Доступність посилання

ТОП новини

Поліція Норвегії: «кит-шпигун», ймовірно, не був застрелений


Кита-білугу на прізвисько Хвалдімір (від норвезького слова hval (кит) й імені російського президента) вперше помітили у територіальних водах Норвегії у 2019 році
Кита-білугу на прізвисько Хвалдімір (від норвезького слова hval (кит) й імені російського президента) вперше помітили у територіальних водах Норвегії у 2019 році

Попередні дані експертизи свідчать про те, що кит-білуга на прізвисько Хвалдімір, нещодавно знайдений мертвим біля берегів Норвегії, ймовірно, не був убитий, повідомляє норвезька телекомпанія NRK із посиланням на поліцію.

Зоозахисники раніше звернулися до поліції Норвегії з вимогою розпочати розслідування загибелі тварини, стверджуючи, що кита застрелили з вогнепальної зброї. «Ми отримали звіт про попереднє розслідування з інституту ветеринарії, і в результаті розтину немає жодних даних, які свідчать про те, що Хвалдіміра було застрелено», – цитує NRK представника поліції Амунда Пріде Ревхейма.

Розтин проводив Норвезький інститут ветеринарії у Санднесі. Як стверджується, на тілі кита було виявлено «поверхневі» травми, які не були спричинені пострілами. «У результатах розслідування немає нічого, що вказувало б на те, що саме людська діяльність безпосередньо призвела до смерті Хвалдіміра», – заявили в поліції. Тому розслідування не відкриватимуть.

Тіло кита виявили в кінці серпня у морі неподалік Ставангера. За два дні до цього екологічні організації повідомляли, що бачили Хвалдіміра повністю здоровим. Норвезький інститут ветеринарії мав провести розтин і встановити причину смерті кита. У заяві до поліції, яку подали два зоозахисні товариства – One Whale і Noah, – йшлося про те, що наявність кульових ран підтвердили кілька ветеринарних лікарів, біологів і фахівців з балістики. При цьому співробітники ще однієї групи, що стежила за китом, – Marine Mind – пропонували не робити поспішних заяв і казали, що пошкодження могли бути нанесені, наприклад, птахами.

Кита-білугу на прізвисько Хвалдімір (від норвезького слова hval (кит) й імені російського президента) вперше помітили у територіальних водах Норвегії у 2019 році. На ньому була шлейка із кріпленнями для відеокамер і написом «Спорядження Санкт-Петербурга», що породило припущення, що він може бути пов’язаний із російським шпигунством.

Після виявлення Хвалдіміра в норвезьких водах зоологи припускали, що кит проходив підготовку для шпигунства на одній із російських військових баз і міг втекти звідти або бути випущений «на завдання», але дорогою втратити відеокамеру. Кит не боявся людей і набув великої популярності як у місцевих жителів, так і в пресі й соцмережах.

Москва ніколи не виступала з офіційною реакцією на припущення про те, що білугу могли використовувати як російського шпигуна.

У 1980-х роках радянська армія розвивала програму навчання дельфінів виявленню підводних мін. Ця програма була закрита у 1990-х. У 2017 році російський державний телеканал «Звезда» повідомляв про програму навчання китів-білуг, тюленів і дельфінів для використання у військових цілях.

Форум

XS
SM
MD
LG