Доступність посилання

ТОП новини

Підозрюваних у справі про замах на казахстанського опозиціонера Садикова в Києві оголосили в розшук – ОГП


Замах на громадянина Казахстану стався 18 червня у Шевченківському районі Києва, неподалік будинку, де потерпілий мешкає з дружиною
Замах на громадянина Казахстану стався 18 червня у Шевченківському районі Києва, неподалік будинку, де потерпілий мешкає з дружиною

Двох громадян Казахстану, яких підозрюють у скоєнні замаху на вбивство казахстанського опозиціонера і журналіста Айдоса Садикова в Києві, оголосили в міжнародний розшук, повідомив український Офіс генпрокурора 21 червня.

«Замах на громадянина Казахстану стався 18 червня у Шевченківському районі столиці, неподалік будинку, де потерпілий мешкає з дружиною. Завдяки скоординованим діям правоохоронців, попередньо встановлено, що двоє чоловіків ретельно спланували вбивство журналіста, який має в Україні статус біженця», – йдеться в повідомленні.

За даними ОГП, підозрювані прибули на територію України 2 червня, перетнувши польсько-український кордон, у Києві вони орендували квартиру і придбали автомобіль та стежили за потерпілим певний час, вивчаючи його маршрути.

«18 червня, в день скоєння злочину, один із підозрюваних підійшов до машини постраждалого, зробив постріл, а його спільник спостерігав за ситуацією навколо будинку. Після цього вони залишили місце злочину. Територію України підозрювані покинули в день скоєння замаху на умисне вбивство, перетнувши кордон України та Молдови. Наразі їх оголошено в міжнародний розшук», – додали в ОГП.

У прокуратурі також повідомили, що Голосіївський районний суд Києва заочно обрав запобіжні заходи двом громадянам Казахстану – тримання під вартою.

Раніше стало відомо, що співробітники української поліції встановили особи двох громадян Казахстану, які 18 червня вчинили замах на Айдоса Садикова. Сайт Офісу генерального прокурора 20 червня опублікував повідомлення про підозру Алтаю Жаканбаєву (1988 року народження) і Мейраму Каратаєву (1991 року народження). Їх підозрюють у замаху на умисне вбивство, вчиненому на замовлення і за попередньою змовою групою осіб.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch 21 червня заявила, що українська влада має забезпечити притягнення винних у замаху на Айдоса Садикова до відповідальності й захистити його і його дружину, яка також є незалежною журналісткою.

«Новини про напад на Садикова серед білого дня в центрі Києва викликають глибоку тривогу. Казахстан повинен продемонструвати свою відданість верховенству права під час цього процесу… Журналісти повинні мати можливість виконувати свою роботу, не боячись репресій. Це може мати жахливий ефект на багатьох інших, хто критикує владу або висловлює невдоволення, залишаючи їх жити в страху», – заявив директор Human Rights Watch по Європі та Центральній Азії Г’ю Вільямсон.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 19 червня заявив, що влада Казахстану співпрацюватиме зі слідством.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки Олександр Павліченко в коментарі Радіо Свобода пов’язав замах на вбивство Айдоса Садикова з роботою спецслужб.

«Це майже доведений замах на вбивство, і це значить, що представники або замовники цих спецслужб можуть перебувати і здійснювати такі дії, які фактично є злочином навіть міжнародного рівня», – сказав Павліченко.

Садиков до 2010 року був головою Актюбинського регіонального відділення опозиційної партії «Азат». Він добре відомий своїми критичними поглядами на казахстанську владу, зокрема звинуваченнями її в проросійській політиці. Садиков є одним із засновників популярного YouTube-каналу (має понад мільйон підписників) і однойменного Telegram-каналу.

З 2014 року подружжя Садикових жило в Києві, маючи статус біженців.

Форум

XS
SM
MD
LG