Доступність посилання

ТОП новини

Один із підозрюваних у замаху в Києві здався владі Казахстану


Замах на громадянина Казахстану стався 18 червня у Шевченківському районі Києва, неподалік будинку, де потерпілий мешкає з дружиною
Замах на громадянина Казахстану стався 18 червня у Шевченківському районі Києва, неподалік будинку, де потерпілий мешкає з дружиною

У Казахстані здався органам внутрішніх справ Алтай Жаканбаєв – один із двох чоловіків, яким в Україні повідомили про підозру у справі про замах на вбивство казахстанського опозиціонера і журналіста Айдоса Садикова в Києві.

«21 червня Жаканбаєв А.М. самостійно звернувся до органів внутрішніх справ Республіки Казахстан, де його допитали за обставинами справи. Цього ж дня його затримали за підозрою у скоєнні цього злочину», – вказано в повідомленні Генеральної прокуратури Казахстану 22 червня.

У цьому ж повідомленні вказано, що «для встановлення місцеперебування Каратаєва М. (Мейрам Каратаєв, який, за даними українського слідства, стріляв у Садикова – ред.) проводяться оперативно-розшукові заходи».

21 червня Офіс генпрокурора України повідомив, що Жаканбаєва і Каратаєва оголосили в міжнародний розшук.

Раніше стало відомо, що співробітники української поліції встановили особи двох громадян Казахстану, які 18 червня вчинили замах на Айдоса Садикова. Сайт Офісу генерального прокурора 20 червня опублікував повідомлення про підозру Алтаю Жаканбаєву (1988 року народження) і Мейраму Каратаєву (1991 року народження). Їх підозрюють у замаху на умисне вбивство, вчиненому на замовлення і за попередньою змовою групою осіб.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch 21 червня заявила, що українська влада має забезпечити притягнення винних у замаху на Айдоса Садикова до відповідальності й захистити його і його дружину, яка також є незалежною журналісткою.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки Олександр Павліченко в коментарі Радіо Свобода пов’язав замах на вбивство Айдоса Садикова з роботою спецслужб.

«Це майже доведений замах на вбивство, і це значить, що представники або замовники цих спецслужб можуть перебувати і здійснювати такі дії, які фактично є злочином навіть міжнародного рівня», – сказав Павліченко.

Садиков до 2010 року був головою Актюбинського регіонального відділення опозиційної партії «Азат». Він добре відомий своїми критичними поглядами на казахстанську владу, зокрема звинуваченнями її в проросійській політиці. Садиков є одним із засновників популярного YouTube-каналу (має понад мільйон підписників) і однойменного Telegram-каналу.

З 2014 року подружжя Садикових жило в Києві, маючи статус біженців.

Форум

XS
SM
MD
LG