Доступність посилання

ТОП новини

Після виявлення мертвим «російського кита-шпигуна» призначили розтин


Кит-білуга Хвалдімір у водах Норвегії, квітень 2019 року
Кит-білуга Хвалдімір у водах Норвегії, квітень 2019 року

Норвезьке управління рибальства повідомило, що призначений розтин для виявлення причин смерті «російського кита-шпигуна» Хвалдіміра, якого знайшли мертвим в районі Ставангера в Норвегії минулого тижня. Розтин має встановити, чи був він убитий навмисно.

Кита-білугу вперше помітили у територіальних водах Норвегії у 2019 році. На ньому була шлейка із кріпленнями для відеокамер і написом «Спорядження Санкт-Петербурга», що породило припущення, що він може бути пов’язаний із російським шпигунством.

Кита на прізвисько Хвалдімір (від норвезького слова hval (кит) й імені російського президента Володимир) знайшли мертвим 31 серпня. Офіційно причина смерті – невідома.

Але NOAH, Норвезька група захисту прав тварин, і One Whale, група, створена для відстеження Хвалдіміра, оприлюднили спільну заяву, в якій сказано, що є «переконливі ознаки того, що йому могли завдати шкоди люди».

Після огляду тіла 2 вересня Регіна Кросбі Хауг, голова One Whale, повідомила агентству AFP, що кит «мав численні кульові поранення». Декілька ветеринарів і біологів переглянули фото тіла Хвалдіміра і також повідомили One Whale і NOAH, що йому завдали шкоди люди.

За словами представника Норвезького ветеринарного інституту, тіло Хвалдіміра відправили на розтин, а звіт із результатами очікують приблизно через три тижні.

Після виявлення Хвалдіміра в норвезьких водах зоологи припускали, що кит проходив підготовку для шпигунства на одній із російських військових баз і міг втекти звідти або бути випущений «на завдання», але дорогою втратити відеокамеру. Кит не боявся людей і набув великої популярності як у місцевих жителів, так і в пресі й соцмережах.

Москва ніколи не виступала з офіційною реакцією на припущення про те, що білугу могли використовувати як російського шпигуна.

У 1980-х роках радянська армія розвивала програму навчання дельфінів виявленню підводних мін. Ця програма була закрита у 1990-х. У 2017 році російський державний телеканал «Звезда» повідомляв про програму навчання китів-білуг, тюленів і дельфінів для використання у військових цілях.

Форум

XS
SM
MD
LG