Доступність посилання

ТОП новини

США, Ізраїль та Єгипет обговорюють моніторинг на кордоні з Газою – FT


Ізраїльські солдати на кордоні з Сектором Гази, травень 2024 року
Ізраїльські солдати на кордоні з Сектором Гази, травень 2024 року

США, Ізраїль та Єгипет обговорюють механізм моніторингу Філадельфійського коридору на кордоні між Сектором Гази та Єгиптом, пише Financial Times із посиланням на джерела.

За словами співрозмовників видання, у плани входять будівництво підземного високотехнологічного бар'єра, розгортання додаткових датчиків для відстеження будівництва тунелів, а також розміщення єгипетських військ на кордоні зі Смугою Гази.

За словами джерел, США, ймовірно, опікуватимуться фінансуванням можливого проєкту.

Міністр зі стратегічних питань Ізраїлю Рон Дермер заявив агентству Bloomberg, що ізраїльська сторона готова до переговорів щодо контролю над Філадельфійським коридором, але тільки після закінчення війни з угрупованням «Хамас», визнаним терористичним у США та Євросоюзі. Міністр також зазначив, що Ізраїлю необхідно зберегти військову присутність у регіоні, щоб не допустити переозброєння «Хамасу».

Ізраїль проводить у Секторі Гази бойову операцію. Вона розпочалася у відповідь на напад бойовиків на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Тоді загинула понад тисяча людей. Понад 250 були захоплені в заручники та відвезені до Гази. Понад 100 із них вдалося звільнити внаслідок домовленостей ізраїльської та палестинської сторін.

У полоні угруповання «Хамас» залишаються понад 100 людей. Понад 30 із них, імовірно, загинули.

31 серпня ізраїльські солдати знайшли у Газі тіла шести заручників. Військові стверджують, що їх убили нещодавно.

Форум

XS
SM
MD
LG