Доступність посилання

ТОП новини

«Третій сезон, якого немає»: курорти в окупації залишились без бізнесу та відпочивальників


Порожній пляж Бердянська, архівне фото, літо 2022 року
Порожній пляж Бердянська, архівне фото, літо 2022 року

На курортах окупованої частини Запорізької області у червні і липні цього року відпочили начебто 70 тисяч туристів, заявив днями призначений Росією керувати захопленою частиною регіону Євген Балицький. За його словами, на Азовське узбережжя приїжджали відпочивальники з російських міст Москви, Санкт-Петербурга, Мурманська, Архангельська, Бєлгорода, Іжевська, Воронежа, Самари, Магадана і Ярославля. Також на окупованій території начебто відпочивали туристи з Білорусі, і місцеві туроператори вже отримали від туристів заявки на оксамитовий сезон.

Окупаційний чиновник зробив висновок – курортний сезон – 2024 показує, що туристична сфера Запорізької області розвивається і воєнний стан нібито не став причиною низького сезону. В липні він звітував, що за перший місяць літа у регіоні вже відпочили 50 тисяч людей. Тоді Балицький зазначив, що туристи обирають переважно Бердянськ, Приморськ і Кирилівку. А приїжджають до цих місць жителі окупованих територій сходу і півдня, а також із Криму.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» вирішив дізнатися, яким насправді видався туристичний сезон на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей? Якими є реалії регіону? В якому стані туристична сфера на окупованих територіях, і за яких умов можливе її відродження?

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров ще в червні назвав «імітацією» курортний сезон на окупованому Азовському узбережжі. За його словами, окупанти робили вигляд, що захоплені ними курорти мають шалену популярність серед росіян.

«Насправді ж Росія перетворила туристичні заклади у великий мілітарний об’єкт, тож ніякого курортного сезону там немає, він провалений, і ніхто туди не їде», – сказав Федоров в ефірі телемарафону.

«Туристи не їдуть, пляжі пусті та занедбані»

Начальниця Приморської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області Світлана Македонська розповіла «Новинам Приазов'я», що на території цієї громади розташовані 58 оздоровчих закладів, серед яких бази відпочинку і дитячі табори. Кількість відпочивальників, про яку каже окупаційна влада, не відповідає дійсності, запевняє вона.

Місто Приморськ на узбережжі Азовського моря
Місто Приморськ на узбережжі Азовського моря

«Вже третій рік бази відпочинку не працюють. Відкриті бази відпочинку – лише «Дорожник», «Прибой» і «Мотор», всі інші пограбовані. В цих закладах перебували російські військові від ротації до ротації. Туристів у Приморську, як це було раніше, місцеві мешканці не помітили, пляжі пусті, занедбані. Охочі відпочити в Приморську, можливо, є, але це поодинокі випадки», – зазначила посадовиця.

«Військових РФ поменшало»

За словами Македонської, у Приморську загалом зараз багато людей, які приїхали з Росії, а військових останнім часом поменшало.

«На даний час я не можу стверджувати, що військові є на базах відпочинку. Взагалі, в них відбулася ротація і кількість військових в населених пунктах значно зменшилась. Напевно, це пов'язано з подіями, які відбуваються в Курську. У місті дуже багато цивільних незнайомих людей. На даний час кількість населення збільшилася у порівнянні з 2022 роком. Можливо, це родини військових або тих людей, які приїхали працювати на окуповану територію. Переважно це мешканці Кавказу», – додала Македонська.

Світлана Македонська
Світлана Македонська

Начальниця МВА також розповіла, що дітей на відпочинок до Приморська не привозили, а навпаки вивозили. За три роки окупації жоден з дитячих таборів в громаді не запрацював.

З Курська біженців у Приморську немає
Світлана Македонська

«Дітей з громади на відпочинок вивозили до Криму та до Росії, їх возять туди на екскурсії. З Курська біженців у Приморську немає. Всі намагання окупаційної влади зробити інформаційну картинку, що все добре, всі задоволені, влітку місто Приморськ приймає відпочивальників, – їм це не вдалося. Насправді воно не відповідає дійсності. Туристи туди не їдуть. Не їдуть, напевно, через те, що це місто окуповане і там небезпечно, як і скрізь», – вважає Македонська.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Відпочинок вихідного дня»

Директор готелю «Пересип» у Кирилівці Сергій Лавриненко розповів, що до окупації у селищі працювали понад 500 баз відпочинку. Під час курортних сезонів до 2022 року вони мали попит у туристів та були постійно заповнені відпочиваючими.

Кирилівка Запорізької області, курорт на Азовському морі
Кирилівка Запорізької області, курорт на Азовському морі

«Зараз всі бази можна розподілити на чотири типи. Деякі розграбовані, деякі просто не працюють з інших причин. Деякі, дійсно, здають номери, туди приїжджають люди, але небагато – це великі бази, які були «віджаті» або належать місцевим колаборантам і бази, які забрали під військові потреби», – зазначає бізнесмен.

Готель, яким володів Лавриненко, входив в п'ятірку найкращих. Його також захопили російські військові і використовують для своїх потреб.

Туристів у Кирилівці зовсім небагато, переважно це жителі окупованої частини Запорізької області та деякі росіяни, каже власник готелю. Але й вони надовго там не залишаються.

Місцеві приїжджають – з Мелітополя, Дніпрорудного, Енергодара і туристи з Москви, які до 2014 року їхали на відпочинок
Сергій Лавриненко

«Місцеві описують таку картину, що ти йдеш і бачиш занепад: бур'яни, нічого немає, а тут – бац, якась база відпочинку працює, щось відбувається. На якихось територіях щось працює, але це відпочинок такого собі вихідного дня. Місцеві приїжджають – з Мелітополя, Дніпрорудного, Енергодара. І ще така категорія населення приїхала як група з Москви, до 2014 року вони приїжджали сюди відпочивати. Такі теж є, небагато, але вони є і вони знають, куди їдуть. Казали, що когось з Курської області привезуть, але не привезли. Тому це не бізнес і не відпочинок», – підкреслив Лавриненко.

«Арабатська стрілка – військовий об'єкт»

Призначений РФ виконувач обов'язків міністра курортів і туризму окупованої частини Херсонщини Сергій Гришин заявив, що ця частина регіону має стати лідером туризму у Росії. За його словами, лівобережна Херсонщина має величезний потенціал для розвитку.

Депутат Генічеської міської ради Херсонської області Юліан Лучко розповів «Новинам Приазов’я», що потоку туристів на окупованій частині регіону немає вже третій рік поспіль.

Порожні пляжі Генічеська в Херсонській області, вересень 2022 року (фото ілюстраційне)
Порожні пляжі Генічеська в Херсонській області, вересень 2022 року (фото ілюстраційне)
Пляжі порожні, бази та пансіонати – порожні
Юліан Лучко

«Туристів там апріорі й не може бути. Єдині відвідувачі пляжів – це місцеве населення, окупанти, які там теж присутні та, можливо, мешканці найближчих районів. Пляжі порожні, бази та пансіонати – порожні. Мабуть, якщо до 10% інфраструктура туристична застосована, це добре, але там і 10% немає», – прокоментував посадовець.

За його словами, Арабатська стрілка, яка до повномасштабного вторгнення РФ функціонувала саме завдяки туристичному сезону, зараз «перетворюється на військовий об'єкт, який окупанти використовують як запасний логістичний маршрут до Криму».

За його словами, окупаційна влада продовжує відбирати туристичні об'єкти у їхніх законних власників, втім, через відсутність відпочивальників не надто у цьому зацікавлена.

Херсонська область, Арабатська стрілка, знято з дрону
Херсонська область, Арабатська стрілка, знято з дрону

«Були «Віджими» і вони продовжуються. Якщо власники не повертаються, то йде «націоналізація» майна. Але ж, наскільки я розумію, самим окупантам воно зараз не так цікаво, тому що воно не має попиту. Те, що їх цікавило, вони це вже зайняли. Подальша тенденція відбувається, але дуже-дуже повільно», – сказав Лучко.

Деякі будівлі, що були на Арабатській стрілці до повномасштабного вторгнення, окупаційна влада презентує як свої досягнення, додав депутат.

«Вони на словах відбудовують, я думаю, освоюють якийсь бюджет, але насправді, приміром, на діючу досить непогану базу – пансіонат Каховського зварювального заводу, заїхали і почали робити там ремонти та видають це як будівництво молодіжного центру на узбережжі Азовського моря», – навів приклад Лучко.

«Підсумки сезону майже нульові»

Голова громадської організації «Азовська гостинність» Денис Катюха зауважив, що до пандемії коронавірусу та повномасштабного вторгнення Росії, зокрема у 2019 році, на курортах Азовського моря відпочили понад 5 млн людей. Тож цифра в 70 тисяч туристів, яку озвучує окупаційна влада – суттєво завищена. Але якби й відповідала дійсності, свідчила б про провал сезону, каже він.

Літо в Бердянську в 2022 році.
Літо в Бердянську в 2022 році.

«Що стосується курорту Маріуполя – місто, на жаль, зруйноване. Бердянськ є 100% військовою базою. Менші курорти – Приморський Посад, Степанівка – взагалі майже не відкрилися. Дуже амбітні плани вони (окупанти) малюють, але малюють тільки на папері. Вони будують залізницю вздовж Азовського моря – з Маріуполя до Мелітополя і далі на Крим. Але ця залізниця не має туристичного значення, це суто військове, мілітарне значення. Тому підсумки курортного сезону майже нульові», – зазначив експерт.

Він впевнений, що Росія на окупованих територіях навряд чи буде займатися розвитком туризму, а розвиток курортів Приазов’я можливий лише після деокупації регіону, додав Катюха.

«Територія Приазов'я має дуже великий потенціал. Після деокупації ми все ж побудуємо там дуже гарний курорт. Є дуже багато прикладів відбудови курортів після військових дій – Хорватія, Кіпр, В’єтнам. Берегова лінія Кирилівки – це 50 км, а відомий курорт, нещодавно відбудований – Шарм-ель-Шейх (Єгипет), там всього лише 35 км узбережжя. Тому я вважаю, що у нас ще буде курорт на Азовському морі», – наголосив експерт.

  • Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року.
  • У вересні 2022 року Москва оголосила про анексію чотирьох українських областей. Україна і Захід засудили цю спробу анексії. У Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну і назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

Текст підготувала Дарина Довгопʼята.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG