Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині видали перший ордер на арешт у справі про підрив «Північних потоків» – ЗМІ


Газ, що виходить із «Північних потоків», вересень 2022 року
Газ, що виходить із «Північних потоків», вересень 2022 року

Суд у Німеччині видав перший ордер на арешт у справі про підрив газопроводів «Північний потік – 1» і «Північний потік – 2», підозрюваним є громадянин України Володимир З., з’ясували німецькі видання ARD, Süddeutsche Zeitung і Die Zeit.

За їхніми даними, Володимир З. останнім часом жив неподалік Варшави – і в червні німецькі прокурори попросили польську владу заарештувати його на підставі ордера. Польща мала зробити це протягом 60 днів, але не зробила. Зараз місце перебування підозрюваного – невідоме. Журналістам у короткій телефонній розмові він заявив, що не причетний до підриву «Північних потоків».

Крім нього, у справі проходять ще двоє підозрюваних – також українців, подружжя Світлана У. і Євген У., які, як стверджується, керують школою дайвінгу в Україні, в якій Володимир З. працював чи досі працює інструктором. Світлана У. сказала журналістам, що з Володимиром З. не знайома, про атаку на «Північні потоки» нічого не знає і взагалі тоді була в Болгарії. Її чоловік погодився відповідати на запитання лише письмово.

За інформацією німецьких ЗМІ, у вересні 2022 року троє підозрюваних подорожували Балтійським морем на німецькій вітрильній яхті «Андромеда» – і нібито прикріпили вибухівку до газопроводів, що проходять дном Балтійського моря з Росії. Внаслідок вибухів були пошкоджені три з чотирьох ниток «Північних потоків».

Німецька прокуратура не знайшла зв’язків підозрюваних із державними структурами України. Президент України Володимир Зеленський і голова української розвідки Кирило Буданов заперечували причетність уряду до вибухів.

На початку 2024 року Данія і Швеція, в чиїх економічних зонах стався підрив газопроводів, припинили свої розслідування.

Росія у розслідуванні не бере участі. Москва покладає відповідальність за те, що сталося на США, Велику Британію й Україну. Ті свою причетність заперечують. «Північні потоки» відновленню не підлягають.

Форум

XS
SM
MD
LG