Доступність посилання

ТОП новини

«Евакуація на окуповане Азовське узбережжя провалена»: куди їдуть біженці Курщини?


Жителі Суджі, Курська область, 16 серпня 2024 року
Жителі Суджі, Курська область, 16 серпня 2024 року

Чи переїжджають жителі Курщини на окуповану територію Запорізької області, про які випадки відомо? Чи можуть російські біженці опинитися в Маріуполі? Як живе Курська область під контролем українських військових, і чи планує місцеве населення виїздити на окуповані території України? Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов'я».

Російська евакуація жителів Курської області до окупованого Азовського узбережжя провалилася, повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, про масову евакуацію з Курщини на окуповану територію Запорізької області не йдеться. Реально відбуваються лише поодинокі випадки переселення, зокрема, у Кирилівці. Натомість у Бердянську, Приморську та інших містах Приазов'я немає масового потоку евакуйованих, стверджує Федоров.

Він назвав заяви окупаційної влади про евакуацію жителів Курщини черговим «пропагандистським кроком», щоб показати начебто «турботу» про своїх та отримати додаткові кошти з російського бюджету.

Жителі отримують гуманітарну допомогу за межами міста Суджа 8 серпня 2024 року
Жителі отримують гуманітарну допомогу за межами міста Суджа 8 серпня 2024 року

Тим часом підконтрольне окупаційній владі місцеве телебачення «ЗаТВ» повідомляє, що жителів Курської області розміщують на базах відпочинку у Кирилівці. Всього на окупованій частині Запорізької області начебто можуть поселити до 2 тисяч осіб. Але по допомогу звернулися кілька сімей.

Без ажіотажу

Речник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Коваленко розповів, що жителі Курської області не поспішають переїжджати до окупованих міст Приазов'я.

Не рвуться сюди куряни, тому що розуміють, напевно, що це небезпечно
Олександр Коваленко

«Балицький, який керує так званою владою на тимчасово окупованій території, дійсно оголосив, що, мовляв, ми чекаємо біженців з Курської області, ми готові їх прийняти на Азовському узбережжі. Ну, Азовське узбережжя це і Бердянськ, це і Приморськ, це і Кирилівка, відомі курорти. Так от саме в Кирилівку він запрошував на базу відпочинку «Перлина прибою». Вона здатна розмістити одночасно 300 відпочивальників. Як нам відомо, на даний час дійсно прибули, але це малочисельні групи. Тобто не рвуться сюди куряни, тому що розуміють, напевно, що це небезпечно, що частина окупованої Запорізької області перебуває в стані воєнних дій, і тому не рвуться сюди», – припускає він.

  • Рішення про переселення жителів Курщини на курорти Азовського моря ухвалили виконувач обов'язків губернатора Курщини Олексій Смірнов та призначений керувати окупованою частиною Запорізької області Євген Балицький. Про це стало відомо минулого тижня. Всього з Курщини планували евакуювати 180 тисяч людей.
  • Із територій Курської області Росії, які перебувають під контролем Збройних сил України, евакуацію місцевого населення на територію України зараз не проводять, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) Роман Костенко, секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони й розвідки, полковник СБУ, який побував на Курщині. За його словами, населення Курської області РФ в районах, де не ведуться бої, продовжує там жити, проте, можливо, дехто виїжджає без допомоги України – самостійно.

«Мета окупантів – переселити 50 тисяч росіян»

Російське інформаційне агентство ТАСС 19 серпня повідомило, що з 9 прикордонних районів Курської області з початку евакуації відселили начебто понад 121 тисячу осіб. Втім, куди саме – не уточнили.

Росії так само, які і місцевим окупаційним чиновникам, було б більш вигідно розселити жителів Курщини саме на захоплених територіях, вважає речник Запорізької ОВА Коваленко.

Олександр Коваленко
Олександр Коваленко

«Зараз не йдеться про те, що на окуповану територію Запорізької області масово прибули жителі Курської області. Переважно, я так розумію, вони ховаються десь в центральній частині Росії. Це звичайно, що для тамтешнього керівництва не дуже комфортна ситуація, оскільки люди збуджені, оскільки ті, які евакуювалися з тих територій, мають якісь претензії до місцевої влади, тому хотілося б їх кудись подалі відсунути. І це було б, в принципі, для них нормальна історія, коли людей перевозили бозна-куди, на окуповану територію», – припускає він.

Люди, які все ж приїхали з Курської області на окуповану територію Запорізької, розселяються на курортних об'єктах. Про квартири, які відібрала окупаційна влада у місцевих жителів, поки не йдеться, додав посадовець.

Кирилівка Запорізької області – курорт на Азовському морі
Кирилівка Запорізької області – курорт на Азовському морі
Вони, дійсно, потроху приїжджають. Це і медики, це і педагоги, це і колишні відставні вояки
Олександр Коваленко

«Втім, процес «націоналізації» нерухомості нині триває. На даний час вони створили реєстр, куди увійшло близько 100 000 об'єктів нерухомості. Це квартири, будинки, дачні будиночки, ділянки дачні, пансіонати, бази відпочинку, куди можна заселяти і не тільки людей з Курської області. Вони поставили собі за мету заселити на ТОТ близько 50 тисяч переселенців з Росії. Вони дійсно потроху приїжджають. Це і медики, це і педагоги, це і колишні відставні вояки, це і так звані герої СВО (спеціальна військова операція – так керівництво РФ називає повномасштабне вторгнення в Україну), це і правоохоронці, це й інші категорії спеціалістів. «Безхозне», як вони називають, житло, вони використовують для розквартирування нинішньої регулярної армії. Це стосується і Мелітополя, і Бердянська, і Токмака, і інших населених пунктів», – зауважив речник.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Розселяють по гуртожитках та спортивних залах»

Головний редактор видання «Бердянськ 24» Віктор Коваленко розповів, що у цьому місті відомо про випадок, коли жителя Курщини таки заселили до приватного будинку. Втім, цей житель – військовий російської армії, каже журналіст.

Ротонда на набережній Азовського моря, що є одним із символів міста Бердянська
Ротонда на набережній Азовського моря, що є одним із символів міста Бердянська
Рядовим жителям Курщини квартири, які на ринку коштують там 40-50 тисяч доларів, ніхто роздавати не буде
Олександр Коваленко

«Я дуже сумніваюсь, що цей процес набуде якогось масового явища, тому що ці жителі Курщини не потрібні самій Росії. Тому їх і вивезли з однієї зони бойових дій фактично в іншу. І тут їм ніхто не буде давати це житло, бо нерухомість Бердянська – це дуже класний актив, яким є кому розпоряджатися. Це будуть або ФСБ, або ті ж люди в інших якихось погонах, місцеві топ-колаборанти. Рядовим жителям Курщини квартири, які на ринку коштують 40-50 тисяч доларів, ніхто роздавати не буде», – переконаний він.

Комфортних умов для жителів Курської області окупаційна влада не створила, каже журналіст. За його словами, деяких жителів Курської області розселяють по гуртожитках та спортивних залах у Мелітополі.

Вокзал у Мелітополі, архівне фото
Вокзал у Мелітополі, архівне фото

«Їм вже там все не подобається, тому що їх просто завезли й кинули, надалі робіть собі, що думаєте. Ніхто нічим особливо там не допомагає, трошки пропагандисти познімали, картинку собі зробили та поїхали. Тому я думаю, що їх в Бердянську будуть розселять на базах відпочинку. Але вже кінець літа, ще місяць, можливо, тепла погода протримається. У Бердянську небагато таких закладів, які готові були працювати цілий рік, адже в них немає такої системи опалення. Тому везти сюди людей на місяць, я не знаю, чи це доречно», – зауважив журналіст.

«Біженці з РФ – загроза для жителів Приазов'я»

Заселення жителями Курської області так само, як і росіянами з інших регіонів, загрожує місцевим жителям, додав Коваленко. За його словами, жителі РФ на окупованих територіях перебувають у привілейованому становищі.

Бердянськ розташований на узбережжі Азовського моря, 30 квітня 2022 року
Бердянськ розташований на узбережжі Азовського моря, 30 квітня 2022 року
Дуже багато приїжджих, не тільки з Курська, а з Кавказу, навіть з країн Азії
Олександр Коваленко

«Місцеві мешканці не можуть в обличчя зараз їм сказати все, що про них думають. Будь-яке криве слово чи погляд в їхній бік – це загрожує підвалом чи більш серйозними «санкціями», ув'язненням, кримінальними справами. Звичайно, вже дуже сильно змінився етнічний склад у Бердянську. Дуже багато приїжджих, не тільки з Курська, а з Кавказу, навіть з країн Азії. Нічого хорошого у цьому не має, оскільки це не природне явище, а штучно насаджене, то в цьому будуть тільки негативні наслідки», – вважає він.

Маріуполь чекає курян?

Тим часом у Маріуполі також мають намір розселяти біженців з Курської області. Відповідне доручення видав окупаційний керівник міста Олег Моргун. У документі сказано, що окупаційні чиновники з метою підготовки місць для жителів Курщини мають «надати пропозиції з оптимізації розміщення осіб, які залишилися без житла у результаті бойових дій у 2022 році». Також для цього окупаційна влада має підготувати перелік так званого «безхазяйного» житла.

Урзуф – курорт на узбережжі Азовського моря поблизу Маріуполя
Урзуф – курорт на узбережжі Азовського моря поблизу Маріуполя

Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін розповів «Новинам Приазов'я», що житла у Маріуполі не вистачає навіть для місцевих жителів.

Всі бази відпочинку на Азовському узбережжі у свій час зайняли окупаційні війська
Дмитро Забавін

«Якщо ми подивимось на реалії, всі бази відпочинку на Азовському узбережжі у свій час зайняли окупаційні війська. І дуже часто там були влучні «прильоти». З урахуванням того, що окупанти пошкодили та зруйнували 80% житлового фонду Маріуполя, в місті не те, що немає де розмістити біженців з Курської області, там немає житла корінним мешканцям Маріуполя і тим так званим заїжджим росіянам – робітникам або будівельної сфери, або вчителям, або лікарям», – зауважив Забавін.

Він впевнений, що заселення Маріуполя жителями Курщини не набуде масового характеру, а заяви окупаційної влади про готовність приймати біженців носять суто декларативний характер і не відповідають дійсності.

«Я припускаю, що максимум, що вони зроблять, то на камеру запишуть, як вони одну-дві багатодітні родини, які, втікали з Курської області – бігли-бігли й добігли до Маріуполя, що їх там прийняли. Тобто це – щоб зняти виключно пропагандистський ролик і потім показати, як «нові території» включилися у цей процес і допомагають знедоленим, хто там позбувся своїх домівок в Курській області. Оце вони можуть зробити», – вважає депутат.

Будинок, пошкоджений російськими обстрілами в тимчасово окупованому Маріуполі. Україна, 9 листопада 2022 року
Будинок, пошкоджений російськими обстрілами в тимчасово окупованому Маріуполі. Україна, 9 листопада 2022 року

Збір гуманітарної допомоги у Маріуполі для жителів Курщини також є піаром окупаційної влади, додав він.

«Мені розповідають маріупольці, що, вибачте, їсти немає що самим маріупольцям, ну, тобто живуть в такій вимушеній нужді. То це теж є піар-акція, тому що ніхто не зможе відірвати від себе, з урахуванням важких умов виживання в Маріуполі зараз, якісь продукти. Там маріупольцям не вистачає ані продуктів, ані засобів гігієни, ані ліків. Все це така сама піар-акція, як і з відбудовою Маріуполя», – зазначив Забавін.

Суджа: «магазини, аптеки не працюють»

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, серед них – райцентр Суджа. Російська влада оголосила у Курській області режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. Україна, за заявами офіційних осіб, не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, але хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Розбита українськими військовими колона вантажівок армії РФ у Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року
Розбита українськими військовими колона вантажівок армії РФ у Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року

Як живе Курська область під контролем українських військових, і чи зацікавлене місцеве населення залишати свої домівки і виїжджати на окуповані території України, ми запитали у журналіста Тараса Ібрагімова, який відвідав Курщину. Він розповів «Новинам Приазов'я», що жителі, які не змогли або не захотіли виїжджати, наразі адаптуються до умов, що склалися, і навряд чи будуть кудись їхати.

В Суджі не працює нічого – ні магазини,  ні аптеки
Тарас Ібрагімов

«В Суджі, зокрема, доволі спокійно. З того, що я спостерігав, це відносний тил, збройні сили попереду, лінія бойового зіткнення була попереду. Але все одно – це життя, скажімо так, у зоні бойових дій. Тобто там можуть бути обстріли, там літають час від часу дрони. Не завжди зрозуміло, чи це дрони ЗСУ, чи це дрони противника. Зрозуміло, що там вже не працює нічого – ні магазини, ні аптеки. Виживання і гуманітарна ситуація тепер залежить від того, як будуть постачати продукти і все інше, необхідне для життя, уповноважені органи», – сказав він.

«Почуваються покинутими»

Жителі Курської області, які залишилися у зоні бойових дій, переважно відчувають себе покинутими, каже журналіст. За його словами, ці люди «відчувають прострацію, розгубленість, нерозуміння того, як будувати своє буденне життя далі».

Вони певною мірою відчувають незадоволення від того, що їх не евакуювали
Тарас Ібрагімов

«Тобто в магазин ти не сходиш, якщо у тебе проблеми зі здоров'ям, не зрозуміло, куди їхати, до кого звертатися, ніхто тобі не допоможе. Принаймні зараз, коли така ситуація доволі нестабільна. Там війна, там виконуються воєнні задачі. І очевидно, що цивільні, принаймні певний період часу, залишені самі на себе. Тому, я думаю, що вони певною мірою відчувають незадоволення від того, що їх не евакуювали. Можливо, якби з боку Росії була більша якась системна, придумана евакуація з цих місцевих пунктів, то, можливо, виїхало б більше людей. Тому що ті, хто мають змогу, вони виїжджають одразу. Ті, хто має автівки, ті, хто більше якось переймається за своє життя, теж, може, їдуть у невідомість», – поділився Ібрагімов.

Пропозицію переїжджати на окуповані території України журналіст вважає пропагандою російської влади.

«З точки зору логістики робити такий крюк через всю Росію, вивозити цих людей знову ж таки в невідомість, тому що російська окупація, де б вона не була, це точно нестабільне соціальне життя. Як мінімум гуманітарна ситуація там складна. Чи хороше життя в окупації у Запорізькій або Донецькій області? Я переконаний, що ні. У людей на якомусь психологічному рівні, напевно, є думка, що це може закінчитися в якийсь момент і людина швиденько зможе повернутися до себе додому. Ну а повертатися з Курська в Суджу простіше, ніж з Запорізької області. Скільки ця операція ще буде тривати, не відомо. Я думаю, що ці люди будуть облаштовувати своє життя десь у Курській області або шукати родичів в Росії і намагатися облаштувати своє життя там», – зазначив він.

  • Українські війська 20 серпня продовжували наступати по всьому українському відрізку фронту в Курській області Росії й нещодавно мали додаткові просування, заявив у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW). Аналітики також зазначили, що російське військове командування продовжує ускладнювати й бюрократизувати свою поки що неефективну структуру командування і управління для російської відповіді на український наступ у Курській області.
  • Російська влада заперечує інформацію про перехід під контроль ЗСУ 90 населених пунктів у Курській області, або не коментує це. Проте на Курщині оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З регіону евакуювали тисячі людей.
  • У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG