Доступність посилання

ТОП новини

Генсек ООН Ґутерріш закликав до «справедливого миру» в Україні на саміті БРІКС


Генсек ООН Антоніу Гутерреш, який прибув для участі у саміті БРІКС, під час церемонії зустрічі в аеропорту Казані, 23 жовтня 2024 року
Генсек ООН Антоніу Гутерреш, який прибув для участі у саміті БРІКС, під час церемонії зустрічі в аеропорту Казані, 23 жовтня 2024 року

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерріш закликав до «справедливого миру» в Україні під час саміту БРІКС, який проходить у російській Казані.

«Нам потрібен мир в Україні. Справедливий мир відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної асамблеї. Ми повинні скрізь відстоювати цінності Статуту ООН, верховенство права і принципи суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності всіх держав», – заявив він, звертаючись до учасників саміту БРІКС.

Ґутерріш також закликав до «негайного припинення вогню» в Газі та Лівані, а також миру у Судані.

При цьому він заявив, що слід «зміцнити й оновити механізм миру», що включає реформи, спрямовані на те, щоб Рада безпеки ООН відображала сучасний світ.

36 світових лідерів прибули до столиці російського регіону Татарстан Казані на 16-й щорічний саміт БРІКС, який стартував 22 жовтня і триває до 24 жовтня. Серед учасників – як лідери важливих світових держав, Китаю та Індії, Сі Цзіньпін і Нарендра Моді, так і представники нижчого рівня – міністр торгівлі та промисловості «Талібану» Нуруддін Азізі, віцепрем’єр Сербії Александар Вулін.

22 жовтня до Казані також прибув генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш, який у червні не приїхав на організований Україною і Швейцарією Саміт миру (із окремим коментарем з цього приводу виступило Міністерство закордонних справ України).

Після початку повномасштабної війни Росії проти України як Рада безпеки, так і ООН загалом почали зазнавати все більш різкої критики. Зокрема через те, що Росії як постійний член Радбезу неодноразово застосовує право вето, блокуючи невигідні їй пропозиції міжнародного співтовариства. Наприклад, щодо питань війни РФ проти України. У грудні 2022 року Україна закликала позбавити Росію статусу постійного члена Ради безпеки та виключити її з ООН. Однак, за чинним статутом ООН, це неможливо зробити без згоди самої Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG