Доступність посилання

ТОП новини

В ISW заявили про «додаткові просування» ЗСУ в Курській області


Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої (фото ілюстративне)
Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої (фото ілюстративне)

Українські війська 20 серпня продовжували наступати по всьому українському відрізку фронту в Курській області Росії й нещодавно мали додаткові просування, заявив у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Схоже, що українські війська продовжують завдавати ударів по російських понтонних мостах і понтонному інженерному обладнанню в Глушковському районі – геолоковані кадри, опубліковані 20 серпня, показують, як українські безпілотники завдають ударів по російській техніці, яка доставляє понтони до плацдарму поблизу річки Сейм приблизно за три кілометри на північ від Глушкова», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Зеленський: Курська операція показала «наївність та ілюзорність» концепції червоних ліній щодо Росії

«На геолокаційних кадрах, опублікованих 19 серпня, видно, що українські війська просунулися на захід уздовж вулиці Суджанський шлях у східній частині Коренєвського району, а також на полях на північний схід від Коренєва. 20 серпня російські воєнні блогери широко заявляли, що українські війська продовжували механізовані штурми околиць Коренєва і що російські війська завдавали артилерійських і авіаційних ударів, щоб стримати українське просування. Геолоковані кадри, опубліковані 20 серпня, показують, що українські війська також просунулися в лісистих районах на північ від Руського-Порєчного (на північний схід від Суджі й за 20 кілометрів від міжнародного кордону)», – додали в ISW.

Аналітики також зазначили, що російське військове командування продовжує ускладнювати й бюрократизувати свою поки що неефективну структуру командування і управління для російської відповіді на український наступ у Курській області.

Зокрема, як зауважують в ISW, міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов 20 серпня оголосив, що призначив заступника міністра оборони Росії генерал-полковника Юнус-Бека Євкурова заступником голови координаційної ради при Міністерстві оборони Росії з військових питань і питань безпеки в Брянській, Курській і Бєлгородській областях, і заявив, що Євкуров наразі вже перебуває в Курській області.

Бєлоусов також доручив п’ятьом членам координаційної ради вирішити конкретні питання, пов’язані з українським наступом.

Крім того, він оголосив про створення Брянського, Курського і Бєлгородського угруповань військ і заявив, що їхні командувачі, яких він не назвав, і також неназваний представник російського Генштабу відповідають за захист цивільного населення від ударів безпілотників й інших атак. Міноборони Росії додатково створило в Центрі управління національної оборони спецгрупу для моніторингу проблем у Брянській, Курській і Бєлгородській областях.

«Зростаюча бюрократизація координаційної ради й інших структур Міноборони Росії, призначених для захисту від наступу в Курській області, ймовірно, створить додаткову плутанину і тертя з ФСБ і Росгвардією», – заявили в Інституті вивчення війни.

Крім того, аналітики звернули увагу на повідомлення про те, що російська влада передислокувала російські підрозділи з напрямку Часового Яру до Курської області РФ.

«Раніше ISW зазначав, що таке розгортання може вплинути на темп російських наступальних операцій, але, ймовірно, знадобиться кілька тижнів, щоб побачити можливий вплив такої передислокації на російські операції в Донецькій області. ISW продовжує вважати, що російське військове командування, ймовірно, вкрай не схильне виводити російські військові підрозділи, які беруть участь у бойових діях, із пріоритетних секторів у Донецькій області через побоювання щодо подальшого уповільнення темпів російських операцій на цих напрямках», – йдеться в звіті.

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над понад 90 населеними пунктами, серед них – райцентр Суджа.

Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте у Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З регіону евакуювали тисячі людей.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG