громадах району з 15, це 70 населених пунктів із 240, які входять у Пологівський район. Ці мешканці вже прилаштувалися до життя в таких умовах – використовують переважно альтернативні джерела енергії – сонячні батареї та генератори. Ті, хто не хоче евакуюватися – це переважно літні люди, каже Крупський.

«Люди в більшості своїй проживають в укриттях, які були передбачені ще за часів радянської влади. І відповідно у своїх будинках, де є погріб, підвали і таке інше для того, щоб можна було сховатися від обстрілів», – зазначив він.

«Армія РФ боїться атакувати»

Речник оперативного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій розповів «Новинам Приазов'я», що лінія фронту у Запорізькій області залишається стабільною. Українські військові продовжують ведення оборонної операції. Зокрема на Оріхівському та Гуляйпільському напрямках вживають заходів для покращення тактичного положення та стійкості оборони.

Дмитро Лиховій
Дмитро Лиховій
Піхотні штурми відбуваються малими групами без застосування бронетехніки
Дмитро Лиховій

«Це означає, що відновлюються деякі вогневі позиції, деякі спостережні пости. Це така активна оборона. При тому, що лінія бойового зіткнення, дійсно, залишається стабільною. Фактично, за невеликими винятками, динаміки немає, противник успіху не має. Піхотні штурми відбуваються малими групами без застосування бронетехніки. Це такі досить рідкісні спроби промацати нашу оборону на міцність, які, повторююсь, успіху не мають. Противник відступає і значно рідше застосовує для своїх штурмів квадроцикли, мотоцикли та іншу дрібну техніку», – стверджує речник.

Він зазначив, що на Запорізькому напрямку за місяць сталося менше російських штурмів, ніж на Донеччині за добу.

Роботине, Запорізька область, грудень 2023 року
Роботине, Запорізька область, грудень 2023 року
На Гуляйпільському напрямку ситуація стабільна, армія РФ боїться атакувати на противагу того, що саме від них там очікували штурмів
Дмитро Лиховій

«Росіяни з Запорізької області забрали кілька військових організмів, батальйонів, полків і бригад на Курський напрямок, на інші свої загрозливі напрямки. І відповідно знизилася інтенсивність бойових дій, що стосується активності ворожої піхоти. Цього тижня останні дві доби противник жодного разу не вдавався до атакувальних штурмових дій і на Оріхівському і на Гуляйпільському напрямках. За минулий тиждень ми нарахували 12 російських атак саме у Запорізькій області. За весь серпень – 50. Це Оріхівський напрямок, це переважно Роботинський виступ і Гуляйпільський напрямок разом. Якщо порівнювати це із сусідньою Донецькою областю, наприклад, із Покровським напрямком, то там 50 російських штурмів відбуваються за неповну добу. На Гуляйпільському напрямку ситуація стабільна, армія РФ боїться атакувати на противагу того, що саме від них там очікували штурмів. В російської армії мало ресурсу, мало резервів, мало можливостей вести активні, повноцінні наступальні дії на кількох напрямках одночасно», – переконаний Лиховій.

«Скиди з отруйними речовинами»

Втім, російські військові продовжують інтенсивно обстрілювати населені пункти у Запорізькій області. Така активність не дає змоги говорити про тенденцію до «замороження» війни, додав речник.

«Щодня ми бачимо як мінімум 20 обстрілів населених пунктів, бачимо значну кількість постраждалих серед цивільного населення. Є деякі підстави говорити про зниження російських артилерійських обстрілів. Якщо в липні ми фіксували понад 200 російських обстрілів щодня у всій операційній зоні ОСУВ «Таврія», то зараз їхня кількість скоротилася майже вдвічі, інколи в півтора раза. Інколи навіть більше, ніж артилерія, працюють безпілотні системи, зокрема ударні безпілотники. Це по Запорізькій області десь 160 ударних дронів-«камікадзе» за добу. Крім того, ворог за добу вчиняє 100-120 скидів з коптерів з використанням півтори сотні боєприпасів. Це на додачу до роботи артилерії», – розповів Лиховій.

Наслідки російського обстрілу в Оріхові
Наслідки російського обстрілу в Оріхові

Він також зазначив, що військові РФ під час атак постійно використовують скиди з отруйними речовинами, в першу чергу, на Запоріжжі.

«Звичайно, авіація працює КАБами, працює некерованими авіаційними ракетами. За понеділок було 5 авіаударів по Запорізькій області з використанням керованих авіаційних бомб. Це Мала Токмачка і Оріхів. Також було використано близько 40 некерованих авіаракет в районах Новодарівки і Новоандріївки. Вся ця активність таких засобів ураження не дозволяє сказати, що тут якесь панує затишшя. Ні, тут все вибухає», – додав Лиховій.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Екологічні наслідки «прильотів»

Постійні обстріли завдають шкоди і екології регіону. Виконувач обов'язків начальника управління державного екологічного нагляду природних ресурсів та промислового забруднення Запорізької області Державної екологічної інспекції південного округу Павло Касілов розповів, що влучання в об'єкти інфраструктури та промислові підприємства можуть призводити до суттєвих негативних наслідків.

«У нас і так техногенно навантажений регіон, багато різних підприємств промисловості, виробництво різних галузей, це і хімічна, і чорна металургія, і кольорова, і харчова промисловість. Виникають дуже часто пожежі. Внаслідок пожежі вигорає обладнання, різна сировина, матеріали, які там містились, що призводить до потрапляння в атмосферне повітря різних забруднюючих речовин. Зокрема це діоксини або ще якісь, які утворюються унаслідок горіння пластику або ізоляції, що вже негативно впливає на стан здоров'я людей та довкілля. Коли відбувається, наприклад, влучання в лісисту місцевість або у ділянки з сухою травою, або у поля, це призводить до вигорання значних площ приводної рослинності, посівів, що також створює додаткове забруднення та вплив на ґрунти й екосистеми», – пояснив він.

Працівники рятувальної служби дістають уламки російської ракети з озера в Запоріжжі, 31 березня 2023 року
Працівники рятувальної служби дістають уламки російської ракети з озера в Запоріжжі, 31 березня 2023 року

Збитки, завдані довкіллю Запорізької області, сягають мільярдів гривень, каже представник Держекоінспекції. За його даними, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну загальна площа земельних ділянок, яка зазнала забруднення внаслідок «прильотів», становить 118 910 квадратних метрів. Це загальна площа ділянок, які зазнали впливу та забруднення різними речовинами.

«Розраховано збитки за забруднення ґрунтів на суму 1 мільярд 229 мільйонів 476 тисяч гривень. За засмічення ґрунтів – на суму 14 мільярдів 533 мільйони 763 тисячі гривень. За забруднення атмосферного повітря – на суму 184 мільйони 529 тисяч гривень, за забруднення водних ресурсів – на суму 1, 5 млн грн і за шкоду, нанесену об'єктам природно-заповідного фонду – на 1,5 млрд грн. Це те, що на даний час ми обрахували. Ці матеріали передані до правоохоронних органів, до обласної прокуратури для їхнього подальшого залучення до кримінальної справи, а потім вже для пред’явлення агресору у кримінальних і інших судових процесах», – повідомив Касілов.

  • Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року.
  • В Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну і назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

XS
SM
MD
LG