Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявила про збиття десятків безпілотників на тлі повідомлень про пошкодження НПЗ і вибухи біля аеродрому


За повідомленнями, нафтопереробний завод у Туапсе в Краснодарському краї РФ загорівся через уламки дронів (фото архівне)
За повідомленнями, нафтопереробний завод у Туапсе в Краснодарському краї РФ загорівся через уламки дронів (фото архівне)

Міністерство оборони Росії заявило, що його сили протиповітряної оборони 22 липня нібито збили 75 українських безпілотників над п’ятьма регіонами РФ і біля узбережжя Чорного й Азовського морів, в той час, як державне агентство «РИА Новости» і регіональні чиновники повідомили про пошкодження Туапсинського нафтопереробного заводу в Краснодарському краї РФ.

У міністерстві заявили, що більшість безпілотників збили над Ростовською, Бєлгородською, Воронезькою, Смоленською областями і Краснодарським краєм, а 17 нібито знищені над морем.

Регіональна адміністрація в Краснодарі повідомила, що загорівся Туапсинський НПЗ, який належить російському нафтовому гіганту «Роснефть».

У повідомленні стверджується, що пожежа виникла на площі 50 квадратних метрів внаслідок падіння уламків збитого дрону. Насправді з відео очевидців випливає, що дрон долітає до нафтобази. Геолокація відео підтверджує факт удару дрона (а не його уламків, як заявила місцева влада) по НПЗ у Туапсе.

Українська сторона повідомлення офіційно поки що не коментувала. Українські ЗМІ з посиланням на джерела пишуть, що нафтопереробний завод у Туапсе атакували безпілотники Головного управління розвідки Міноборони України.

Редакція не має незалежних підтверджень заяв Міноборони РФ.

Минулого разу пожежа на НПЗ у Туапсе після падіння дрона сталася 17 травня. Туапсе – курортне місто і великий порт на узбережжі Чорного моря, що розташоване неподалік Сочі й Краснодару.

У Туапсе розташований НПЗ «Роснефти», його потужність складає близько 12 мільйонів тонн на рік. Близько 90% продукції підприємства йде на експорт. У січні на його території спалахнула вакуумна установка, ймовірно, через удар безпілотника.

Тим часом, у Ростовській області Росії в ніч на 22 липня безпілотники вдарили по військовому аеродрому Морозовськ, повідомляють канали «Осторожно, новости» і Astra. Вони публікують відео очевидців, де видно, як в одному з районів міста після удару піднімається стовп диму.

Російська служба Радіо Свобода геолокувала відео ймовірного удару українського дрона по військовій авіабазі в Морозовську. Воно дійсно було зняте на околиці міста, з будинку, що дивиться вікнами на аеродром і розташоване приблизно за два кілометри від нього. Чоловік на відео каже, що удар був по складу паливно-мастильних матеріалів. 14 червня внаслідок атаки безпілотників на аеродром Морозовськ були пошкоджені літаки біля ремонтного ангару.

Тим часом, губернатор Василь Голубєв стверджує, що внаслідок падіння уламків збитих дронів спалахнула «суха рослинність», і всі «ландшафтні пожежі» вже оперативно ліквідовані.

Від початку 2024 року під удар дронів у Росії потрапила ціла низка підприємств нафтового сектора, через що на деяких НПЗ перестали працювати установки первинної переробки нафти. За даними Reuters, у першому кварталі свої потужності зупинили щонайменше сім російських заводів. Через атаки на НПЗ Росія збільшила закупівлі бензину в Білорусі, а також попросила про постачання Казахстан. Президент України Володимир Зеленський називав атаки на НПЗ відповіддю на удари російських військ по енергетиці України.

Форум

XS
SM
MD
LG