Доступність посилання

ТОП новини

Нетаньягу просить вибачення, що не зміг урятувати заручників


Демонстранти в Тель-Авіві далі вимагають звільнення родичів, які перебувають із 7 жовтня у заручниках угруповання «Хамас». Епізод акцій протесту 2 вересня 2024 року
Демонстранти в Тель-Авіві далі вимагають звільнення родичів, які перебувають із 7 жовтня у заручниках угруповання «Хамас». Епізод акцій протесту 2 вересня 2024 року

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху на пресконференції ввечері 2 вересня попросив вибачення за те, що не зміг врятувати шістьох заручників, тіла яких були знайдені в Газі у вихідні.

«Я перепрошую за те, що не повернув їх живими. Ми були близькі до цього, але нам не вдалося. «Хамас» (угруповання, визнане терористичним у ЄС та США – ред.) заплатить за це дуже високу ціну», – сказав голова ізраїльського уряду.

Нетаньягу також заявив, що ізраїльські війська мають зберегти контроль над Філадельфійським коридором на кордоні Єгипту та Сектора Гази. Ця ділянка кордону стала основним каменем спотикання у переговорах про припинення вогню, зазначає Бі-Бі-Сі.

«Досягнення цілей війни відбувається через Філадельфійський коридор... Контроль над ним гарантує, що заручників не буде вивезено з Гази», – сказав Нетаньягу.

Представник збройного крила «Хамасу», «Бригад аль-Кассама» Абу Убайда заявив 2 вересня, що угруповання оновило інструкції для охоронців про те, як поводитися із заручниками, якщо ізраїльські сили наблизяться до їхніх позицій у Газі.

Як повідомляє Reuters, представник «Хамасу» не навів подробиць про зміст інструкцій, але нагадав, що вони були схвалені ще в червні, у відповідь на спецоперацію ізраїльських військових зі звільнення заручників. Тоді, за словами представника «Хамасу», серед палестинців були «десятки жертв, серед яких жінки та діти».

Нетаньягу, за словами Убайди, «виявляє наполегливе прагнення звільняти заручників шляхом військового тиску – замість підписання угоди (про припинення вогню). Це означає, що заручники повернуться додому в трунах. Родини заручників мають обрати: чи хочуть вони повернення своїх близьких живими», – заявив представник угруповання.

В Ізраїлі тривають масові протести і страйк із вимогою до уряду Біньяміна Нетаньягу укласти перемир’я з «Хамасом» заради порятунку заручників, які залишаються в руках бойовиків. Унаслідок нападу угруповання на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року близько 1200 ізраїльтян загинули, приблизно 250 були взяті в полон і вивезені до Гази.

Форум

XS
SM
MD
LG