Доступність посилання

ТОП новини

«Шокуюче вторгнення» України на територію РФ. У світі коментують події на Курщині


Очільник Росії Володимир Путін під час розмови через відеозв'язок із губернатором Курської області Олексієм Смірновим. Москва, 8 серпня 2024 року
Очільник Росії Володимир Путін під час розмови через відеозв'язок із губернатором Курської області Олексієм Смірновим. Москва, 8 серпня 2024 року

Атакою на Курську область Україна змінила хід війни, перехопила ініціативу та показала неспроможність Кремля захистити російську територію, вважають експерти, яких цитують міжнародні медіа, на що звертає увагу «Голос Америки». CNN додає: Україна осоромила керівника Росії Володимира Путіна, а саме вторгнення є «принизливим для російської держави».

«Хоча незрозуміло, як триватиме наступ, Україна успішно змінила наратив війни, увірвавшись на територію Росії», – цитує видання The Hill Алену Кудзько, віцепрезидентку аналітичного центру GLOBSEC. За її словами, до атаки «було відчуття, що війна стала досить передбачуваною, і з багатьох сторін вже сприймалася як заморожена». Натомість українці, каже експертка, продемонстрували, що «насправді є простір для того, щоб зробити цю війну непередбачуваною і… щоб здивувати Росію».

Це завдало удару по Кремлю
Associated Press

Агенція AP пише, що «стрімкий транскордонний рейд, який відбувається у той час, коли сили Києва намагаються стримати наступ Росії на сході, демонструє здатність України перехопити ініціативу».

«Це також завдало удару по Кремлю, – йдеться у статті АР, – підкресливши його неспроможність захистити територію країни та розвіявши наратив Путіна про те, що Росія залишилася практично незачепленою військовими діями».

Розбита українськими військовими колона вантажівок армії РФ у Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року
Розбита українськими військовими колона вантажівок армії РФ у Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року

Оглядачі CNN припускають, що Україна спрямувала кілька досвідчених бригад на російську територію «з очевидною метою осоромити Кремль і змусити Міноборони Росії передислокувати ресурси».

Це було принизливо для російської держави
CNN

«Перш за все, це було принизливо для російської держави, яка називає себе гордою захистом батьківщини», – йдеться у статті.

Крім того, Україна таким чином забезпечує тилу «дуже необхідний моральний підйом», наголошує CNN.

А союзникам «курська операція» демонструє, що України «все ще має енергію та фантазію, щоб здивувати свого ворога та осоромити Кремль у той час, коли багато новин з передової були похмурими для Києва».

Пункт пропуску на кордоні України з Росією в Сумській області, 11 серпня 2024 року
Пункт пропуску на кордоні України з Росією в Сумській області, 11 серпня 2024 року

Росія перекинула додаткові танки, артилерію та ракетні системи, оголосивши «антитерористичні заходи» у відповідь на шокуюче вторгнення українських військових, пише Al Jazeera з посиланням на російські джерела.

Водночас Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що Кремль вирішив оголосити саме «режим контртерористичної операції» (КТО), щоб «применшити масштаб українського вторгнення до Курської області».

«Курськ може виявитися прокляттям Путіна»

«Курськ може виявитися прокляттям Путіна», – каже професор політології Ратґерського Університету (Ньюарк, США) Олександр Мотиль, нагадуючи історію з підводним човном «Курськ», котрий затонув під час навчань у серпні 2000 року, через рік після приходу до влади Путіна.

Тоді не вижив жоден із 118 підводників, які перебували на борту. Хоча сам Путін, каже професор, ймовірно сподівається, що ситуацію скорше порівнюватимуть з Курською битвою середини 1943 року, в якій радянські війська завдали поразки німецьким військам.

Порівняння з потоплянням підводного човна «Курськ» лунають і від інших експертів, які причинно-наслідковий зв'язок між гибеллю субмарини та долею низки знищених російських кораблів на війні вбачають зокрема у байдужості російської влади до людських життів.

Українські військовослужбовці біля кордону з Росією в Сумській області, 11 серпня 2024 року
Українські військовослужбовці біля кордону з Росією в Сумській області, 11 серпня 2024 року

«Росія може «вистрелити собі в ногу»

Маргарита Ассенова, старша наукова співробітниця The Jamestown Foundation, вважає, що Росія може використати нинішню ситуацію, щоб перервати власний транзит газу до Європи та звинуватити у цьому Україну.

«Це те, що Москва зробила в 2006 і 2009 роках, спричинивши дві великі газові кризи в Європі», – нагадує експертка.

Це може призвести до рішення ЄС про повну заборону поставок російського газу
Маргарита Ассенова

Але, додає вона, європейський енергетичний ринок наразі вже «дуже інший», і припинення цих обмежених поставок російського газу, який все ще йде транзитом через Україну, не матиме значного впливу на Європу.

«Європейський союз значною мірою відмовився від поставок російського природного газу та замінив його імпортом зі Сполучених Штатів, Катару, Алжиру та Азербайджану. Якщо Москва зараз припинить поставки газу в Європу, вона знову вистрелить собі в ногу. Це може призвести до більш швидкого рішення ЄС про повну заборону поставок російського газу», – каже Ассенова.

У Курській області Росії з 6 серпня продовжуються бойові дії після повідомлення про те, що до регіону зайшла українська армія. На тлі наступу в області 9 серпня оголосили надзвичайну ситуацію федерального масштабу.

Офіційно інформацію про бойові дії в Курській області Росії Київ не коментує. Президент України Володимир Зеленський на четвертий день рейду вперше згадав цю ділянку фронту, але не назвав її прямо. За словами Зеленського, на засіданні Ставки він заслухав доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, у тому числі «про українські оборонні дії на напрямках, звідки Росія била по українській території». Зеленський не уточнив, про які саме напрямки йдеться.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG