Доступність посилання

ТОП новини

Польща допомогла підривнику «Північних потоків» втекти від переслідування ФРН – Der Spiegel


Витік газу на поверхню моря після підриву «Північних потоків», архівне фото
Витік газу на поверхню моря після підриву «Північних потоків», архівне фото

Учасник підривів газопроводів «Північний потік», який є громадянином України, втік з Німеччини за підтримки Польщі, стверджує видання Der Spiegel. За повідомленням, дайвера попередили про випущений на його ім’я наказ про затримання у ФРН.

За даними Der Spiegel, пізніше українця доставили з Польщі до кордону з Україною автомобілем із дипломатичними номерами українського посольства у Варшаві. Видання називає ім’я підозрюваного в диверсії – Володимир Ш. Імовірно, може йтися про Володимира Журавльова, ім’я якого раніше опублікувала газета The Wall Street Journal.

Згідно з розслідуванням Der Spiegel, німецького телеканалу ZDF та данської телерадіомовної компанії DR, громадянин України двічі перебував у Німеччині після здійснення диверсії – восени 2023 року та навесні 2024 року. Востаннє він відвідував у травні родичку своєї дружини в Берліні — проїздом дорогою до Копенгагена.

21 червня, за кілька днів після того, як українець залишив Німеччину, генеральний прокурор ФРН видав наказ про його затримання. Європейський наказ про арешт цього ж дня було надіслано до Польщі.

Видання пише з посиланням на інформацію спецслужб, що польська прокуратура висловила готовність негайно затримати громадянина України, але цього не сталося. На початку липня німецька сторона своїми каналами дізналася, що Польща не збирається співпрацювати в цій справі.

6 липня підозрюваний у диверсії перетнув кордон Польщі та України. Берлін переконаний, що Варшава попередила розшукуваного. За інформацією Der Spiegel, польські офіційні особи не планували затримувати дайвера, а дехто називав його «героєм». Дії Польщі викликали обурення правоохоронних органів Німеччини, пише видання.

Якби наказ про затримання був виданий раніше, німецькі слідчі могли б затримати українця у Німеччині ще у травні. Тоді про його ймовірну участь у диверсії було відомо, але органи безпеки ФРН не мали наказу про арешт.

Наприкінці вересня 2022 року було пошкоджено три з чотирьох ниток газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2». Магістраль не підлягає відновленню. Розслідування Швеції, Данії та Німеччини показали, що газопроводи були підірвані, але винні ще встановлюються. Росія у розслідуванні не брала участі. Москва покладає відповідальність за те, що сталося, на США та їхніх союзників. Вашингтон свою причетність заперечує.

Влада України якусь причетність до організації диверсії відкидає.

Форум

XS
SM
MD
LG