Доступність посилання

ТОП новини

В Офісі президента відреагували на публікацію WSJ – заперечують причетність Києва до підриву «Північних потоків»


Михайло Подоляк зауважує, що Україна не отримала жодної стратегічної чи тактичної переваги від вибухів.
Михайло Подоляк зауважує, що Україна не отримала жодної стратегічної чи тактичної переваги від вибухів.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заперечив причетність своєї України до вибухів, які пошкодили газопровід Nord Stream 2. Про це він сказав в коментарі агенції Reuters.

«Україна не має жодного відношення до вибухів на «Північному потоку», – сказав Подоляк, додавши, що Україна не отримала жодної стратегічної чи тактичної переваги від вибухів.

«Такий акт можна здійснити лише за наявності великих технічних і фінансових ресурсів... і в кого це все було на момент підриву? Тільки в Росії», – додав він.

Газета The Wall Street Journal 14 серпня опублікувала матеріал, у якому стверджується, що нібито президент України Володимир Зеленський спочатку схвалив план підриву «Північних потоків», але потім після прохання ЦРУ спробував зупинити диверсію. За версією WSJ, Зеленський наказав командувачу ЗСУ тоді Валерію Залужному зупинити диверсію, але той нібито проігнорував наказ.

Залужний сказав у коментарі виданню, що йому нічого не відомо про жодну таку операцію, і що будь-які припущення про протилежне є «простою провокацією».

Днями стало відомо, що суд у Німеччині видав перший ордер на арешт у справі про підрив газопроводів «Північний потік – 1» і «Північний потік – 2», підозрюваним є громадянин України Володимир З. Берлін попросив польську владу заарештувати українця, який, як стверджується, останнім часом жив неподалік Варшави, на підставі ордера.

Читайте також: Польща підтвердила отримання запиту Німеччини про арешт у справі підриву «Північних потоків»

Німецькі слідчі вважають, що цей чоловік був одним із водолазів, які у вересні 2022 року заклали вибухові пристрої на трубопроводах, що пролягають з Росії до Німеччини дном Балтійського моря, повідомили німецькі медіа. Українець у короткій телефонній розмові з журналістами заявив, що не причетний до підриву «Північних потоків».

Німецька прокуратура не знайшла зв’язків підозрюваних із державними структурами України.

У березні 2023 року видання The New York Times із посиланням на неназваних американських офіційних осіб повідомило: нові дані розвідки свідчать про те, що проукраїнська група здійснила напад на газопроводи Nord Stream минулого року. Як повідомило видання, при цьому немає ніяких доказів причетності президента України Володимира Зеленського чи його соратників до операції, або що ті, хто вчинив напад, діяли за вказівкою українських урядовців.

Після того Зеленський заявив, що Україна не має стосунку до ймовірних диверсій на російських газопроводах, а подібні повідомлення з’являються в медіа, «щоб було уповільнення допомоги Україні».

Наприкінці вересня 2022 року було пошкоджено три з чотирьох ниток газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2», неушкодженою залишилася одна з труб «Північного потоку-2». Цей газопровід не було запущено в експлуатацію: через вторгнення Росії в Україну на нього накладено санкції. «Північний потік-1» був основною магістраллю постачання російського газу до Німеччини, звідки він розподілявся далі країнами Євросоюзу.

На початку 2024 року Данія і Швеція, в чиїх економічних зонах стався підрив газопроводів, припинили свої розслідування.

Росія у розслідуванні не бере участі. Москва покладає відповідальність за те, що сталося на США, Велику Британію й Україну. Ті свою причетність заперечують. «Північні потоки» відновленню не підлягають.

Форум

XS
SM
MD
LG