Доступність посилання

ТОП новини

На тлі заяви Зеленського щодо духовної незалежності Епіфаній закликав Онуфрія відновити діалог про єдність


«Знову і знову звертаємося із закликом без всяких попередніх умов розпочати діалог про єдність» – йдеться у зверненні Епіфанія.
«Знову і знову звертаємося із закликом без всяких попередніх умов розпочати діалог про єдність» – йдеться у зверненні Епіфанія.

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній закликає предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) митрополита Онуфрія відновити діалог про єдність православної церкви в Україні.

«Бажаю поновити заклик від імені Православної Церкви України до Вас, владико, до ієрархів, духовенства і вірних, які визнають Вас своїм Предстоятелем: заради блага і утвердження православної християнської віри в Україні, заради Церкви Христової, заради захисту істини від намагань спотворити її – невідкладно розпочати діалог», – йдеться у зверненні Епіфанія.

Він зазначив, що протягом тривалого часу з різних причин як церковного походження, так і більшою мірою зовнішнього Православна церква в Україні зазнавала поділів, але Собор у грудні 2018 року ухвалив усі рішення, задля яких його було скликано, та створив основу для того, щоб єдина Православна церква України, як Помісна, отримала Томос про автокефалію.

Читайте також: 63% українців підтримують заборону УПЦ (МП) в Україні – КМІС

Як звернув увагу Епіфаній, весь світ бачить, що патріархат Москви виявився «глибоко отруєний псевдорелігійним вченням «русского міра», отруйним і смертоносним плодом якого стала нинішня страшна війна Росії проти України».

«Тому для всякого, хто істинно бажає зберегти чистоту православ’я і хто дбає про благо церкви має бути зрозумілим, що від цього зла слід віддалятися і не мати з цією темрявою жодної спільності. Відтак, твердо і неухильно тримаючись цих засад, ми знову і знову звертаємося із закликом без всяких попередніх умов розпочати діалог про єдність», – наголошується у зверненні.

Раніше президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні згадав про законодавчі ініціативи, які посилюють, зокрема, духовну незалежність.

Днями він провів нараду щодо «рішення, яке зміцнить українську духовну незалежність».

Верховна Рада 23 липня не змогла проголосувати за законопроєкт, який забороняє Українську православну церкву (Московського патріархату) №8371. Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій – засідання парламенту завершилося блокуванням трибуни із плакатами. Керівництво Ради відмовилося ставити на голосування законопроєкт і оголосило перерву в роботі парламенту на майже чотири тижні.

Цей законопроєкт був проголосований у першому читанні в жовтні 2023 року.

Форум

XS
SM
MD
LG