Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан не видасть Україні підозрюваного в замаху на Айдоса Садикова – голова сенату


Айдос Садиков у студії Радіо Свобода в Києві, архівне фото
Айдос Садиков у студії Радіо Свобода в Києві, архівне фото

Казахстан не видасть Україні підозрюваного в замаху на опозиціонера, керівника інформаційного каналу БАСЕ Айдоса Садикова в Києві, заявив 28 червня голова сенату центральноазійської країни Маулен Ашимбаєв.

«Це загалом не щодо цієї ситуації, а принцип: Казахстан не видає своїх громадян іншим державам», – цитує його казахська служба Радіо Свобода.

Ашимбаєв також додав, що «будь-які заяви про те, що Казахстан був зацікавлений, якісь наші державні органи були зацікавлені (у загибелі Садикова – ред.) – це все провокації та інсинуації, які не відповідають дійсності».

Раніше Україна оголосила в розшук двох громадян Казахстану, підозрюваних у замаху на Айдоса Садикова.

Замах стався 18 червня у дворі будинку в Шевченківському районі Києва, де Садиков жив із дружиною. Підозрювані – двоє громадян Казахстану, Алтай Жаканбаєв та Мейрам Каратаєв. Як установили українські слідчі, вони приїхали в Україну з Польщі 2 червня та орендували житло за різними адресами. 6 червня Жаканбаєв для стеження купив автомобіль Opel Vectra, через два дні він і Каратаєв винайняли квартиру неподалік місця проживання Садикова і стали вивчати його розпорядок дня та звички.

18 червня Каратаєв вистрілив у голову Садикова, який перебував у машині разом із дружиною Наталією. Після цього Каратаєв та Жаканбаєв зникли, а пістолет із глушником викинули біля паркану на території Київського зоопарку. Після замаху вони виїхали до Молдови, повідомили в Офісі генпрокурора України 21 червня. Наступного дня Генпрокуратура Казахстану заявила, що Жаканбаєв здався поліції.

Айдос Садиков критикував владу Казахстану, зокрема й чинного президента Касим-Жомарта Токаєва. Він також активно підтримував протести в Казахстані в січні 2022 року. У Казахстані Садикова та його дружину Наталію оголосили в розшук у справі про розпалювання ворожнечі. Садикови заявили, що вважають переслідування політично вмотивованим.

Наталія Садикова заявила, що за спробою вбивства її чоловіка стоїть влада Казахстану.

Форум

XS
SM
MD
LG