Доступність посилання

ТОП новини

В Ізраїлі заявили про запобігання замаху на Нетаньягу


Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу
Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу

Ізраїльські спецслужби зірвали план Ірану щодо замаху на прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта та голову Служби безпеки Ізраїлю (ШАБАК) Ронена Бара. Про це 19 вересня заявив ШАБАК, спецслужбу цитує The Jerusalem Post. За даними ізраїльських ЗМІ, ключову роль у змові мав зіграти 73-річний ізраїльський бізнесмен Моті Макман, він заарештований, йому висунуті звинувачення.

Макман тривалий час жив у Туреччині, де підтримував фінансові зв’язки з іранськими та турецькими партнерами. Пізніше він двічі таємно відвідував Іран, у травні та серпні. Під час другого візиту іранські офіційні особи, як стверджують, запропонували йому організувати замахи на високопоставлених ізраїльських лідерів.

Бізнесмен запросив у іранської сторони аванс, один мільйон доларів, проте його вимоги відхилили. Замість цієї суми йому запропонували 5 тисяч євро для початку підготовки до замаху. Також Макману доручили збирати розвідувальні дані, знімати на відео ізраїльські об’єкти та передавати погрози ізраїльтянам, які відмовилися виконувати вимоги іранської сторони. Крім того, Макман мав завербувати громадян Росії та США для організації вбивств іранських опозиціонерів, які живуть у Європі.

В офіційній заяві ШАБАК не уточнюється, наскільки далеко Макман просунувся у виконанні доручених йому завдань.

Наприкінці червня в Тегерані був убитий Ісмаїл Ханія, політичний лідер збройного угруповання «Хамас» (визнане терористичною організацією в ЄС та США). Міністерство закордонних справ Ірану у своїй заяві зазначило, що вбивство Ханії «зміцнить глибокий та непорушний зв’язок між Тегераном, Палестиною та опором». І Іран, і «Хамас» пообіцяли помститися Ізраїлю. Звинувачення в підготовці замаху на ізраїльських лідерів у Тегерані поки що не коментували.

Форум

XS
SM
MD
LG