Доступність посилання

ТОП новини

ISW: Росія не перекидає війська зі сходу України у Курську область, «щоб не зривати наступ»


На стоп-кадрі з відео видно знищений російський військовий конвой у Курській області РФ
На стоп-кадрі з відео видно знищений російський військовий конвой у Курській області РФ

Російське військове командування «не поспішає перекидати війська під Курськ з інших оперативних напрямків, щоб не допустити зрив наступу на сході України», йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики кажуть, що «російське військове командування, схоже, покладається на підрозділи, вже розгорнуті в районі міжнародного кордону, і на легкодоступні сили в тилу, більшість з яких – це підрозділи, укомплектовані солдатами строкової служби і нерегулярними формуваннями, пишуть аналітики».

В ISW нагадали, що Міністерство оборони Росії заявило 9 серпня, що начебто «відправило додаткові реактивні системи залпового вогню, артилерію і важку гусеничну техніку в Суджанський район для протидії силам ЗСУ».

Російські воєнні блогери стверджують, що «до Курської області вже прибувають нерегулярні російські сили, в тому числі ті, що раніше були розгорнуті на інших ділянках фронту», йдеться у повідомленні.

За їхніми даними, «елементи нерегулярних сил так званої «ДНР», прибули до Курської області після наступальних операцій у Донецькій області». Інші військові блогери стверджують, що «елементи чеченського спецназу «Ахмат» діють по всій Курській області, а частини російського ССО діють у прикордонних районах Курської області, в тому числі поблизу Суджі».

Коментуючи інформацію з різних джерел про те, що в Курську область начебто «перекидають висококваліфіковані військові підрозділи зі східної чи південної України», ISW зазначає, що «для їхнього прибуття все одно потрібен певний час».

«Значна передислокація частин Північного угруповання військ до Курської області може свідчити про те, що російське військове командування вирішило, що зрив наступу на півночі Харківської області є необхідною жертвою для відповіді на українське вторгнення, уникаючи при цьому передислокації з більш пріоритетних ділянок фронту. Більш масштабна передислокація російських військ з прифронтових районів, ймовірно, буде повільнішою, а більш боєздатні фронтові підрозділи можуть почати прибувати до Курської області вже найближчими днями», – констатують аналітики.

Останніми днями на території Росії, у Курській області, точаться бої. За повідомленнями місцевих чиновників, провоєнних блогерів і за даними з відкритих джерел, від 6 серпня українські війська захопили під контроль близько 600 квадратних кілометрів території і понад два десятки населених пунктів.

За повідомленнями, ЗСУ не залишають спроб розширити контрольовану площу і зміцнюються на захоплених рубежах, а російська армія, незважаючи на резерви, що прибувають, все ще не може стабілізувати ситуацію.

Багато чого залишається незрозумілим, у тому числі кількість українських військових, які беруть участь в операції, хоча російські військові стверджують, що йдеться про близько 1000 військових і понад два десятки одиниць бронетехніки і танків.

Українські чиновники офіційно не підтвердили операцію, але президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні 8 серпня заявив, що Росії потрібно «відчути» наслідки свого вторгнення в Україну.

Місцева влада 7 серпня оголосила надзвичайний стан у Курській області РФ після того, як президент Росії Володимир Путін назвав події в регіоні «масштабною провокацією» Києва. Міністерство охорони здоров’я РФ 8 серпня заявило, що за три дні внаслідок обстрілів у Курській області постраждали 66 осіб. 9 серпня в Курській області оголосили вже «надзвичайну ситуацію федерального характеру».

В американському Інституті вивчення війни (ISW) заявили, що відсутність узгодженої реакції Росії на українське вторгнення в Курську область і швидкість просування українських військ вказує на те, що українські війська змогли досягти оперативної несподіванки вздовж кордону з Росією.

В Інституті вивчення війни зауважують, що Кремль майже напевно намагатиметься повернути територію в Курській області, оскільки значне просування ЗСУ вглиб Росії стало б стратегічним ударом по багаторічних зусиллях президента Росії Володимира Путіна, спрямованих на закріплення спадщини російської стабільності, безпеки й геополітичного відродження.

У Держдепартаменті США і Пентагоні раніше заявили, що українська операція в Курській області Росії не порушує політику США щодо застосування наданого Києву озброєння, і «Україна робить те, що їй потрібно, щоб бути успішною на полі бою».

Схожу заяву зробив представник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано.

Форум

XS
SM
MD
LG