Доступність посилання

ТОП новини

Якими наслідками для кого обернеться Курський прорив. Чи запровадить Зеленський там військові комендатури?


Володимир Зеленський припускає створення військових комендатур в Курській області
Володимир Зеленський припускає створення військових комендатур в Курській області
  • «Зона безпеки» на Курщині та гуманітарні коридори

Українські військові продовжують просуватися вглибину Курської області подекуди на 1 – 2 кілометри з початку доби. Сили оборони України створюють «зону безпеки» на території РФ, прилеглій до території України, заявляє віцепрем'єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Вона зазначила, що у цій зоні перебувають цивільні росіяни, які є під захистом міжнародного гуманітарного права, якого Україна повністю дотримується. А омбудсмен Дмитро Лубінець додає, що українські військові чітко дотримуються зобов'язань, передбачених Женевськими та Гаазькими конвенціями 1907 року.

Сам президент Зеленський каже, що влада обдумує можливість створення військових комендатур у Курській області РФ, якщо у цьому буде необхідність.

На нараді у президента 14 серпня щодо «буферної зони» на Курщині, яку створюють, щоб захистити українські прикордонні громади від щоденних ворожих обстрілів, обговорили питання доступу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, ООН та інших міжнародних організацій. Йдеться про проведення гуманітарних заходів, таких як постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних речей для цивільного населення.

То що Україна планує робити з територіями Курської області? І як далеко зайти мають намір ЗСУ?

  • Які ризики Курської операції?

Успіх Курського прориву західна преса часто називає переломним ходом у війні Росії проти України. Але попри це і досі задається запитанням: як довго українська армія зможе утримувати зайняті території?

Багатьох дивує і те, як підготовка до цієї операції змогла залишатися в таємниці аж до самої реалізації.

Зокрема вперше від початку Курської операції висловився щодо неї президент США Джо Байден, сказавши, що «це створює справжню дилему для Путіна».

То як позначиться теперішня ситуації на владі президента РФ і яка ж дилема виникла перед ним?

  • Думки і реакції українців

Опитування українців про те, що робити із захопленими територіями Курської області?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» на @Радіо Свобода:

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG