Доступність посилання

ТОП новини

Дружина казахстанського опозиціонера заявила, що в Києві в нього стріляв «професіонал»


Наталія Садикова, яка також перебувала в автомобілі, але не постраждала, сказала, що куля влучила її чоловікові у скроню, і що він залишається у «дуже тяжкому стані» після операції на мозку
Наталія Садикова, яка також перебувала в автомобілі, але не постраждала, сказала, що куля влучила її чоловікові у скроню, і що він залишається у «дуже тяжкому стані» після операції на мозку

Журналістка із Казахстану Наталія Садикова повідомила, що розстріл її чоловіка в Києві виглядає як «професійна» операція, і відбулася вона через кілька годин після того, як подружжя випустило відео з критикою президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва і його «проросійської політики».

Айдос Садиков, відомий казахстанський опозиційний активіст і журналіст, зараз бореться за життя після того, як 18 червня невідомий вистрелив у нього, коли він був за кермом автомобіля біля житлового будинку в Шевченківському районі Києва.

Садикова, яка також перебувала в автомобілі, але не постраждала, сказала, що куля влучила її чоловікові у скроню, і що він залишається у «дуже тяжкому стані» після операції на мозку.

В інтерв’ю Радіо Свобода 19 червня вона заявила, що бачила обличчя того, хто стріляв. Більше подробиць Садикова не надала, оскільки ведеться розслідування.

«Єдине, що я можу сказати, він був професійним вбивцею. Ми їхали у дворі. Він стріляв у рухомий об’єкт. Він зробив один постріл і влучив у ціль. Це була дуже професійна людина, вбивця, найнятий, щоб вбити Айдоса», – сказала Садикова.

За її словами, голова Нацполіції України Іван Вигівський, що був серед поліцейських, які прибули на місце злочину відразу після нападу, пообіцяв тримати розслідування нападу на особливому контролі.

Офіс генпрокурора України повідомив, що розслідування «замаху на вбивство журналіста, громадянина Казахстану» триває, але подробиць не повідомив.

19 червня Токаєв заявив, що надіслав Україні дипломатичними каналами питання щодо цієї справи, і що Казахстан готовий брати участь у будь-якому розслідуванні, «щоб допомогти встановити правду».

Подружжя переїхало до Києва у 2014 році після того, як влада Казахстану відкрила справу проти Наталії Садикової, яка на той час працювала журналісткою незалежної газети «Республіка». Її звинуватили в наклепі.

До 2010 року Садиков очолював відділення опозиційної Соціал-демократичної партії «Азат» у своїй рідній Актюбінській області на північному заході Казахстану.

Пізніше він очолив групу, яка була основною силою для створення профспілки, що захищала права казахстанських робітників нафтової компанії, що належить Китаю.

Садикова сказала в інтерв’ю Радіо Свобода 19 червня, що за кілька годин до нападу вона і її чоловік випустили нове відео під назвою «Токаєв – маріонетка Путіна» на своєму каналі «Бәсе» в YouTube.

Відео критикує «проросійську політику» Токаєва і розповідає про діяльність російських олігархів і агентів впливу в Казахстані, деякі з яких отримали громадянство Казахстану після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Садикова сказала, що стрілянина вигідна Токаєву, «оскільки казахстанська опозиція була повністю зачищена». Вона не надала ніяких доказів, які б якимось чином пов’язували Токаєва зі стріляниною.

Форум

XS
SM
MD
LG