Доступність посилання

ТОП новини

Хочуть переконати росіян, що це «нова нормальність» – російські ЗМІ про реакцію в Кремлі на бої під Курськом


Розбита ЗСУ російська військова колона в Курській області Росії
Розбита ЗСУ російська військова колона в Курській області Росії

У Кремлі вважають, що бої у Курській області Росії триватимуть кілька місяців, і хочуть переконати росіян, що це «нова нормальність», розповіли незалежному російському виданню «Медуза» джерела, близькі до адміністрації президента й уряду РФ.

Відразу після початку операції ЗСУ в Курській області російські «еліти» були «шоковані», кажуть вони, але за два тижні «шок пройшов, сталося звикання».

За даними недавнього опитування пов’язаного з владою РФ Фонду громадської думки (ФОМ), переважання тривожних настроїв у російському суспільстві зросло відразу на 6% – до 45%. У президентській адміністрації ці показники вважають досить високими і сподіваються на їхнє швидке зниження, зазначило джерело «Медузи».

При цьому всі опитані виданням чиновники впевнені, що бої на Курщині можуть тривати кілька місяців. Щоб тривожні настрої у суспільстві у зв’язку з наступом ЗСУ в Курській області «вляглися» швидше, Кремль за допомогою пропаганди намагається підготувати росіян до життя в умовах «нової реальності» й «нової нормальності», переконуючи, що «повернення територій займе час, росіянам треба почекати», пише видання.

Джерела «Медузи» також розповіли, що «еліти» чекають на відставки відповідальних за прорив ЗСУ. Про це ж пише і видання «Верстка», зазначаючи, що українські війська змогли прорватися в Курську область завдяки прорахункам російського командування, корупції й відсутності оборони.

Російське командування не розраховувало на наступ українських військових у Курській області – воно виявилося не готовим до наступу в цьому регіоні, розповіли джерела «Верстки» у збройних силах Росії, уряді, а також чиновники Курської області.

Саме тому на кордоні не було підготовлених підрозділів особового складу, що призвело до масової здачі в полон солдатів-строковиків і прикордонників. Місцева влада також не розраховувала на прорив, тому не реалізувала всіх необхідних заходів щодо підготовки оборонних споруд.

За даними одного з джерел, в уряді РФ очікують на кримінальні справи у зв’язку з провалом оборони. «У Кремлі історією з Курськом дуже незадоволені. Вчасно про те, що загрожує вхід противника, не повідомляли, тому зараз усі на вухах і перекладають відповідальність один на одного – військові на розвідку, курські на військових», – пише видання.

Як писав Bloomberg із посиланням на три анонімні джерела, близькі до Кремля і Міноборони Росії, операція українських сил у регіоні практично без опору виявила нестачу оборонних резервів армії Росії. Співрозмовники Bloomberg навіть висловили припущення щодо необхідності нової хвилі мобілізації.

Втім, близький до уряду співрозмовник «Медузи» запевняє, що Кабінет міністрів РФ, а також близькі до держави бізнесмени, виступають різко проти мобілізації через проблеми з трудовими ресурсами. На його думку, ймовірніше, що до боїв у Курській області масово залучатимуть строковиків. Два близькі до адміністрації президента РФ співрозмовники «Медузи» стверджують, що «медійна підготовка громадської думки» до цього вже ведеться.

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над понад 90 населеними пунктами, серед них – райцентр Суджа.

Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте у Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З регіону евакуювали тисячі людей.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG