Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про заборону УПЦ (МП) в Україні – депутати


Українські релігійні організації, які підозрюють у співпраці з РПЦ, матимуть 9 місяців, щоб розірвати зв’язки з Москвою
Українські релігійні організації, які підозрюють у співпраці з РПЦ, матимуть 9 місяців, щоб розірвати зв’язки з Москвою

Верховна Рада 20 серпня ухвалила закон №8371 про заборону релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою. Згідно з ним, може бути припинена діяльність Української православної церкви (Московського патріархату), повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Рішення підтримали 265 депутатів.

Народний депутат Ярослав Железняк написав у телеграмі, що 29 парламентарів проголосували проти цього законопроєкту.

Як розповів до цього голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, згідно з проєктом закону, Російська православна церква (РПЦ) в Україні буде заборонена. Водночас «українські релігійні організації, які підозрюють у співпраці з РПЦ, матимуть 9 місяців, щоб розірвати зв’язки з Москвою».

За даними пресслужби СБУ, від початку повномасштабного вторгнення РФ відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 священнослужителів УПЦ (МП), майже 50 із них уже повідомлено про підозру, а 26 отримали судові вироки.

Раніше, 17 серпня, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) підтримала законодавчу ініціативу щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.

Читайте також: «РПЦ – це інструмент Кремля». У Конгресі США розповіли про УПЦ (МП) і «брехню» Путіна

Напередодні президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні згадав про законодавчі ініціативи, які посилюють, зокрема, духовну незалежність. Він провів нараду щодо «рішення, яке зміцнить українську духовну незалежність».

Верховна Рада 23 липня не змогла проголосувати за законопроєкт, який забороняє Українську православну церкву (Московського патріархату) (УПЦ (МП)) №8371. Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій – засідання парламенту завершилося блокуванням трибуни із плакатами. Керівництво Ради відмовилося ставити на голосування законопроєкт і оголосило перерву в роботі парламенту на майже чотири тижні.

Законопроєкт був проголосований у першому читанні в жовтні 2023 року. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії. В УПЦ (МП) заявили, що вказаний законопроєкт «не відповідає Конвенції з прав людини та Конституції України», а саму церкву назвали «самостійною і незалежною». Наразі правоохоронці відкрили близько 70 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП).

Форум

XS
SM
MD
LG