Доступність посилання

ТОП новини

ОГП проситиме про екстрадицію підозрюваних у замаху на казахського опозиціонера Садикова у Києві


18 червня 2024 року у Києві двоє осіб вчинили замах на вбивство громадянина Казахстану, який має в Україні статус біженця
18 червня 2024 року у Києві двоє осіб вчинили замах на вбивство громадянина Казахстану, який має в Україні статус біженця

Офіс генерального прокурора (ОГП) розпочинає екстрадиційну процедуру щодо підозрюваних у замаху на вбивство казахського журналіста і опозиціонера Айдоса Садикова. Про це йдеться у відповіді прокуратури на запит Радіо Свобода.

«Офіс генерального прокурора готує пакет документів для звернення до компетентних органів Республіки Казахстан про екстрадицію двох осіб, яких підозрюють в особливо тяжкому злочині», – повідомили у відомстві.

18 червня 2024 року у Києві двоє осіб вчинили замах на вбивство громадянина Казахстану, який має в Україні статус біженця.

За даними правоохоронців, обидва підозрюваних є громадянами Казахстану. Вони покинули територію України у день замаху.

Їм повідомлено про підозру у замаху на умисне вбивство, вчиненому на замовлення та за попередньою змовою групою осіб та оголошено в міжнародний розшук, кажуть в ОГП.

Раніше стало відомо, що співробітники української поліції встановили особи двох громадян Казахстану, які 18 червня вчинили замах на Айдоса Садикова. Сайт Офісу генерального прокурора 20 червня опублікував повідомлення про підозру Алтаю Жаканбаєву (1988 року народження) і Мейраму Каратаєву (1991 року народження). Їх підозрюють у замаху на умисне вбивство, вчиненому на замовлення і за попередньою змовою групою осіб.

21 червня у Казахстані здався органам внутрішніх справ Алтай Жаканбаєв – один із підозрюваних.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch 21 червня заявила, що українська влада має забезпечити притягнення винних у замаху на Айдоса Садикова до відповідальності й захистити його і його дружину, яка також є незалежною журналісткою.

Садиков до 2010 року був головою Актюбинського регіонального відділення опозиційної партії «Азат». Він добре відомий своїми критичними поглядами на казахстанську владу, зокрема звинуваченнями її в проросійській політиці. Садиков є одним із засновників популярного YouTube-каналу (має понад мільйон підписників) і однойменного Telegram-каналу.

З 2014 року подружжя Садикових жило в Києві, маючи статус біженців.

Форум

XS
SM
MD
LG