Доступність посилання

ТОП новини

Для захисту прикордоння України Сили оборони створюють «зону безпеки» на території РФ – Верещук


Українські військовослужбовці на бронетехніці в Сумській області, неподалік від кордону з Росією, 12 серпня 2024 року
Українські військовослужбовці на бронетехніці в Сумській області, неподалік від кордону з Росією, 12 серпня 2024 року

Задля захисту прикордонних областей України – насамперед прикордоння Сумщини – Сили оборони України створюють «зону безпеки» на території РФ, прилеглій до території України, повідомила у телеграмі віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Вона зазначила, що у цій зоні перебувають цивільні росіяни, які є під захистом міжнародного гуманітарного права, якого Україна повністю дотримується.

Тому, за її словами, силами українських військових планується:

  • проведення гуманітарних операцій з метою підтримки цивільних осіб у межах зазначеної зони;
  • відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних осіб: як у бік Росії, так і в бік України;
  • допуск міжнародних гуманітарних організацій в зазначену зону з метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.


Про це вона повідомила після наради у президента України щодо ситуації в Курській області, у ході якої, серед іншого, обговорювалася гуманітарна допомога. Верещук, як видно на опублікованому відео, брала участь у цій зустрічі.

Українська армія, за даними російської сторони, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Спочатку українська сторона зберігала тишу щодо подій у Курській області РФ. 12 серпня Київ вперше підтвердив проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії.

13 серпня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розповів, що під контролем України уже перебувають 74 населені пункти у Курській області РФ. Натомість днем раніше виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

Читайте також: ЗСУ завершили «пошук і знищення» противника у Суджі на Курщині – Сирський

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) в своєму останньому звіті зауважили, що спостерігали за заявами та геолокаційними відеоматеріалами, які вказують на те, що станом на 13 серпня українські сили діють приблизно в 41 населеному пункті Курської області або поблизу них, хоча в цьому районі є багато надзвичайно малих населених пунктів і місцевостей, які ISW не включила до цього підрахунку.

«Розбіжності між українськими офіційними звітами та спостережуваними заявами ISW і геолокованими записами не є спростуванням українських офіційних звітів, а скоріше є результатом властивих обмежень методології відкритого коду ISW та прагнення використовувати лише загальнодоступну інформацію. ISW не оцінює, що українські сили контролюють всю територію в межах максимального обсягу заявлених українських просувань відповідно до визначення «контролю», яке використовує ISW», – йдеться у звіті.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG