Доступність посилання

ТОП новини

У ЗСУ підтвердили ураження військового аеродрому «Морозовськ» та двох нафтобаз в Росії


Супутниковий знімок військового аеродрому «Морозовськ» у Росії, фото ілюстративне
Супутниковий знімок військового аеродрому «Морозовськ» у Росії, фото ілюстративне

У ніч проти 3 серпня Сили оборони завдали удару по аеродрому «Морозовськ» у Ростовській області, РФ. Зафіксовано влучання в склади з боєприпасами, де зберігалися, зокрема, і керовані авіаційні бомби, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

«Інформація щодо ураження засобів ППО та авіаційної техніки ворога уточнюється. Завдання було виконано силами і засобами Служби безпеки України та Головного управління розвідки Міністерства оборони України у взаємодії зі Збройними cилами України», – йдеться у дописі.

«Морозовськ» – це діючий військовий аеродром. На ньому дислокуються фронтові бомбардувальники Су-24, Су-24М та Су-34.

Також Сили оборони повідомили, що атакували низку нафтобаз та об’єктів зберігання паливно-мастильних матеріалів в Бєлгородській, Курській та Ростовській областях.

«Наявна інформація щодо влучання та подальшого загорання щонайменше двох резервуарів з нафтопродуктами», – кажуть у ЗСУ.

Джерела Радіо Свобода у правоохоронних органах розповіли, що по аеродрому «Морозовськ» поцілили безпілотники СБУ.

«Місцева російська влада намагається приховати приліт по військовому обʼєкту і повідомляє, що горять лише якісь складські приміщення», – розповіли Радіо Свобода.

За даними джерел, безпілотники також уразили нафтобазу «Губкінська» в Бєлгородській області.

Раніше губернатор Бєлгородської області РФ Вʼячеслав Гладков повідомив про атаку на нафтобазу. Також російські телеграм-канали писали про вибухи поблизу аеродрому у Морозовську та нафтобази у Ростовській області.

У Росії не підтверджують ураження аеродрому та нафтобаз. У російському оборонному відомстві заявили, що протягом минулої ночі засобами ППО перехоплено і знищено 36 БПЛА над Ростовською, вісім над Курською, девʼять над Бєлгородською, 17 над Орловською, два над Рязанською областями, по одному БПЛА над Воронезькою областю, Азовським морем і Краснодарським краєм.

Від початку 2024 року під удар дронів у Росії потрапила ціла низка підприємств нафтового сектора, через що на деяких НПЗ перестали працювати установки первинної переробки нафти. За даними Reuters, у першому кварталі свої потужності зупинили щонайменше сім російських заводів.

Через атаки на НПЗ Росія збільшила закупівлі бензину в Білорусі, а також попросила про постачання Казахстан. Президент України Володимир Зеленський називав атаки на НПЗ відповіддю на удари російських військ по енергетиці України.

Форум

XS
SM
MD
LG