Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС сподіваються, що члени БРІКС та Ґутерріш закличуть Путіна припинити війну


Ілюстраційне фото. Президенти Росії Володимир Путін і Ірану Масуд Пезешкян на саміті БРІКС у Казані, 2024 рік
Ілюстраційне фото. Президенти Росії Володимир Путін і Ірану Масуд Пезешкян на саміті БРІКС у Казані, 2024 рік

Європейський Союз закликає країни, які беруть участь у саміті BRICS у Росії, звернутися до президента Владіміра Путіна із закликом припинити війну проти України – про це заявив речник ЄС Пітер Стано на брифінгу 23 жовтня.

«Віримо, що всі учасники саміту в Казані використають цю подію, щоб ще раз закликати Путіна негайно припинити війну проти українського народу», – сказав він.

Він засудив «зловживання Росією» своїм головуванням у групі БРІКС, нагадавши про існування ордера МКС на арешт російського президента.

Читайте також: Декларація саміту БРІКС показала, що організація не має єдиної позиції щодо війни в Україні – МЗС

Речник ЄС також додав, що блок підтримує участь генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша у саміті:

«Ми сподіваємося, що він посилить заклик до Росії і до Путіна повністю і беззастережно припинити жорстоку агресію проти українського народу».

36 світових лідерів прибули до столиці російського регіону Татарстан Казані на 16-й щорічний саміт БРІКС, який триватиме до 24 жовтня. Серед учасників – як лідери важливих світових держав, Китаю та Індії, Сі Цзіньпін і Нарендра Моді, так і представники набагато нижчого рівня – міністр торгівлі та промисловості «Талібану» Нуруддін Азізі, віцепрем’єр Сербії Александар Вулін.

22 жовтня до Казані також прибув генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш, який у червні не приїхав на організований Україною та Швейцарією Саміт миру (із окремим коментарем з цього приводу виступило Міністерство закордонних справ України).

Форум

XS
SM
MD
LG