Доступність посилання

ТОП новини

Дача для Путіна у Криму і «палац» у Геленджику: як їхній архітектор-італієць заборгував 60 мільйонів доларів?


Італійський архітектор Ланфранко Чирілло. Фото Федерації яхтингу Росії, квітень 2021 року
Італійський архітектор Ланфранко Чирілло. Фото Федерації яхтингу Росії, квітень 2021 року
Сергій Тітов («Система»)

Призначення на посаду віце-президента «Сбербанку», який має доступ до проєктів на мільярди доларів, італійця Ланфранко Чирілло спричинило чималий розголос. Передусім тому, що цей італієць з російським паспортом відомий як архітектор «палацу Путіна» у Геленджику. А ще тим, що в Італії його звинувачують у податкових злочинах і вже вдалися до конфіскації дуже дорогого майна. В Росії і собі податківці викрили фінансові махінації, які ведуть до фірми архітектора.

Тим часом завдяки своєму розслідуванню «Система» з'ясувала, що у портфоліо Чирілло є ще один грандіозний об'єкт – резиденція Путіна в анексованому Криму. Зв'язок із президентськими будовами загрожує Чирілло серйозними наслідками. Подробиці від російської служби Радіо Свобода.

Першого серпня, коли весь світ стежив за масштабним обміном ув'язнених між Росією та Заходом, на сайті «Сбербанку» з'явився короткий прес-реліз. У ньому йшлося, що у керівництві держбанку з'явився новий віце-президент – подія досить пересічна. Проте повідомлення містило кілька незвичайних деталей: призначенець мав італійське ім'я і мав очолити щойно створений та нетиповий для банку блок «Будівництво». Президент «Сбера» Герман Греф особисто привітав нового члена команди, відзначив його «відмінне почуття стилю» та характеризував нового співробітника як всесвітньо відомого архітектора, «в портфоліо якого багато шедеврів».

Будинок Ланфранко Чірілло в Геленджику, Чорне море, 2015 рік
Будинок Ланфранко Чірілло в Геленджику, Чорне море, 2015 рік

Італійський архітектор Ланфранко Чирілло, про якого йшлося у прес-релізі, справді відомий у світі. Його головним дітищем вважається палац у Геленджику, який, за версією розслідувачів, призначався Володимиру Путіну. Завдяки цьому «шедевру» журналісти часто називають Чирілло «архітектором Путіна». За словами самого архітектора, через асоціацію з російським президентом він зазнає переслідувань з боку італійської влади, яка в 2022 році звинуватила його в несплаті податків і фінансових махінаціях.

Поки в Італії триває розслідування, архітектор завбачливо осів у Росії. Втім, Чирілло рано розслаблятиметься. Як з'ясувала «Система», архітектор потрапив у поле зору і російських податківців також, а пов'язана з ним фірма підозрюється у податкових махінаціях на суму понад півмільярда рублів ($5,4 млн). Податкові претензії пов'язані із черговою резиденцією Путіна на Чорному морі. Цього разу в анексованому Криму.

Ланфранко Чирілло. Systema
Ланфранко Чирілло. Systema

«Справжній російський роботяга»

«Справжній російський роботяга, працюю, нічого поганого не робив. Я корінний москвич» – так описав себе Чирілло в 2016-му в інтерв'ю телеканалу «Дощ». Назвати 65-річного Чирілло росіянином і москвичем можна хіба що з натяжкою: він народився в італійському містечку Тревізо, закінчив венеціанський університет і спочатку займався дизайном меблів та інтер'єрів в Італії. У Москві Чирілло опинився в 1993-му завдяки нагоді – знайомий знайшов йому клієнта, який хотів «маленьку дачу» на Рубльовці. «Я як італійський традиційний авантюрист сказав: гаразд, приїду, подивимося. І так починав», – розповідав Чирілло.

Перший замовник, якого Чирілло називав лише на ім'я, Рустам, познайомив архітектора з президентом «Лукойла» Вагітом Алекперовим, для якого потрібно було спроектувати апартаменти. Потім до списку клієнтів італійця додалися і юридичні особи – «Лукойл», «Газпром», «Новатек», а також їхні топ-менеджери. Через кілька років після приїзду до Москви Чирілло відкрив офіс на Новому Арбаті, і незабаром бізнес став приносити десятки мільйонів доларів щороку. Вінцем творчості Чирілло можна вважати палац у Геленджику. Італієць не приховував, що проєктував резиденцію, але відмовлявся підтверджувати, що саме для Путіна.

Чорноморський особняк, нібито побудований для президента Росії Путіна в Геленджицькій бухті, згідно зі свіжим розслідуванням Фонду боротьби з корупцією 19 січня 2021 року
Чорноморський особняк, нібито побудований для президента Росії Путіна в Геленджицькій бухті, згідно зі свіжим розслідуванням Фонду боротьби з корупцією 19 січня 2021 року

2014-го Чирілло указом Путіна отримав російське громадянство. Це вигідно економічно, розповідав архітектор: «Люди працюють стільки, скільки їм потрібно і платять 13% податків: якщо ти ухиляєшся від них, ти ідіот». Податковий режим у рідній Італії архітекторові не подобався, а місцеві податківці, у свою чергу, підозрювали Чирілло в ухиленні від сплати податків. Конфлікт досяг апогею в лютому 2022-го, коли в рамках справи про податкові махінації Фінансова гвардія Італії провела обшуки на віллах Чирілло і вилучила його майно на загальну суму 141 млн євро, зокрема особистий вертоліт і картини Пікассо.

Чирілло, який на момент обшуків перебував за межами Італії, заявив, що італійська податкова не повинна мати до нього запитань, оскільки він понад 30 років живе і працює в Росії, де «завжди платив податки». Втім, виявилося, що російські податківці також можуть мати запитання до архітектора.

Ремонт з податками і штрафами

Влітку 2019-го Володимир Путін пробув у Криму довше, ніж зазвичай, повідомляли «Вести.Крым». За даними держканалу, російський президент ухвалював свою нову резиденцію після ремонту. Фахівці об'єднали в один президентський комплекс колишню дачу Михайла Горбачова та дачу покійного генсека Леоніда Брежнєва, відбудували котеджі для гостей президента, вертолітний майданчик та причал для яхт – так описували роботи «Вести.Крым».

Путін облюбував собі держдачі №6 та №8 у селищі Оліва недалеко від Фороса. Потім територія зазнала масштабної реконструкції, за яку відповідало держпідприємство при «Спецстрое». Структури «Спецстроя» займалися зведенням об'єктів Міноборони та «Роскосмосу», а також будували «палац Путіна» у Геленджику. Підрядником з ремонту кримських дач призначили керуючу компанію «Стар-Юг», якій довірили їхній «благоустрій», озеленення території та навіть підбір мармуру.

Інтер'єр палацу в Геленджику, згідно зі звітом розслідування Фонду боротьби з корупцією, 19 січня 2021 року
Інтер'єр палацу в Геленджику, згідно зі звітом розслідування Фонду боротьби з корупцією, 19 січня 2021 року

Новий господар, за версією «Вестей», залишився задоволений виконаною роботою. Щоправда, згодом після кримського візиту Путіна до «Стар-Юг» нагрянула податкова. Перевірка охоплювала 2016-2019 роки, тобто період, коли компанія займалася реконструкцією кримських держдач. Підсумки розслідування виявилися для «Стар-Югу» невтішними: податківці викрили фірму у виведенні коштів та донарахували порушнику 743 млн рублів ($8,4 млн) податків та штрафів. Компанія з висновками перевірки не погодилася та спробувала оскаржити їх у суді.

У чому податківці підозрюють «Стар-Юг» та на чиєму боці суд.

Податківці з'ясували, що частину робіт з реконструкції кримських держдач «Стар-Юг» передала субпідрядникам, у яких «відсутні сили та засоби для виконання зазначених робіт». Насправді їх виконувала сама «Стар-Юг» із залученням місцевих індивідуальних підприємців. Контракти з субпідрядниками були фіктивними та укладалися для мінімізації податків та виведення коштів »на розрахункові рахунки «технічних» компаній та фізичних осіб», уклали податківці. Представники «Стар-Юг» заперечували, що компанія брала участь у податкових махінаціях, а її субпідрядники були «одноденками». Справу розглянули суди трьох інстанцій, останній – касаційний – підтримав податківців. «Стар-Юг» намагається оскаржити рішення у Верховному суді.

У розгляді як третя особу фігурує Ланфранко Чирілло. Щоправда, на жодне із засідань архітектор не з'явився. У судових документах він згадується як власник підмосковного складу, куди надходили товари для благоустрою кримської резиденції Путіна. Насправді Чирілло та «Стар-Юг» пов'язує аж ніяк не тільки склад. Засновник і менеджери «Стар-Юга» раніше працювали на Чирілло, а дві його компанії виконували роботи на об'єктах у кримській Оліві (саме там знаходиться резиденція Путіна), причому один із контрактів було укладено з компанією «Стар-Юг». Більше того, номер Чирілло хтось записав у Getcontact як «Ланфранко Стар Юг», а 2017-го архітектор придбав у «Стар-Юга» вертоліт тієї ж марки, що 2022-го заарештували італійські силовики під час обшуку однієї з його вілл .

Гелікоптер обійшовся Чирілло в 30 млн рублів ($520 000), хоча двома роками раніше «Стар-Юг» купила машину за 105 млн ($1,6 млн). Угоду намагався оскаржити конкурсний керуючий «Стар-Юг» – з 2020 року (тобто приблизно з того часу, як розпочалася податкова перевірка) компанія перебуває у процедурі банкрутства. На майно банкрута претендує не лише податкова, а й те саме держпідприємство при «Спецбуді», яке відповідало за реконструкцію резиденції Путіна в Оліві. З документів випливає, що роботи «Стар-Юга» на кримських держдачах досі не прийняті замовником. Мабуть, тому держпідприємство має намір стягнути з підрядника 5,2 млрд. рублів ($60 млн.).

Для Чирілло це погана новина: йому може загрожувати субсидіарна відповідальність за борги «Стар-Юга». Цього вимагає конкурсний керуючий компанії-банкрута, суд розгляне заяву після того, як установить точний розмір боргів перед податковою та держпідприємством.

«Побічна жертва війни»

Головний «шедевр» Чирілло, який він нібито спроєктував для Путіна, має непросту долю. Палац у Геленджику був вражений пліснявою, і його довелося повністю перебудовувати, йшлося у розслідуванні Олексія Навального. На думку політика, причина була у тому, що палац спроектували з помилками. Сам Чирілло стверджував, що займався архітектурою та інтер'єрами, але не будівництвом.

Інтер'єр палацу в Геленджику
Інтер'єр палацу в Геленджику

За словами одного з працівників, демонтажні роботи у «палаці Путіна» розпочалися 2018-го. Того ж року «Стар-Юг» здавала свої роботи у кримській резиденції Путіна. Як мінімум на трьох об'єктах – держдачі № 6, пляжному будиночку та елінгу – були виявлені недоліки, випливає з документів із банкрутної справи «Стар-Юга». Приблизно водночас у російських структур Чирілло почалися проблеми із держорганами.

Восени 2018-го Центробанк відкликав ліцензію у банку «Союзний», яким Чирілло володів разом із дружиною співробітника ФСТ Тетяною Кузнєцовою, яка за сумісництвом керувала «палацом Путіна». Влітку 2019-го суд ухвалив конфіскувати у компанії, яка належала Чирілло, котеджне селище в Підмосков'ї, як того вимагало Росмайно. Раніше суди то підтримували, то відхиляли позов, але після 2019 стали займати виключно позицію держвідомства.

Мене переслідують, тому що я відомий як архітектор Путіна
Чирілло

2021-го податкова примусово закрила архітектурне бюро Чирілло через недостовірні відомості про адресу. До цього часу італійський архітектор, як він сам розповідав «Медузі», майже розірвав зв'язок із Росією та осів у Дубаї. Втім, після того, як італійська влада звинуватила архітектора в контрабанді, підробці документів та ухиленні від сплати податків на 50 млн євро, порушила на нього кримінальну справу і залучила для його розшуку Інтерпол, Чирілло повернувся до Москви. Він стверджує, що «не зробив нічого поганого» і став «побічною жертвою війни в Україні». «Мене переслідують, тому що я відомий як архітектор Путіна», – скаржився Чирілло.

На тлі розладу з Італією, яку російська влада вважає недружньою країною, у Чирілло стрімко налагоджуються справи в Москві. У Сбербанку він займатиметься блоком з інвестиціями в $10 млрд і штатом у 36 тисяч співробітників.

Логотип Сбербанку
Логотип Сбербанку

«У нас 137 проєктів у Росії, Індії та Китаї. Ми будуємо вілли та готелі на Чорному морі, курорт у Сибіру на кордоні з Монголією», – розповідав Чирілло італійською Corriere della Sera. Коротке інтерв'ю з нагоди призначення новий топ-менеджер російського держбанку давав по телефону, будучи на відпочинку в анексованому Криму.

Я працюю в «Сбері», тому що я професіонал і знаюся на своїй справі. Нічого більше
Черілло

Журналіст «Системи» зателефонував Чирілло через тиждень після цього інтерв'ю. Архітектор знову був у Криму, і дзвінок, за його словами, застав його за кермом. Проте він був готовий до короткого інтерв'ю російською, але як тільки мова зайшла про «Сбербанк», зв'язок обірвався. Втім, ближче до ночі Чирілло з'явився знову і вирішив порозумітися в месенджері англійською. У повідомленні він назвав себе «росіянином» і звично розкритикував італійську владу, яка нібито переслідує його за роботу «на найвідомішого росіянина». Зі «Стар-Югом» він перетинався, але це була «консультація за чашкою кави» із загальних питань «багато років тому». Всі інші події навколо «Стар-Юга не мають до нього стосунку, повідомив Чирілло і окремо наголосив, що в Росії проти нього не порушено жодної кримінальної справи.

«Я працюю в «Сбері», тому що я професіонал і знаюся на своїй справі. Нічого більше», - підсумував архітектор.

На момент публікації у прес-службі «Сбера» не відповіли на запит «Системи».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG