Доступність посилання

ТОП новини

Росія: строковиків із Сибіру перекидають у Курську область – родичі


6 серпня матері російських строковиків написали петицію з вимогою вивезти їх із Курської області (фото ілюстративне)
6 серпня матері російських строковиків написали петицію з вимогою вивезти їх із Курської області (фото ілюстративне)

Солдатів строкової служби родом із Сибіру перекидають до Курської області Росії, де триває наступ українських військ, повідомили проєкту Радіо Свобода Сибір.Реалії родичі солдатів родом із Кемеровської й Іркутської областей.

Матері, чиї сини-строковики проходили службу в Бєлгородській і Брянській областях Росії, підтвердили редакції, що солдатів перекинули до Курської області вже після наступу ЗСУ.

«Їх готують до відправки до Курської області. Називають її «зоною контртерористичної операції». Кажуть, що у вересні вже перекидатимуть. Я йому сказала, щоб контракт нізащо не підписував. Перешкодити [перекидуванню] не можу, юрист сказав, що раз син вже чотири місяці відслужив – мають право», – заявила Олена (ім’я змінене з міркувань безпеки співрозмовниці) із Кемеровської області.

За словами іншої співрозмовниці, її син-строковик із Пензи перебував у Судженському районі Курської області у момент наступу української армії. Наразі його перекинули на військовий аеродром у Курськ.

«Після того, як він врятувався 6-го, я писала заяви, петиції, пости, щоб витягнути сина. У результаті на мене нацькували військову прокуратуру», – каже Олеся (ім’я змінене для безпеки співрозмовниці).

Раніше в американському Інституті вивчення війни зазначили, що наміри Росії відправити призовників із весняного призову з Москви, Ленінградської, Калінінградської, Свердловської, Мурманської і Самарської областей на допомогу російським військам, які воюють у Курській області, викликало негативну реакцію з боку правозахисників і родичів, які протестують проти використання призовників в активних бойових діях.

6 серпня матері російських строковиків написали петицію з вимогою вивезти їх із Курської області. 12 серпня петицію написали матері строковиків, які потрапили в полон до українських військових, – вони вимагали термінового обміну полоненими.

Антивоєнний рух «Идите лесом» повідомляє, що весь минулий тиждень отримував повідомлення від російських строковиків і їхніх рідних: солдатів масово відправляють або готують до перекидання до Курської області. За даними проєкту, щонайменше 250 строковиків із Петербурга і 90 із Москви перекинули в Курську область Росії вже після початку операції української армії.

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, серед них – райцентр Суджа.

Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте у Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З регіону в інші області РФ на даний момент евакуювали понад 120 тисяч людей.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Влада України також заявила, що в Курській області РФ вже сотні військових російської армії здалися в полон. Москва про це не повідомляє. Точне число полонених – невідоме.

Читайте також: «Не евакуація, а колонізація». У Росії жителів Курщини хочуть переселяти на окуповане узбережжя Азовського моря

Форум

XS
SM
MD
LG