Доступність посилання

ТОП новини

Чому Курську операцію ЗСУ треба продовжувати? Де на фронті поменшало окупантів, а де їхня кількість зросла?


6 серпня Україна розпочала раптовий наступ ЗСУ у Курській області Росії
6 серпня Україна розпочала раптовий наступ ЗСУ у Курській області Росії

Звідки Росія перекидає свої війська для оборони Курщини? Чи впливає це на фронт у Запорізькій і Херсонській областях? Чи зможе курська військова операція змінити хід війни, яку Росія розв'язала проти України, дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Після появи та просування ЗСУ по території Курської області Росії почала зʼявлятися інформація про перекидання частини російського війська з окупованих українських територій.

Зокрема про те, що Росія переміщує військові підрозділи з захопленої частини півдня України, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

25 серпня у своєму телеграм-каналі він написав, що не менше трьох батальйонів лише за добу було перекинуто з запорізько-херсонського регіону у бік Росії. До 40 тралів з гусеничною технікою були помічені у Маріуполі та Маріупольському районі, зазначив посадовець.

Пункт пропуску на кордоні України з Росією в Сумській області, 11 серпня 2024 року
Пункт пропуску на кордоні України з Росією в Сумській області, 11 серпня 2024 року

У коментарі «Новинам Приазов’я» Петро Андрющенко розповів, що одночасно у Маріупольському районі спостерігають переміщення військових ресурсів з Росії.

Чи стає від того менше військ навколо Маріуполя? Ні, не стає
Петро Андрющенко

«Перекидання з Херсонського, Запорізького напрямку через Маріуполь і Новоазовськ і далі на Курську область, судячи з усього. Ну, принаймні, так кажуть джерела, так кажуть наші люди на місцях, які спілкуються. Це така собі збірна солянка, яка їде з різними маркуваннями, зібрана з різних підрозділів яку перекидають на посилення в Курськ. Чи стає від того менше військ навколо Маріуполя? Ні, не стає. Одночасно з цим ми спостерігаємо перекидання з території Росії безпосередньо в колишній Нікольський район – це частина Маріупольського району. І Пологівський, і Розівський райони Запорізької області. Тут є певне накопичення. Тут навпаки воно зросло», – зауважив Андрющенко.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Бережуть резерви»

Резерви російської армії, які наразі не беруть участі у бойових діях, розміщуються на Маріупольському комбінаті імені Ілліча, каже радник міського голови.

ММК ім. Ілліча в Маріуполі
ММК ім. Ілліча в Маріуполі
Це фактично резерв, який росіяни тримають для необхідності пересунути надалі або в Запорізьку область, або в бік Вугледара, Волновахи
Петро Андрющенко

«Так само як і в Маріуполі, ми спостерігаємо за останні півтора-два тижні зростання від 5 до 10 тисяч. Це резерви, які натягнуті росіянами, які базуються на комбінаті Ілліча. Вони не задіяні ні в чому – ні в тренуваннях, ні в підготовці, ні в якихось заходах, які пов'язані безпосередньо з Маріуполем. Це фактично резерв, який росіяни тримають для необхідності пересунути надалі або в Запорізьку область, або в бік Вугледара, Волновахи по лінії фронту. Така сама історія навколо угрупування, яке зросло до 10-15 тисяч, у Розівці, Нікольському районі. Тобто, це фактично була західнопівнічна частина Маріупольського району – наші села Янісоль, Мала Янісоль, Новая Янісоль», – каже Андрющенко.

За його даними, у місцевість наближену до Волноваського району натягнули велику кількість військових РФ за останній час попри операцію ЗСУ у Курській області.

«Ну і окремо залишається бердянсько-маріупольська агломерація, там, де підготовчі табори, де постійно перебувають контрактники, яких готують і ці підрозділи «Шторм Z» здебільшого. І там займаються злагодженням, доукомплектуванням. Звідти відводять певні підрозділи систематично від лінії фронту і їх доповнюють. Після ротації їх перекидають здебільшого на північ Донецької області, – розповів радник мера.

«Оперативна пауза на півдні»

Росія забирає частину військових з регіону і переводить їх на Курщину, але на хід бойових дій це поки не впливає, додав Андрющенко.

На його думку, зараз спостерігається певна оперативна пауза на Херсонському та Запорізькому напрямках.

Військові РФ в Мелітополі
Військові РФ в Мелітополі

«Василівка, Токмак, Мелітополь, Приморське – велика кількість підрозділів там знаходиться, які не задіяні ніде. От з цих підрозділів, судячи за все, позбирали по частині, тобто не взяли окремий підрозділ. Саме тому тотально в зоні гарячих бойових дій або потенційних бойових дій принаймні які розглядають росіяни як для наступу, так і для оборони, кількість (військових РФ) не зменшилась. Кількість зменшилась десь в іншому місці, яке на сьогодні не критично важливе і фактично в бойових діях не бере участь», – каже Андрющенко.

  • Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 27 серпня заявив, що однією з головних цілей Курської операції було відволікти російські сили від критичних ділянок фронту. Росія передбачила цю мету, але продовжила зосереджувати основні зусилля і посилила свою присутність на Покровському напрямку. Втім, за словами Сирського, російська армія передислокувала до Курської області понад 30 тисяч військових з інших ділянок лінії фронту в Україні.
  • Американський Інститут вивчення війни днями повідомив, що Росія, ймовірно, перекидає війська до Курщини з менш пріоритетних напрямків. Аналітики звернули увагу, що командири кількох підрозділів звітували президенту Росії Володимиру Путіну про виконання бойових завдань на російській території, що межує з Україною. Також дослідники виявили докази того, що військове командування Росії нещодавно передислокувало до Курської області частини 56-го полку Повітрянодесантних військ, які розміщувалися у районі Роботиного на заході Запорізької області.
  • Аналітики зробили висновок, що армія Росії намагається не відволікати сили від першочергового завдання із захоплення Покровська в Донецькій області та, ймовірно, буде продовжувати залучати війська з менш пріоритетних наступальних операцій.

Де поменшало окупантів?

Начальниця військової адміністрації Молочанська у Запорізькій області Ірина Липка розповіла, що російських військових стало менше у цьому місті, а також деяких селах громади.

«Менше окупантів в місті Молочанськ і на території Долинської, Виноградненської сільської ради. В районі Балки, Новомиколаївка і Лагідне – там не відмічається зменшення кількості окупантів, як вони займали там всі будинки, так вони сьогодні і займають їх. Це всі старостинські округи знаходяться між Чернігівським районом і Мелітопольським», – повідомила вона.

Військовий РФ у Запорозькій області, липень 2022 року
Військовий РФ у Запорозькій області, липень 2022 року

Деякі російські військові самі розповіли місцевим жителям, що їх відправляють на Курщину, каже посадовиця.

«Така хвиля була десь два тижні назад. Зараз вони також виїжджають, але куди невідомо, їдуть в сторону Мелітополя. Там бачили, що по трасі від Василівки на Мелітополь їхала колона пустих вантажівок, які використовують для перевезення особового складу. Була інформація, що у Мелітополі формувались колони, і вони виїжджали. Чи на Курщину, стовідсотково невідомо», – розповіла Липка.

Окупаційна влада тим часом попереджає жителів Молочанської громади, що у регіоні можливий наступ Збройних сил України, додала посадовиця. В окупації формують списки жителів, які готові «евакуюватися», хоча безпосередньо «евакуації» поки не відбувається, додала вона.

  • Призначений Росією керувати окупованою частиною Запорізької області Євген Балицький днями повідомив, що курському напрямку працюють підрозділи БПЛА штурмового батальйону бригади «Олександр Невський», що дислокується у Запорізькій області. Ці військові займаються на Курщині аеророзвідкою, зазначив Балицький.

«Ротація без зменшення кількості»

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко розповів «Новинам Приазов'я», якою є ситуація з присутністю російських військ на окупованій частині Херсонщини. Оскільки Нова Каховка розташована безпосередньо на лінії фронту – там окупанти розміщені щільно, каже він.

Російські військові біля Каховської ГЕС неподалік Нової Каховки, травень 2022 року
Російські військові біля Каховської ГЕС неподалік Нової Каховки, травень 2022 року

«Всі ті вулиці, які наближені до річки, вони заселені ворогом (військовими РФ – ред.). Ворог знаходиться в приміщеннях, постійно там чергують, якісь облаштовують пункти спостереження за правим берегом. Є там у них зброя і тому ворог не може, я так розумію, позиції залишити, бо треба контролювати правий берег, де знаходяться ЗСУ. Тому такої величезної кількості військ, явного вигляду, щоб вони були в місті розташовані, їх немає. Навіть у глибині, за кілометр за два вони теж у бліндажах, знаходяться у лісовому масиві», – каже він.

Час від часу у громаді відбуваються ротації, тож окупанти присутні у Новій Каховці постійно, розповідає міський голова. Втім ротація відбувається без зменшення кількості особового складу.

«На території Новокаховської громади – саме міста, зменшення кількості ворога не спостерігається. Ротації відбуваються, присутність їх у місті постійна. Я так думаю, що якщо десь і відбувається відтік або зняття з цієї лінії фронту і переведення в іншу, то скоріше десь в глибині», – додав Коваленко.

«РФ продовжує атаки на півдні»

Росія передислоковує до Курської області, у першу чергу, резерви, а не основні сили, повідомив «Новинам Приазовʼя» військовий оглядач Богдан Мірошников.

Тривають атаки окупантів в районі островів на Херсонщині, у напрямку Оріхова, в районі Роботиного
Богдан Мірошников

«Передислоковуються вони далеко не в тих обсягах, як ми б того хотіли. Тому, наразі впливу цього факту на лінію боєзіткнення я не бачив взагалі. У тих областях принаймні точно. Тривають атаки окупантів в районі островів на Херсонщині, у напрямку Оріхова, в районі Роботиного. Це все триває, і нещодавно окупанти навіть мали успіх східніше Роботиного. Тому впливу глобального поки на цих напрямках немає. Це не так, як на Вовчанську чи на Лиманському напрямку, де вони зняли набагато більше військових – це вже прям там відчувається сильно», – сказав він.

Російських військових на всіх ділянках фронту все ще дуже багато, зауважив оглядач. За його словами, на Покровському напрямку діє угрупування набагато більше, ніж те, яке вторглося в Україну 24 лютого 2022 року.

«На Запорізькому, на Херсонському напрямку, та навіть на Куп'янському і Лиманському напрямках, не дивлячись на те, що вони з усіх цих напрямків знімають резерви, їх там ще дуже багато. Тому вони не особливо щось відчувають, насправді. Це означає тільки те, що нам треба дивитися далі, скільки вони ще виведуть своїх резервів», – зазначив оглядач.

«Курську операцію треба продовжувати»

Курську військову операцію потрібно продовжувати, вважає Мірошников. Від її успіху залежатиме ситуація на інших ділянках фронту.

Разбитая украинскими военными колонна грузовиков армии РФ в Суджанском районе Курской области России, 9 августа 2024 года
Разбитая украинскими военными колонна грузовиков армии РФ в Суджанском районе Курской области России, 9 августа 2024 года
Ситуація на Запорізькому та Херсонському напрямках поки нагадує «тягни-штовхай»
Богдан Мірошников

«Потрібно створювати окупантам такі проблеми, які для них переростуть вже не тільки в оперативно-тактичний рівень, а вже і вищий. Можливості у нас поки що для цього є. Операція ще розвивається. Ситуація на Запорізькому та Херсонському напрямках поки нагадує «тягни-штовхай». Тобто жодна зі сторін немає особливих просувань, в першу чергу, з боку ворога. Тому що вони все ж мають ініціативу. І ми вимушені грати за його правилами на цих напрямках. Але зараз це вже не те, що було, наприклад, навесні в районі Роботиного, зараз трохи легше. Але реально дуже багато ворога накопичилося на Оріхівському напрямку, на островах і вони намагаються просто не давати атакувати, тому закидують м'ясом, КАБамі, і артилерією. Це продовжується вже кілька місяців», – підкреслив оглядач.

  • 6 серпня Україна розпочала раптовий наступ у Курській області Росії. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, серед них – райцентр Суджа. Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте у Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу.
  • Президент України Володимир Зеленський 18 серпня заявив, що українська операція в Курській області «все ще завдає втрат російській армії і російській державі, їхній оборонній промисловості й економіці». За його словами, головне завдання України – «знищити якомога більше російського потенціалу і провести максимум контрударної роботи», з метою створення «буферної зони».
  • У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

XS
SM
MD
LG