Доступність посилання

ТОП новини

Стефанчук: Рада дасть релігійним організаціям 9 місяців на розрив зв’язків з російською церквою


«Російська церква в Україні буде заборонена. Це чітке положення, яке передбачається в третій статті закону», – Руслан Стефанчук
«Російська церква в Україні буде заборонена. Це чітке положення, яке передбачається в третій статті закону», – Руслан Стефанчук

Згідно з проєктом закону №8371, Російська православна церква (РПЦ) в Україні буде заборонена. Водночас «українські релігійні організації, які підозрюють у співпраці з РПЦ, матимуть 9 місяців, щоб розірвати зв’язки з Москвою», розповів в ефірі телемарафону голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

«Російська церква в Україні буде заборонена. Це чітке положення, яке передбачається в третій статті цього закону», – сказав Стефанчук.

Він додав, що «ті релігійні організації, які існують в Україні, і якщо до них є підозра про якісь афіліацію чи співпрацю з РПЦ, то буде проводитися експертиза».

«Саме експерти, які займаються цими питаннями, скажуть, чи є ознака афіліації», – наголосив голова Верховної Ради.

За його словами, «якщо ці ознаки є, в такому випадку буде подано рішення про припинення діяльності таких організацій. Проте воно може бути оскаржене в судовому порядку».

Стефанчук зазначив, що всі кроки та нюанси прописані для того, щоб:

  • забезпечити конституційний лад в державі з погляду релігійних відносин;
  • унеможливити несправедливе переслідування тих чи інших речей та дати можливість тим церквам, які хочуть відскоблитися від Москви, зробити це відповідно до канонічного права.

Як зазначив голова Верховної Ради, «у релігійних організацій буде певний період, за який вони зможуть зробити низку дій, які будуть свідчити про те, що вони вже не мають афіліації чи зв’язку з РПЦ. Тоді вже буде вирішуватися питання про припинення чи не припинення їх діяльності».

«Ми порахували таким чином, що десь місяць на набуття чинності, 3 місяці, щоб Кабмін напрацював нормативну базу, після цього цілий ряд імплементацій. Тобто через 9 місяців організації, на які буде поширюватися закон, можуть бути визнані в суді такими, що припинили свою діяльність», – резюмував Стефанчук.

Раніше, 17 серпня, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) підтримала законодавчу ініціативу щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.

Раніше президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні згадав про законодавчі ініціативи, які посилюють, зокрема, духовну незалежність. Він провів нараду щодо «рішення, яке зміцнить українську духовну незалежність».

Верховна Рада 23 липня не змогла проголосувати за законопроєкт, який забороняє Українську православну церкву (Московського патріархату) (УПЦ (МП)) №8371. Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій – засідання парламенту завершилося блокуванням трибуни із плакатами. Керівництво Ради відмовилося ставити на голосування законопроєкт і оголосило перерву в роботі парламенту на майже чотири тижні.

Цей законопроєкт був проголосований у першому читанні в жовтні 2023 року.

Форум

XS
SM
MD
LG