Доступність посилання

ТОП новини

«Вибачтеся і сидіть тихо»: Туск щодо справи підриву «Північних потоків»


Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск прокоментував події навколо розслідування вибухів на газопроводах «Північний потік»
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск прокоментував події навколо розслідування вибухів на газопроводах «Північний потік»

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск прокоментував події навколо розслідування вибухів на газопроводах «Північний потік».

«Усім ініціаторам і покровителям «Північного потоку-1» і «Північного потоку-2». Єдине, що ви маєте зробити сьогодні – вибачитися і сидіти тихо», – написав прем’єр-міністр Польщі в соцмережі Х.

Його підтримав і голова президентського Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра.

«Погані новини для адресатів: у Польщі також є одностайність у цьому питанні», – написав він у соцмережі Х.

Ці коментарі з’явилися на тлі заяв колишнього керівника німецької розвідки Аугуста Ганнінга, який сверджує, що Польща може бути причетною до диверсійної операції із підриву газогонів «Північний потік». Ганнінг очолював розвідку за часів уряду Герхарда Шредера, який підписав угоду з РФ про «Північний газопровід».

Раніше Польща отримала європейський ордер на арешт, виданий Німеччиною у справі про підрив газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2» у Балтійському морі, підтвердила 14 серпня речниця польської прокуратури.

Згідно з повідомленнями німецьких ЗМІ, опублікованими 14 серпня, Німеччина в червні звернулася до Польщі з проханням заарештувати українського інструктора з дайвінгу, який нібито був частиною команди, яка підірвала газопроводи два роки тому.

Польська прокуратура заявила, що він не був арештований у Польщі, оскільки на початку липня виїхав з її території в Україну.

Німецькі слідчі вважають, що цей чоловік був одним із водолазів, які у вересні 2022 року заклали вибухові пристрої на трубопроводах, що пролягають з Росії до Німеччини дном Балтійського моря, повідомили німецькі газети Die Zeit і Süddeutsche Zeitung, а також громадський мовник ARD із посиланням на неназвані джерела. Українець, якого ідентифікують як Володимир З., у короткій телефонній розмові з журналістами заявив, що не причетний до підриву «Північних потоків».

Німецька прокуратура не знайшла зв’язків підозрюваних із державними структурами України. Президент України Володимир Зеленський і голова української розвідки Кирило Буданов раніше заперечували причетність уряду до вибухів.

На початку 2024 року Данія і Швеція, в чиїх економічних зонах стався підрив газопроводів, припинили свої розслідування.

Росія у розслідуванні не бере участі. Москва покладає відповідальність за те, що сталося, на США, Велику Британію й Україну. Ті свою причетність заперечують. «Північні потоки» відновленню не підлягають.

Форум

XS
SM
MD
LG