Доступність посилання

ТОП новини

США звинуватили в тероризмі лідерів «Хамасу»


Генеральний прокурор США Меррік Гарланд
Генеральний прокурор США Меррік Гарланд

Влада Сполучених Штатів 3 вересня висунула офіційні звинувачення в тероризмі та змові з метою вбивства громадян США щодо чинного лідера угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС) Ях’ї Сінвара та ще п’ятьох високопоставлених діячів «Хамасу» (деякі з них уже мертві).

Обвинувальний висновок опублікувало міністерство юстиції США, документ надісланий до федерального суду в Нью-Йорку, повідомляє «Голос Америки». Кримінальна справа пов’язана з нападом «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня 2023 року та загибеллю щонайменше 43 громадян США внаслідок цього нападу.

Лідери угруповання звинувачуються, серед іншого, в «організації та підтримці великої кампанії тероризму та насильства, кульмінацією якої стала різанина 7 жовтня». Крім Сінвара, звинувачення висунуті на адресу голови офісу «Хамасу» з роботи з діаспорою Халеда Машаля та голови комітету «Хамасу» зі зв’язків за кордоном Алі Баракі. Ще трьох обвинувачених – колишнього голову політбюро «Хамасу» Ісмаїла Ханію, колишнього голову військового крила «Хамасу» Мохаммеда Дейфа і його колишнього заступника Марвана Іссу – вбили впродовж нинішнього року. Ізраїль узяв на себе відповідальність за вбивство Дейфа та Ісси, але офіційно не коментував загибель Ханії в Тегерані.

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд наголосив на тяжкості звинувачень: «7 жовтня терористи «Хамасу», очолювані цими обвинуваченими, вбили майже 1200 осіб, у тому числі понад 40 американців, і викрали сотні цивільних осіб. Минулими вихідними ми дізналися, що «Хамас» убив ще шістьох осіб, яких вони викрали і тримали в полоні майже рік, включно з Хершем Ґолдберґом-Поліною – 23-річним громадянином Ізраїлю та США».

«Ми розслідуємо вбивство Херша, як і кожне жорстоке вбивство американців «Хамасом» як акт тероризму», – додав він.

Висунуті звинувачення включають змову з метою надання матеріальної підтримки іноземній терористичній організації, змову з метою вбивства громадян США та змову із застосування зброї масового ураження. У разі визнання винними їм загрожує довічне ув’язнення або страта. Розслідування у справі очолює ФБР.

Про звинувачення оголошено на тлі непрямих переговорів про припинення вогню та звільнення заручників між Ізраїлем та «Хамасом». Сполучені Штати здійснюють посередницькі зусилля, прагнучи переконати Ізраїль пристати на угоду. При цьому Вашингтон наголошує, що Ізраїль має право на самооборону і категорично засуджує дії «Хамасу».

Форум

XS
SM
MD
LG